Kostel Narození Panny Marie (Měděnec)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Narození Panny Marie
v Měděnci
Průčelí kostela v Měděnci
Průčelí kostela v Měděnci
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
OkresChomutov
ObecMěděnec
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátkrušnohorský
FarnostVejprty
Statusfiliální kostel
Užíváníbližší informace o bohoslužbách
Zasvěcenínarození Panny Marie
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Výstavba1803–1814
Specifikace
Umístění oltářesever
Další informace
UliceNáměstí
Kód památky14934/5-640 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Narození Panny Marie v Měděnci je pozdně barokní stavba z let 1803–1814. Od roku 1963 je chráněn jako kulturní památka.[1] Původně byl farním kostelem farnosti Měděnec, která byla v roce 2003 sloučena s farností Vejprty.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Měděnecký kostel byl vybudován ve stylu opožděného baroka v letech 1803–1814 jako náhrada původního kostela dřevěného, připomínaného již v roce 1581.[2] Po roce 1945 kostel zchátral. V roce 2003 byla místní farnost, tehdy patřící do plzeňské diecéze, zrušena a sloučena s farností Vejprty. V současnosti prochází kostel rekonstrukcí. Od roku 2013 patří vejprtská farnost včetně Měděnce do litoměřické diecéze. V současné době se konají v kostele bohoslužby pouze příležitostně.

Exteriér a interiér kostela[editovat | editovat zdroj]

Kostel je jednolodní stavba orientovaná k severu s trojboce uzavřeným presbytářem. V ose jižního průčelí je mohutná věž. V interiéru je gotická soška Madony z 15. století, původně umístěná v kapli na Mědníku. Ostatní zařízení je soudobé se stavbou kostela, případně ještě mladší (většinou novorománské, novobarokní a klasicistní). Pouze v podvěží se nachází pozdně gotická socha Madony ze druhé poloviny patnáctého století. Některé novodobé doplňky pochází z kaple Neposkvrněného početí Panny Marie na Mědníku.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-07-17]. Identifikátor záznamu 125355 : Kostel Narození P. Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b Umělecké památky Čech: K/O. Příprava vydání Emanuel Poche. Svazek II. Praha: Academia, 1978. 580 s. Heslo Měděnec, s. 364. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]