Josef Opočenský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Opočenský
Josef Opočenský
Josef Opočenský
Narození9. března 1814
Klášter nad Dědinou
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí17. července 1870 (ve věku 56 let)
Wesley
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Povoláníduchovní a farář
RodičeJiří Opočenský
PříbuzníKarel Opočenský (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josef Opočenský (9. března 1814, Klášter nad Dědinou[1]17. července 1870, Wesley, Texas, USA), byl český evangelický duchovní působící ve Spojených státech amerických.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Josef Opočenský se narodil 9. března 1814 v Klášteře nad Dědinou. Byl synem reformovaného kazatele Jiřího Opočenského, superintendenta evangelické církve v Jimramově. Josef měl dva bratry, Karla, Benjamina a sestru Karolínu. Jako duchovní začínal ve Veselí na Českomoravské vysočině. Poté dvanáct let sloužil ve sboru v Zádveřicích na Valašsku.

V USA[editovat | editovat zdroj]

Když se v roce 1855 členové jeho zádveřického sboru vystěhovali do Texasu, Josef Opočensky jim slíbil, že za nimi přijede. Dalším působištěm Opočenského byla jihomoravská Miroslav. Za jeho působení bylo v Miroslavi zakoupeno pole a roku 1857 na něm zbudován evangelický hřbitov. Po třech letech působení v Miroslavi Opočenský sbor opustil a v roce 1859 odcestoval se svojí rodinou do Texasu. Plul na lodi Weser a první kroky na americkém kontinentě udělal v přístavu Galveston. Rodina se nejprve usadila v Cat Spring a poté se po roce přestěhovala do Fayettevillu. Brzy po jejich příjezdu vypukla ve Spojených státech občanská válka. Mnoho Čechů v Texasu nechtělo bojovat na straně Konfederace, jejímž členem Texas byl a kterou si spojovali především s otrokářstvím. Proto volili dočasný odchod do Mexika a stejně se zachovala i rodina Josefa Opočenského. O šest měsíců později začátkem roku 1863 se Opočenský vrátil zpět do Texasu.

Wesley Brethren Church (2013)

Založení sboru[editovat | editovat zdroj]

V roce 1864 se Opočenský s rodinou přestěhoval do Wesley, kde založil první český evangelický sbor v Texasu. Mezi jeho příznivci a prvními českými a moravskými osadníky v této části Washingtonu a Austinu (Wesley a Latium) byli bývalí členové (vystěhovalci) evangelického sboru v moravských Zádveřicích. Osadníci si ve Wesley postavili malý dřevěný kostelík, jehož stavba byla dokončena v roce 1866 a zároveň sloužila jako škola. Kostelík se stal kulturní památkou Spojených států a byl zařazen do Národního registru historických památek.[2]

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Josef Opočenský zemřel 17. července 1870 a jeho hrob se nachází na hřbitově u (jím založeného) kostelíka ve Wesley.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOA Zámrsk, Matrika narozených 1787-1819 v Klášteře nad Dědinou, sign.180-1, ukn.10877, str.76. Dostupné online
  2. National Register of Historic Places listings in Austin County, Texas. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) Page Version ID: 1148040198. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]