Jindřich Křeček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jindřich Křeček
Narození7. března 1909
Červený Kostelec
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí4. února 1979 (ve věku 69 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníhřbitov Červený Kostelec
NárodnostČeši
Povolánímalíř
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jindřich Křeček-Jituš (7. března 1909 Červený Kostelec[1]4. února 1979 Praha) byl český malíř, grafik, krajinář, portrétista, karikaturista a publicista, účastník zahraničního odboje.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Ve třicátých letech 20. století ilustroval vlastivědný časopis Od kladského pomezí. Svůj vztah k památkám a pozoruhodným místům rodného kraje vyjádřil ve dvou sbírkách kreseb: Z Kraje Mistra Aloise Jiráska s textem Josefa Hurdálka z roku 1935 a Krajem Podkrkonoší s textem Otakara Pospíšila z roku 1936.

Obavy o národ a odpor k těm, kteří ho ohrožovali v letech 1938–1939, vyjádřil jinotajnými pohlednicemi. Za druhé světové války prošel jako zahraniční voják Polskem, Sovětským svazem, Středním východem, Egyptem, bojoval v obloženém Tobruku, sloužil v československých vojenských táborech v Anglii a ve Skotsku a na sklonku války se zúčastnil i obléhání Dunkerque.

Po návratu do vlasti v roce 1945 vystavoval v Pardubicích, Praze a v roce 1947 při jubilejních jiřinkových slavnostech v České Skalici. Karikaturami přispíval do zahraničních časopisů a portrétoval řadu význačných účastníků československého odboje.

V padesátých letech se mu jako frontovému malíři a grafikovi nevyhnula izolace ze strany totalitní moci. Na sklonku života, který trávil převážně ve svém rodišti, spolupracoval s tehdejším vlastivědným zpravodajem Červenokostelecka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Rodným krajem – Vlastivědný časopis Kraje Aloise Jiráska, Boženy Němcové a bratří Čapků, ročník 1. (VI.), číslo 1-2, listopad 1990

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOA Zámrsk, Matrika narozených 1901-1912 v Červeném Kostelci , sign.20-7359, ukn 939, str.283. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]