Karel Čížek (překladatel)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Čížek
Narození1922
Brescia
Úmrtí14. prosince 2013
Soluň
Národnostřecká
Povolánípřekladatel, učitel, grafik, výtvarník
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Karel Čížek, též Karolos Tsizek (řecky Κάρολος Τσίζεκ) (1922 Brescia2013 Soluň) byl výtvarník, grafik, překladatel, básník a prozaik českého původu, který prožil většinu svého života v Soluni. Roku 1987 obdržel řecké občanství. Od počátku šedesátých let po dobu více než dvaceti pěti let učil na Katedře italského jazyka a filologie Aristotelovy univerzity v Soluni. Mluvil několika jazyky a do řečtiny přeložil díla českých, ale i italských básníků a spisovatelů, eseje a další.

Život[editovat | editovat zdroj]

Karel Čížek se narodil roku 1922 v Brescii v Itálii českým rodičům. Jeho otec, řemeslník se specializací na punčochový průmysl, získal zaměstnání ve společnosti bratrů Modianových v Soluni, kam tedy roku 1929 tehdy sedmiletý Karel se svými rodiči přesídlil. Zde vychodil italskou základní školu Santorre di Santarosa a pokračoval na Italské střední škole se zaměřením na přírodní vědy Umberto O a na Italském institutu Instituto Italiano di Cultura.

Na Aristotelově univerzitě studoval (v letech 1941–1950) obor Historie – Archeologie a Italskou filologii. Posléze vyučoval italštinu a zároveň pracoval jako tlumočník a překladatel. Byl polyglot: (kromě češtiny a řečtiny) ovládal například italštinu, ruštinu a angličtinu. Do řečtiny přeložil díla českých básníků (Jiřího Wolkera, Jana Skácela, Petra Bezruče a dalších), ale i italskou poezii, prózu a eseje.

Od roku 1945 do roku 1948 spolupracoval s časopisem Kochlias (Κοχλίας) a od roku 1958 po více než dvacet pět let byl spolupracovníkem časopisu Diagonios (Διαγώνιος). V obou literárních časopisech uveřejňoval prozaická díla, překlady a kritiky soluňských výtvarných umělců. U časopisu Diagonismos byl navíc autorem výtvarné podoby (včetně děl, která časopis vydával), tj. obálky a vnější úpravy publikací. Grafice se věnoval od padesátých let a za svá díla byl opakovaně vyznamenán. V oblasti malby se poprvé projevil v roce 1944, kdy se zúčastnil skupinové výstavy v Soluni spolu s Janisem Svoronosem (Γιάννης Σβορώνος), Nikosem-Gavriilem Pentzikisem (Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης), Nikosem Sachinisem (Νίκος Σαχίνης) a dalšími.

Roku 1961 se stal učitelem na Katedře italského jazyka a filologie Aristotelovy univerzity, kde vyučoval až do roku 1988. Roku 2000 obdržel od univerzity čestný doktorát.

Italská republika ocenila Karla Čížka medailí Μedaglia di Βenemerenza Culturale (1960) a řádem Οrdine di Cavaliere al Merito (2000).

Zemřel 14. prosince roku 2013.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Κάτια Κιλεσοπούλου, Ο εικαστικός Κάρολος Τσίζεκ (1922–2013), Περιοδικό Φιλόλογος, τριμηνιαία έκδοση του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, Ιούλιος –Αύγουστος –Σεπτέμβριος 2015

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Κάρολος Τσίζεκ na řecké Wikipedii.

České externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Řecké externí odkazy[editovat | editovat zdroj]