Kostel Všech svatých (Hředle)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Všech svatých (Hředle)
Kostel Všech svatých (Hředle)
Kostel Všech svatých (Hředle)
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
OkresRakovník
ObecHředle
Souřadnice
Kostel Všech svatých
Kostel Všech svatých
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézepražská
Vikariátrakovnický
FarnostNové Strašecí
ZasvěceníVšech svatých
Architektonický popis
ArchitektFrantišek Ignác Prée
Stavební slohbaroko
Další informace
AdresaHředle, ČeskoČesko Česko
Kód památky23205/2-2643 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Všech svatých ve Hředlích je římskokatolický filiální kostel postavený v barokním slohu zřejmě podle návrhu architekta Františka Ignáce Préeho v letech 1758-1773. Nachází na návsi ve středu obce Hředle na Rakovnicku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel Všech svatých, rok 2018

V místě současného barokního kostela stával starší kostel obklopený hřbitovem. Přesná doba založení hředelského kostela není známa, původní dřevěný kostel s dřevěnou zvonicí je prvně je poprvé zmiňován roku 1315 jako farní. Po roce 1705 však vyhořel. Poté byl vystavěn kostel nový a mobiliář pochází převážně z tohoto období. Další zmínka o kostele je až ze 17. století, kdy již byl zřejmě filiálním. V letech 1697-1705 byl původní kostelík ještě naposledy opraven.

Současná barokní podoba hředelského kostela je z let 1758-1773, kdy byl zcela nově vystavěn. Autorem architektonického návrhu byl zřejmě český stavitel František Ignác Prée. V roce 1882 kostel opět získal status farní.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 1994 byly opraveny zdi a fasády a střecha kostela. Od roku 2004 je hředeslký kostel filiálním a je jím až do současné doby. Spadá do správy novostrašecké farnosti. Neslouží se pravidelně. Kostel je využíván několikrát v roce pro pořádání kulturních akcí. Jejich konání je uváděno na stránkách obce http://www.hredle.cz Archivováno 18. 7. 2018 na Wayback Machine. . O většíně proběhlých akcích je obrazová dokumentace na https://www.facebook.com/groups/hredle

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]