Karađorđeva (Bělehrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karađorđeva
Umístění
StátSrbskoSrbsko Srbsko
MěstoBělehrad
Poloha
Historie
Pojmenováno poKarađorđe Petrović
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karađorđeva (v srbské cyrilici Карађорђева) je známá ulice v srbské metropoli Bělehradu.

Trasa[editovat | editovat zdroj]

Ulice se nachází se na západním okraji historického centra, při ústí řeky Sávy do Dunaje. Vede od bělehradské pevnosti Kalemegdan, resp. od bělehradského přístaviště na jih, podchází Brankův most a směřuje k Sávskému náměstí. Prochází lokalitou známou pod názvem Savamala.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně se jednalo o obyčejnou silnici, kterou lemovaly různé krámky a kde se postupně rozvinulo malé náměstí. Na počátku 20. století se tato praxe s modernizací a regulací ulice a její přestavbu v moderní silnici změnila.

Stejně jako v případě velkého počtu ulic v Bělehradě se název Karađorđevy ulice měnil vícekrát. Původně byla známá jako Bogojavljanska donja (podle nedaleké katedrály), a to v letech 18721896. Poté byla rozdělena na tři ulice (Savska, Majdanska a Moravska). Současný název má od roku 1904 v celé své délce a od té doby již nebyl měněn.

Dlouhou roli měla význam ulice pro tranzitní dopravu. Často ji také využívají autobusy, které směřují na nedaleké autobusové nádraží. Stav budov byl velmi dlouho žalostný, stav ulice byl rovněž špatný, rekonstrukce některých staveb se uskutečnila až v 21. století a ovlivnil ji i nedaleký developerský projekt s názvem Beograd na vodi (Belgrade Waterfront).

Významné budovy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]