Hořiněveské lípy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hořiněveské lípy
Památné Hořiněveské lípy s pomníkem
Památné Hořiněveské lípy s pomníkem

Vrchol320 m n. m.
Izolace1,3 km → JJZ
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříVýchodolabská tabule / Chlumecká tabule / Libčanská plošina
Souřadnice
Hořiněveské lípy
Hořiněveské lípy
Horninaštěrk, písek, jílovec
PovodíTrotinaLabe
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hořiněveské lípy (320 m n. m.) je vrch v okrese Hradec Králové Královéhradeckého kraje. Leží asi 1 km jihovýchodně od obce Hořiněves, vrcholem na katastrálním území Hořiněvsi a východním svahem na území obce Račice nad Trotinou.

Hořiněveské lípy jsou též dvě památné lípy malolisté (Tilia cordata) rostoucí na zdejším vrchu, dříve zvaném Rejdiště, dnes též Tumplac.

Popis vrchu[editovat | editovat zdroj]

Je to výrazná svědecká plošina, krytá říčními štěrky a písky staropleistocenní říční terasy Labe, spočívajícími na vápnitých jílovcích středního až svrchního turonu. Západní svahy jsou zčásti zalesněné. Na západě je přírodní rezervace Hořiněveská bažantnice (dubohabřina s bohatým bylinným podrostem). Je to výhledové místo.[1]

Geomorfologické zařazení vrchu[editovat | editovat zdroj]

Geomorfologicky vrch náleží do celku Východolabská tabule, podcelku Chlumecká tabule a okrsku Libčanská plošina.[2]

Lípy[editovat | editovat zdroj]

Památných lip zde rostlo více, nejstarší z nich byly více než 500 let staré (z jedné se dochovalo pouze torzo), další má obvod kmene okolo 500 cm a výšku asi 20 m.

Vedle ní roste mladší lípa vysoká asi 22 m se stářím okolo 150 let a jejich těsné blízkosti byly vysázeny v posledních letech další dvě lípy.

Pod Hořiněveskými lípami se nachází pomník z války roku 1866 postavený na počest padlých příslušníků rakouského 57. pěšího pluku v bitvě u Hradce Králové dne 3. 7. 1866.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektiv. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno: AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. 
  2. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]