Ignaz Gulz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ignaz Gulz
Narození8. ledna 1814
Tomíkovice
Úmrtí2. října 1874 (ve věku 60 let)
Vídeň
Alma materVídeňská univerzita
Povoláníoftalmolog
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ignaz Joseph Caspar Gulz (8. ledna 1814 Tomíkovice – 2. října 1874 Vídeň) byl oftalmolog.

Život[editovat | editovat zdroj]

Ignaz Gulz se narodil v Tomíkovicích. Jeho rodiči byli Theresia Gulz, rozená Plischke, a farmář a obchodník s přízí Ignaz Gulz. Ještě jako dítě se s rodiči přestěhoval na statek v nedalekých Skorošicích, kde také chodil do školy. Gulz zůstal po celý život připoután ke své vlasti ve Slezsku a později si koupil ve Skorošicích letní sídlo.

Navštěvoval střední školu v Rychnově nad Kněžnou a v roce 1831 začal studovat filozofii na pražské univerzitě, odkud v roce 1833 přešel na medicínu. Od roku 1835 pokračoval ve studiu na vídeňské univerzitě, kde se v roce 1839 stal doktorem medicíny a v roce 1840 doktorem chirurgie. Gulz poté dva roky pracoval jako asistent Antona von Rosase na Univerzitní oční klinice ve Vídeňské všeobecné nemocnici a v roce 1842 se stal magistrem oftalmologie. V letech 1843 až 1845 podnikl státem podporovanou studijní cestu po Evropě, která ho zavedla do Německa, Belgie, Francie, Anglie, Skotska, Irska a Švýcarska.

Ignaz Gulz otevřel svou vlastní oftalmologickou praxi ve Vídni v roce 1844.Tam také léčil ušní choroby a v roce 1845 se habilitoval jako první přednášející ušní medicíny na vídeňské univerzitě. V. Jedním z jeho nejbližších přátel byl oftalmolog Ferdinand Arlt.

Gulz si vybudoval reputaci jako jeden z nejlepších oftalmologů své doby a jako filantrop. V roce 1850 byl poslán do Haliče a v roce 1852 k polnímu maršálovi J. V. Radeckému z Radče do Itálie, aby léčil trachom, který řádil ve vojenských nemocnicích. Měl s tím velký úspěch. Jedním z jeho nejvýznamnějších pacientů byl srbský kníže Miloš Obrenović, kterému vrátil zrak na jedno oko.

Ignaz Gulz zemřel v roce 1874 ve věku 60 let a byl pohřben na hřbitově ve Währingu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ignaz Gulz na německé Wikipedii.