Hugh O'Flaherty

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hugh O'Flaherty
Narození28. února 1898
Hrabství Cork
Úmrtí30. října 1963 (ve věku 65 let)
Cahersiveen
Příčina úmrtícévní mozková příhoda
Alma materSt. Brendan's College, Killarney
Mungret College
Povolánídiplomat a katolický kněz
Oceněníkomandér Řádu britského impéria
Prezidentská medaile svobody
Nábož. vyznáníkatolická církev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Msgre. Hugh O'Flaherty, známý jako Vatikánský bedrník (podle Červeného bedrníka baronky Orczy) (28. února 1898 Caherciveen, hrabství Kerry30. října 1963 tamtéž) byl římskokatolický kněz irského původu, vatikánský diplomat a bojovník proti nacismu.

Aktivity na pomoc spojeneckým vojákům a Židům[editovat | editovat zdroj]

V časných letech druhé světové války cestoval po zajateckých táborech v Itálii, pátral po spojeneckých vojácích, kteří zmizeli v akci, a pokud o nich něco zjistil, informoval o tom přes Radio Vatikán.

V letech 19431944 zorganizoval (nejprve sám, později s podporou Pia XII. a vatikánských úřadů) v římských klášterech, soukromých bytech, farmách a na vatikánských extrateritoriálních územích úkryty pro uprchlé spojenecké vojáky a Židy. Vybudoval rozsáhlou podzemní síť (napojenou na Vatikán, britské diplomaty a italské podzemní hnutí), kterou Němci nedokázali přes veškerou snahu významněji narušit.

Od jisté doby musel ukončit své výpravy mimo Vatikán, protože německá strana v čele s plukovníkem Herbertem Kapplerem odhalila jeho úlohu (několikráte ale údajně Vatikán přesto tajně opustil). Přežil atentát ze strany německých agentů (provedený přímo ve Vatikánu) a několik honiček s nimi mimo Vatikán. Herbert Kappler požadoval jeho vydání, ale Pius XII. to striktně odmítl. Celkem O'Flaherty zachránil a asi rok před gestapem ukrýval přes 3 925 lidí.

Když byl Kappler po válce odsouzen na doživotí, pozval O'Flahertyho na návštěvu k sobě do vězení. Postupně mezi nimi vznikl určitý druh přátelského vztahu, diskutovali spolu o literatuře a náboženství. Společně se modlili a pravděpodobně kolem roku 1959 Kappler, vychovaný jako protestant, konvertoval ke katolictví.[1]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Po válce obdržel O'Flaherty mnohá vyznamenání, mezi jinými Řád Britského impéria a americkou Medaili svobody se stříbrnou palmou.

Ve filmu[editovat | editovat zdroj]

V roce 1983 byl na motivy O'Flahertyho příběhu natočen americký film Šarlatový a černý (The Scarlet and The Black), v němž jeho postavu ztvárnil Gregory Peck a postavu plukovníka Kapplera Christopher Plummer.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The priest who converted his enemy. Catholic Herald [online]. 2011-4-13 [cit. 2014-05-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-06-30. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]