Karel Ježek (odbojář)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Ježek
Narození29. května 1902
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí9. července 1942
Pardubice
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Příčina úmrtípopraven zastřelením
Národnostčeská
ObčanstvíČeskoslovensko
Povoláníučitel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Karel Ježek (29. května 19029. července 1942 Pardubice) byl český odbojář a spolupracovník výsadku Silver A popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Civilní život[editovat | editovat zdroj]

Karel Ježek se narodil 29. května 1902. Pracoval jako řídící učitel na dvoutřídní obecné škole v Doubravici. Byl aktivním organizátorem, činovníkem a cvičitelem Sokola. Sokolské tábořiště, které z jeho podnětu vzniklo nedaleko Doubravice nese po něm své jméno - Ježkov.[1]

Protinacistický odboj[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci se Karel Ježek zapojil do sokolské odbojové organizace Jindra konkrétně do skupiny S 21 B pod vedením učitele z Malých Svatoňovic Josefa Schejbala. Skupina vstoupila do spolupráce s výsadkem Silver A. Karel Ježek měl v červnu 1942 za úkol přichystat v táboře Ježkov u Doubravice úkryt pro radistu Jiřího Potůčka. K jeho přesunu ale již nedošlo, protože jeho provizorní úkryt na usedlosti Antonína Burdycha byl vyzrazen a Potůček byl nucen prchnout. Karel Ježek byl zatčen gestapem 2. července 1942 přímo ve škole a již ten den byl stanným soudem odsouzen k smrti. Společně s dalšími odbojáři z podkrkonoší včetně Josefa Schejbala byl popraven na pardubickém zámečku 9. července 1942. Jeho tělo bylo spáleno v pardubickém krematoriu a popel vysypán do Labe.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]