Kongregace svatého Michaela

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kongregace svatého Michaela
Archanděl Michael třímající meč na Andělském hradě v Římě (patron kongregace).
Archanděl Michael třímající meč
na Andělském hradě v Římě
(patron kongregace).
Vznik1920
Zánik1945
SídloBílina
Úřední jazykněmčina
Klíčové osobyAlfréd Pattloch
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kongregace svatého Michaela (latinsky Congregatio Sancti Michaeli) je katolická kongregace (institut diecézního práva) založená v roce 1920 Alfrédem Pattlochem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tato kongregace byla založena v litoměřické diecézi na konci roku 1920 farářem Alfrédem Pattlochem (* 16. listopadu 1873 v Kolíně nad Rýnem, ordinován 17. července 1904). Tam působil nejdříve jako katecheta v Předlicích a později se stal farářem v Krupce. Tam se rozhodl k založení zvláštní kongregace, která obdržela diecézní schválení zveřejněné 15. května 1921.[1]

Založená kongregace sv. Michaela archanděla byla klášterním sdružením německých kněží. Jeho členové se věnovali především tiskovému apoštolátu jak doma, tak i v misijních zemích. Kongregace podporovala i exerciční hnutí a lidové misie. Sám základatel P. Pattloch byl činný jako misionář již od roku 1921. Zprvu byly sídlem kongregace Sobědruhy u Teplic, farnost Krupka, kde zřídil P. Pattloch dům sv. Michaela. Sám se stal prvním superiorem nové kongregace.

Kongregace měla vždy malý počet členů a skládala se z kněží a laiků. Po odchodu P. Pattlocha do Bíliny tam bylo přeneseno sídlo kongregace (1921-1945). Od roku 1923 vydávala kongregace měsíčník „Meč sv. Michaela“ (Das Schwert des heilig. Michael).

Tento zvláštní apoštolát se podle vydaného návrhu působnosti měl vztahovat na získávání a přebírání tiskáren, vydávání a kolportáž katolických tiskovin a časopisů, získávání redaktorů, zřizování veřejných půjčoven knih, zřizování knihkupectví atd. Dále měl získávat a zprostředkovávat řečníky pro schůze katolických spolků, získávat své příslušníky pro konání lidových misií a exercicií se současným prosazováním katolického tisku. Kongregace byla vyvolána v život především tehdejšími poměry a chtěla zamezit rozšiřování a působení protináboženského tisku a nahradit ho podle možnosti tiskem katolickým.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ordinariátní list litoměřické diecéze č. 4786 z 15. května 1921.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]