Miloš Obrenović I.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Miloš Obrenović I.
Rodné jménoМилош Теодоровић
Narození7.jul. / 18. března 1780greg.
Gornja Dobrinja
Úmrtí14.jul. / 26. září 1860greg. (ve věku 80 let) nebo 26. září 1860 (ve věku 80 let)
Bělehrad
Místo pohřbeníchrám svatého Michala Archanděla v Bělehradě (44°49′5″ s. š., 20°27′8″ v. d.)
BydlištěDobroselica, Čajetina
Povolánívládce a revolucionář
OceněníŘád železné koruny
Řád sv. Anny 2. třídy
Řád sv. Anny 1. třídy
Řád Spasitele
Řád bílého orla
Nábož. vyznáníSrbská pravoslavná církev
ChoťLjubica Vukomanović (od 1805)[1]
DětiMilan Obrenović II.
Michal Obrenović III.
Tudor Obrenovic, Prince of Serbia[2]
Gabriel Obrenovic, Prince of Serbia[2]
Petrija Obrenovic, Princess of Serbia[2]
Savka Obrenovic, Princess of Serbia[2]
… více na Wikidatech
RodičeTodor Mihailovic[2] a Baba Višnja
RodObrenovićové
PříbuzníJevrem Obrenović, Vojvoda Milan Obrenović a Jovan Teodorović Obrenović (sourozenci)
Funkcečlen Filiki Eteria
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Miloš Obrenović (celým jménem Miloš Teodorović Obrenović, v srbské cyrilici Милош (Теодоровић) Обреновић; 18. března 1780 Gornja Dobrinja28. září 1860, Bělehrad) byl v letech 18151839 a 18581860 srbským knížetem.

Život[editovat | editovat zdroj]

Miloš pocházel ze zemědělské rodiny, které se živila chovem dobytka a jeho prodejem. Jeho rodiče byli chudí zemědělci; on sám byl nejstarším ze tří synů. Jeho skutečné příjmení bylo Teodorović, ale po svém otci si jej nakonec změnil na Obrenoviće, pod kterým se stal později známý jako zakladatel srbské panovnické dynastie.

Jako mladý se účastnil prvního srbského povstání a vedl druhé srbské povstání. Jeho úspěch v boji proti turecké nadvládě vyústil jednání s Turky, ve kterých Osmanská říše přiznala Srbsku autonomní statut a Milošovi postavení knížete.[3] Toto postavení bylo hatišerifem uznáno v roce 1830 jako dědičné a po Karađorđevićích se tak zrodila další srbská panovnická dynastie – Obrenovićové. Postupnými kroky se jako obratný diplomat[4] pokoušel co nejvíce rozšířit míru autonomie Srbska v rámci Osmanské říše. V zahraniční politice se spoléhal na pomoc Ruska[5], která však byla značně omezena, neboť Rusko mělo s Tureckem četné dohody, které nechtělo kvůli malému Srbsku porušit.

Miloš zahájil proces modernizace a rozvoje Srbska. Cílem tohoto procesu však nebylo zemi dotáhnout na úroveň západních monarchií, nýbrž zajistit dostatečný počet vzdělaných lidí, kteří by dokázali spravovat stát. Podporoval proto studium některých studentů v zahraničí (Německu, Rakousku a Rusku) a také příchod zahraničních odborníků. Ti přicházeli především z Ruska.

Jako panovník vládl Miloš autokraticky a neustále se musel střetávat s četnou opozicí, která toužila získat v rodícím se nezávislém Srbsku významné posty. Odmítal celou řadu demokratických a prozápadních reforem (které měly za cíl omezit jeho poměrně širokou moc); zrušil progresivní Sretenjskou ústavu[6] a nechal vraždit své oponenty, učinil tak i u vůdce prvního povstání Karađorđeho Petroviće.[4] Tvrdě potíral konkurenční rod Karađorđevićů. Ti měli – stejně další odpůrci Miloše – zájem na ovládnutí země a návrat svého příslušníka na trůn. Poté, co myšlenka pokrokové ústavy u Miloše narazila, začalo se o nové ústavě diskutovat. Po několika letech neúspěšných řešení vydal nakonec sultán hatišerif, který měl de facto roli nové srbské ústavy. Milošova moc v něm byla omezena tzv. Radou (Sovjetem), což bylo pro srbského panovníka nepřijatelné. Členové této rady byli zvoleni doživotně a zodpovídali se přímo sultánu v Cařihradu.

Miloš tak nakonec abdikoval a přenechat trůn svému mladšímu synovi Milanovi. Nejprve žil v Zemunu[zdroj?]. Později se přestěhoval na Valašsko v dnešním Rumunsku, kde žil v exilu.

Na trůn se vrátil nakonec v roce 1858. Vládl pouhé dva roky, přesto se vypořádal s ustavobraniteli (Garašanin musel odejít z politiky, Toma Vučić byl uvězněn), zahájil protitureckou politiku a prohlásil knížectví za dědičné[7]. V roce 1860 zemřel.

Během své vlády patřil Miloš Obrenović k nejvlivnějším a nejbohatším lidem na Balkáně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online. [cit. 2020-08-07]
  2. a b c d e Darryl Roger Lundy: The Peerage.
  3. Vladimir Ćorović: Istorija Srba, kapitola Drugi ustanak (srbsky). Digitalizovaná kniha na stránce projektu Rastko.rs
  4. a b PELIKÁN, Jan, a kol. Dějiny Srbska. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2005. ISBN 80-7106-671-0. S. 177. Dále jen Dějiny Srbska. 
  5. Vladimir Ćorović: Istorija Srba, kapitola Srbija kao samoupravna država (srbsky). Digitalizovaná kniha na stránce projektu Rastko.rs
  6. Dějiny Srbska, s. 180
  7. Dějiny Srbska, s. 190

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
-
Znak z doby nástupu Srbský kníže
18151839
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Milan Obrenović II.