Hubert Pavézka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hubert Pavézka
Narození1886
Slavkov u Brna
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí19. února 1943
Breslau
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Příčina úmrtípopraven
Národnostčeská
Povolánípodnikatel
RodičeFrantišek a Eleonora Pavézkovi
člen Sokola
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Hubert Pavézka (1886 Slavkov u Brna19. února 1943 Breslau) byl moravský podnikatel a odbojář z období druhé světové války popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Hubert Pavézka se narodil v roce 1886 ve Slavkově u Brna v rodině obchodníka Františka Pavézky a jeho ženy Eleonory. Vyučil se zámečníkem. Po první světové válce se přestěhoval do Hranic, kde si pořídil dům a kde v roce 1923 zřídil zámečnickou dílnu, která se postupem času rozšířila na instalatérský závod s cca padesáti zaměstnanci. Hubert Pavézka byl činný i společensky, byl členem Sokola, ochotničil a pořádal městské a okresní akce.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 vstoupil Hubert Pavézka do protinacistického odboje. V dubnu 1939 byl účastníkem zakládající schůze hranické pobočky Obrany národa pod vedením Otakara Zahálky a následně Václava Pukla. Úkolem Huberta Pavézky bylo zajištění zbraní a munice pro uvažované povstání. Ty získal zcizením v hranických dělostřeleckých kasárnách a v Olomouci, trhaviny získal v lomu Skalka nedaleko Hranic. Za svou činnost byl zatčen gestapem a postupně vězněn na brněnských Kounicových kolejích, koncentračních táborech Dachau a Buchenwald a v Breslau, kde byl dne 19. února 1943 popraven. Ve stejný den a na stejném místě byl popraven i Václav Pukl.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]