Hradišťko (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hradišťko
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavbakonec 13. století
Zánik16. století
StavebníkDětoch z Třebelovic
Další majiteléRožmberkové
Vartenberkové
Šlikové
Valdštejnové
Poloha
AdresaHradišťko II, Žiželice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Hradišťko
Hradišťko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hradišťko je zaniklý hrad na severním okraji vesnice Hradišťko IIŽiželicokrese Kolín. Založen byl na konci třináctého století jako šlechtické sídlo, ale v průběhu čtrnáctého a patnáctého století přestal být panskou rezidencí, a postupně zanikl. Jako pustý se uvádí v roce 1517.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zakladatelem hradu byl pravděpodobně Dětoch z Třebelovic, který získal žiželické panství jako dědictví po bezdětném Sezimovi z Hořepníka z rodu Vítkovců. Převod roku 1299 potvrdil král Václav II. K panství kromě samotného hradu a městečka Žiželic patřilo dalších dvanáct vesnic. První písemná zmínka o hradu pochází až z roku 1439, ale nepřímo byl hrad zmíněn roku 1388, kdy byl uveden zdejší purkrabí Jaroš z Libře.[1]

Dalším majitelem panství se stal okolo roku 1334 Petr z Rožmberka a jeho potomkům zůstalo až do první čtvrtiny patnáctého století. V roce 1379 je Hradišťko uváděno jako městečko. Majitelé na hradě spravovaném purkrabími nesídlili. Během husitských válek hrad roku 1420 obsadilo pražské vojsko a později ho neznámým způsobem získal Jindřich z Vartenberka. Po Jindřichově smrti v roce 1434 hrad připadl jako odúmrť králi, a král Albrecht II. Habsburský ho roku 1439 věnoval Kašparu Šlikovi a Haškovi z Valdštejna. Po nich se majitelem stal Hynek z Valdštejna a Dětenic, který zemřel před rokem 1482. Za jeho nezletilé syny Jana a Bernarda panství do roku 1492 spravovala vdova Anna, rozená z Kováně. Jan a Bernard z Valdštejna roku 1493 panství prodali králi Vladislavovi Jagellonskému. Když roku 1517 král Ludvík Jagellonský zastavil Hradišťko Zdeňku Lvovi z Rožmitálu, byl hrad uveden jako pustý.[1] Panství oceněné na téměř 11 740 kop grošů tehdy tvořila městečka Hradišťko a Žiželice, patnáct vesnic, plat ze dvora v Libněvsi, řeka Cidlina a rybníky.[2]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Hrad stával v nevýrazné poloze obtékané Mlýnskou Cidlinou. Měl oválný půdorys z poloviny chráněný tokem řeky, zatímco na jižní straně přivrácené k městečku ho chránily příkopy a valy, které se dochovaly v podobě nevýrazné terénní vlny na pozemcích domů čp. 27, 63 a 30.[1][3]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Zbytky hradu se nachází na pozemcích rodinných domů, a nejsou volně přístupné.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Východní Čechy. Příprava vydání Tomáš Šimek. Svazek VI. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1985. 726 s. Kapitola Hradišťko II – hrad, s. 141. 
  2. SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek V. Podkrkonoší. Praha: František Šimáček, 1887. 411 s. Dostupné online. Kapitola Hradišťko hrad, s. 295. 
  3. DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Heslo Hradišťko, s. 197. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek V. Podkrkonoší. Praha: František Šimáček, 1887. 411 s. Dostupné online. Kapitola Hradišťko hrad, s. 293–295. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]