Kostel Narození svatého Jana Křtitele (Zeměchy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Narození svatého Jana Křtitele
Kostel Narození svatého Jana Křtitele
Kostel Narození svatého Jana Křtitele
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolická církev
Zasvěcenínarození Jana Křtitele
Architektonický popis
Stavební slohbarokní architektura
Další informace
AdresaZeměchy, ČeskoČesko Česko
Kód památky25127/2-1441 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Narození svatého Jana Křtitele se nachází ve vsi Zeměchy. Kostel je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní kostel stával v obci v místech dnešní autobusové zastávky, jeho existence je doložena již v roce 1352. Tyto stavby byly zničeny během husitských válek a následně v třicetileté válce. Současný barokní kostel s vedle stojící samostatnou zvonicí byl postaven v roce 1723 na mírném návrší nad návsí. Jeho autorem je pravděpodobně pražský architekt a stavitel Václav Špaček.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zvonice má cibulovou báň. Loď kostela má šindelovou střechu se sanktusníkem. Kolem kostela je hřbitov. V kostele byl umístěn téměř 150 let dřevěný polychromovaný reliéf Poslední večeře Páně, pocházející původně z Betlémské kaple v Praze. Od roku 1918 je reliéf v Národním muzeu v Praze.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2014-11-08]. Identifikátor záznamu 136226 : Kostel Narození sv. Jana Křtitele. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. MACEK, Petr. Barokní architekt Václav Špaček (1689-1751), I. díl. Praha, 2007. 181 s. dizertační. Filozofická fakulta Univerzity Karlovy - Ústav pro dějiny umění. Vedoucí práce Mojmír Horyna. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]