Johann Nepomuk Kral

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Johann Nepomuk Kral
Narození1895
?
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí1964
? Pasov
NěmeckoNěmecko Německo
Národnostněmecká
Povolánípodnikatel
ChoťMarie Kral
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Tento článek je o německém podnikateli. O rakouském hudebním skladateli a kapelníkovi českého původu pojednává článek Johann Nepomuk Král.

Johann Nepomuk Kral (18951964) byl německý podnikatel z Prachatic, působící v dobách existence První republiky.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Kralova vila v Nádražní ulici v Prachaticích z roku 1933

Sám Kral vyrostl v rodině prostého zemědělce, firmu ale zdědil od příbuzných ze širší rodiny, kteří neměli mužského potomka, kterému by ji mohli předat. Nezískal žádné odborné vzdělání. Jeho jméno je evidováno u běžného obchodu už v roce 1915, a poté v jihočeském průmyslovém adresáři od roku 1923 jako „Kral & Schroll“. Kralovu podnikání umožnila rozvoj především železnice, která byla do Prachatic zavedena již v závěru 19. století. Později k vlastnímu hospodaření pořídil pražírnu kávy a společnost pro nákladní dopravu.

Se svou manželkou Marií mě Kral dva syny, Hanse a Karla[1]. Na počátku 30. let si postavil funkcionalistickou rodinnou vilu v Nádražní ulici nedaleko prachatického nádraží (známá jako tzv. Kralova vila).[2] Jako sudetský Němec byl po skončení druhé světové války zajat a odsouzen k těžké práci v kamenolomu. Z něho se mu podařilo s rodinou uprchnout a utéci do Západního Německa, kde provozoval obchod v Pasově. Zde pravděpodobně také roku 1964 zemřel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Stavebník J. N. Kral :: Živá vila. www.zivavila.cz [online]. [cit. 2020-10-25]. Dostupné online. 
  2. Článek na portálu dvojka.rozhlas.cz (česky)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Barbora Staňková: Funkcionalismus a vilová architektura počátku 30. let 20. století v Jižních Čechách (diplomová práce)