Kostel Nejsvětější Trojice (Kluž)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nejsvětější Trojice
Fasáda piaristického kostela
Fasáda piaristického kostela
Místo
StátRumunskoRumunsko Rumunsko
Souřadnice
Map
Základní informace
ZasvěceníNejsvětější Trojice
Další informace
AdresaStr. Universității 5, municipiul Cluj-Napoca, Kluž, Kluž, RumunskoRumunsko Rumunsko
Kód památkyCJ-II-m-A-07499
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Interiér chrámu

Piaristický kostel v rumunském městě Kluž je římskokatolický kostel postavený v letech 17181724. Administrativně spadá do Diecéze Alba Iulia.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Jde o první římskokatolický kostel postavený na území Sedmihradska po období reformace. Během reformace se velká část maďarského a německého obyvatelstva přiklonila k protestantismu (luteráni, kalvínci, unitáři). Po příjezdu jezuitů se část protestantského obyvatelstva vrátila do římskokatolické církve. Kostel byl původně postaven v letech 1718 až 1724 jako jezuitský, ale po zrušení Tovaryšstva Ježíšova papežem v roce 1773 ho císařovna Marie Terezie věnovala piaristům.

12. srpna 1956 se před kostelem uskutečnila velká manifestace příslušníků řeckokatolické církve, v roce 1949 zrušené komunistickým režimem. Většina z aktérů manifestace byla později odsouzena a uvězněna rumunským režimem.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Piaristický kostel nese typické znaky barokního architektonického stylu 18. století. Chrám zdobí dvě monumentální věže vysoké 24 metrů. Délka stavby dosahuje 45 metrů. Interiér chrámu je bohatě vyzdoben. Hlavní oltář zdobí obraz Nejsvětější Trojice, jejíž je chrám i zasvěcený. V chrámu se nacházejí sochy sv. Ignáce z Loyoly a sv. Františka Xaverského, jakož i množství jiných soch a obrazů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Piarist Church, Cluj na anglické Wikipedii a Piaristický kostol (Kluž) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]