Karel Dodal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Dodal
Narození28. ledna 1900
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí6. července 1986
Fort Lee, New Jersey
USAUSA USA
Povolánífilmový režisér, animátor, malíř a scenárista
Manžel(ka)Hermína Týrlová (1928–1932)
Irena Dodalová (od 1935)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Karel Dodal (28. ledna 1900 Praha6. července 1986 Fort Lee, New Jersey) byl český kreslíř, výtvarník a režisér, specialista na trikový animovaný film, jenž svou profesionální kariéru zahájil ve 20. letech. Je pokládán za průkopníka profesionální české filmové animace.

Život[editovat | editovat zdroj]

Po skončení první světové války, které se účastnil jako voják, se začal učit lakýrníkem. Brzy se uplatnil jako malíř kulis v pražském divadle Uranie, kde si také příležitostně zahrál malé role. Od poloviny 20. let našel uplatnění jako kreslíř a filmový odborník v pražské filmové společnosti Elekta Journal, pro niž vytvářel filmové triky, kreslené grafy a animované reklamní snímky. Dlouholetou spolupracovnicí Dodala se stala jeho partnerka a později manželka Hermína Týrlová. Podle jejího námětu vytvořili svůj první animovaný (nezveřejněný) film Zamilovaný vodník. Kreslené filmy, na kterých Dodal pracoval v Elekta-Journalu, byly převážně reklamní grotesky. Zpravidla šlo o krátký humorně laděný snímek, do jehož závěru bylo zakomponováno reklamní sdělení (Poučení kocoura Felixe, Plavčíkem na slané vodě ad.) jež byly v kinech promítány před hlavním filmovým programem. V této době dokončili manželé dva "autorské" filmy. Trikový snímek Bimbovo smutné dobrodružství, v němž Karel Dodal vytvářel sám postavu malíře, vycházel z poetiky amerického seriálu Maxe Fleischera Z kalamáře ven. Krátce po Bimbovi byl přihlášen k cenzuře další dodatek z dílny dvojice – nezachovaný snímek Tommy a mořská panna. Na konci 30. let, se změnou strategie Elekta Journalu, ztratili manželé Dodalovi produkční základnu. Jejich pokus o založení vlastního ateliéru se nezdařil.

IRE-film[editovat | editovat zdroj]

V roce 1932 se setkal Karel Dodal s Irenou Leschnerovou, rozenou Rosnerovou, s níž ho spojila vize tvorby moderního evropského animovaného filmu. Založili v Praze IRE-film, první profesionální ateliér animovaného filmu. Hlavní animátorkou ateliéru se stala Dodalova první manželka, která se po rozvodu vrátila ke svému dívčímu jménu Týrlová. Ekonomickou základnu produkce vytvářely filmové reklamy. V roce 1935 získali první velkou a prestižní zakázku od Radiojournalu a natočili – spolu s loutkářem Josefem Skupou první kreslený celovečerní naučný snímek Všudybylovo dobrodružství. Hudbu k filmu složil Jaroslav Ježek a v jejich ateliéru se tenkrát seznámil s možnosti filmové animace mladý Jiří Trnka. V období 1934–1938 natočil Ire-film na 30 filmů, které vytvářejí etalon moderní české filmové reklamy. O uměleckém programu této dvojice svědčí např. filmy Fantasie érotique či Myšlenka hledající světlo, a také řada scénářů nerealizovaných snímků. Karel Dodal plnil v Ire-filmu nejen funkci hlavního výtvarníka a kameramana, ale zajišťoval produkci i z hlediska technického vybavení s mnoha improvizovanými inovacemi. Krize konce 30. let se odrazila v absenci poptávky po reklamních filmech a Ire-film v roce 1938 končil produkci. Manželé uvažovali o emigraci do Paříže, resp.USA, odejet včas se podařilo pouze Karlu Dodalovi. Jeho žena odeslala na počátku Protektorátu do USA filmové vybavení ateliéru včetně kamery a kopie reklamních filmů.(Filmy deklarované jako filmové odstřižky se vrátily do Prahy až v roce 1989.) Umožnila tak navázat manželovi v USA na práci v animovaném filmu. Na minnesotské univerzitě natáčel se studenty barevný animovaný film o místním bájném obrovi Paulovi Bunyanovi. Film podle scénáře českého filmaře a novináře Otto Rádla nebyl dokončen.

Emigrace[editovat | editovat zdroj]

Irena Dodalová byla na počátku 40. let deportována do ghetta Terezín. Dodalovi se znovu setkali až po skončení druhé světové války, kdy se v USA snažili navázat na svou někdejší produkci animovaných filmů. Dodal se věnoval i přednáškové činnosti, ale v praxi se manželům příliš nedařilo, a proto přijali pracovní nabídku z Argentiny, kde natáčeli mimo jiné kreslené výukové a reklamní filmy. Počátkem šedesátých let se Dodal již bez manželky vrátil zpět do USA, kde se uplatnil jako filmový technický expert v NASA.[1][2] V Americe žil až do své smrti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DODAL Karel 27.1.1900-6.7.1986 – Personal. biography.hiu.cas.cz [online]. [cit. 2020-07-02]. Dostupné online. 
  2. Ukázala Čechům, že animovaný film není jen groteska. Osudové ženy: Irena Dodalová. Dvojka [online]. 2019-10-05 [cit. 2020-07-02]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • STRUSKOVÁ, Eva. Dodalovi – průkopníci českého animovaného filmu. Praha: NAMU – NFA, 2013, 360 s.