Jindřich Čoupek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jindřich Čoupek
Narození2. února 1918
Komín
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí22. září 1942 (ve věku 24 let)
Mauthausen
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
NárodnostČeši
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jindřich Čoupek (2. únor 1918 Komín22. září 1942 Mauthausen) byl československý voják a příslušník výsadku Bivouac.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 2. února 1918 v Komíně u Brna. Otec Ondřej byl drobný zemědělec a obecní zřízenec, matka Josefa, rozená Staňková byla v domácnosti. Měl vlastní sestru a nevlastního bratra.

Po absolvování obecné školy a tří tříd školy měšťanské se vyučil obchodním příručím. Po vyučení pracoval jako úředník odbytu. Základní vojenskou službu nastoupil 1. března 1939 u 10. pěšího pluku v Brně. 23. března 1939 byl propuštěn na trvalou dovolenou.

V exilu[editovat | editovat zdroj]

V červnu 1939 společně s bratrancem přešel do Polska. Po prezentaci do československé zahraniční jednotky vstoupil do Cizinecké legie a odplul do Francie. V Cizinecké legii byl prezentován 2. srpna 1939 v Sidi bel Abbes. Po vypuknutí 2. světové války byl zařazen k 1. pěšímu pluku československé zahraniční armády, se kterým se účastnil bojů o Francii.

Po pádu Francie byl 27. června 1940 evakuován do Anglie. V hodnosti četaře byl zařazen k 1. pěšímu praporu. Na jaře 1941 absolvoval kurz pro poddůstojníky. Po zařazení do výciku pro plnění zvláštních úkolů absolvoval od 15. srpna do 8. listopadu 1941 základní sabotážní kurz, parakurz a kurz průmyslové sabotáže. Po povýšení na rotného absolvoval doškolovací kurz.

Nasazení[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Operace Bivouac.

Společně s F. Pospíšilem a L. Zapletalem byli vysazeni 28. dubna 1942 u dvora Požáry na Křivoklátsku. Přesunuli se do Brna a ukryli se u Čoupkových příbuzných. Zde byl 3. května 1942 zatčen gestapem. Vězněn byl na bývalé právnické fakultě v Brně, poté v Kounicových kolejích a nakonec v Mauthausenu, kde byl 22. září 1942 bez soudu popraven oběšením.

Za pomoc výsadku byli následně popraveni i čtyři Čoupkovi příbuzní. Od roku 1971 je po nich pojmenována „ulice Čoupkových“ v Brně, ve čtvrti Komín[1]

Po válce[editovat | editovat zdroj]

Dne 1. prosince 1945 byl in memoriam povýšen na podporučíka a následně na poručíka pěchoty. Na rodném domě v Brně byla v roce 1946 odhalena pamětní deska.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]