Julie Jirečková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Julie Jirečková
Rodné jménoJulie Mercedes Hermína Jirečková
Narození21. ledna 1878
Vídeň
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí11. srpna 1963 (ve věku 85 let)
Vysoké Mýto
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníVysoké Mýto
Národnostčeská
Povolánímalířka, fotografka
RodičeHermenegild Jireček
Manžel(ka)svobodná
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Julie Jirečková: Noemi Jirečková, asi 1910

Julie Mercedes Hermína Jirečková (21. ledna 1878 Vídeň[1]11. srpna 1963 Vysoké Mýto) byla česká malířka a fotografka. Stala se první Češkou, která se začala zabývat uměleckou fotografií. Většinu svého života prožila ve společnosti své sestry, někdejší klavírní virtuózky Noemi Jirečkové.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodila se do rodiny Hermenegilda Jirečka, právního a literárního vědce a historika, který mimo jiné také vyučoval češtině korunního prince Rudolfa Habsbursko–Lotrinského a matky Julie, rozené Vokounové. Rodina žila ve vídeňské Schlüsselgasse, nedaleko hlavního nádraží.[2] Měla starší sestry Marii Františku a Noemi. Prostřední Noemi[3] se v dětství se učila hrát na klavír ve Vídni, už jako dvanáctiletá poprvé vystoupila roku 1886 v Litomyšli a od roku 1891 koncertovala ve Vídni, v Praze, v Brně a v mnoha dalších českých městech, kariéru ukončila roku 1907. Z Vídně pak sestry Jirečkovy pravidelně vyjížděly do Vysokého Mýta, kde se obě posléze usadily.

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Julie se začala věnovat malbě a posléze i fotografování, patrně pod vlivem své tety, vídeňské malířky a fotografky Svatavy Jirečkové (1863–1918). Roku 1906 se sestrou spoluzaložili Klub fotografů amatérů ve Vysokém Mýtě. Kromě ateliérových portrétních fotografií se Jirečková začala zaměřovat na uměleckou fotografii, především krajinářskou a s přírodními motivy. Roku 1908 se stala první ženou, jejíž snímky otiskl časopis Fotografický obzor.[4] Tvořila a vystavovala až do 20. let 20. století, rovněž se podílela na spolkovém životě ve městě.

Nikdy se neprovdala a zůstala bezdětná, stejně jako Noemi, a do konce života společně žily v rodinné vile na Vinicích ve Vysokém Mýtě. Poté, co její sestra před koncem života částečně ochrnula a byla upoutána na lůžko, pečovala o ni až do její smrtí v únoru 1963.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Julie Jirečková zemřela 11. srpna 1963 ve Vysokém Mýtě ve věku 85 let, půl roku po sestře. Pohřbena byla v majestátní rodinné hrobce na městském hřbitově ve Vysokém Mýtě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matrika narozených, Vídeň Wiede, 1878-1880, snímek 10 [online]. Matricula online [cit. 2021-04-18]. Dostupné online. (německy) 
  2. Vídeňský adresář 1874, Hermengild Jireček
  3. Pardubice : Sdružení přátel Pardubického kraje. www.kraj.kppardubicka.cz [online]. [cit. 2021-04-18]. Dostupné online. 
  4. Julie Jirečková z Vysokého Mýta byla první českou uměleckou fotografkou. Pardubice [online]. 2020-02-16 [cit. 2021-04-18]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]