Hilda Pollak-Karlín

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hilda Pollak-Karlín
Hilda Pollak-Karlín kol. roku 1920
Hilda Pollak-Karlín kol. roku 1920
Narození2. listopadu 1874
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtípo 1942
Treblinka
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Povolánímalířka
Manžel(ka)Richard Pollak-Karlín
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
doklad identifikace Hildy Pollak jako čsl. státní občanky vydaný československým konzulátem v Bernu na období od 10. 11. 1919 do 10. 2. 1920

Hilda Pollak-Karlín, rozená Kotányi, křtěná Hildegarda (2. listopadu 1874 Vídeň[1] – po 19. říjnu 1942 Treblinka [2]) byla česko-rakouská malířka židovského původu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Hildegarda Pollak se narodila 2. listopadu 1874 ve Vídni v rodině Maxmiliána Kotányiho a jeho ženy Henrietty rozené Deutsch. Umělecké vzdělání patrně získala u profesorů Imre Révésze a Christiana Landenbergera. Po studiích byla činná převážně ve Vídni, kde se účastnila výstav "Genossenschaft der bildenden Künstler Wiens" ve vídeňském "Künstlerhausu" a obesílala výstavy "Hagenbundu". V této etapě její malířské tvorby převažovaly impresionisticky laděné žánry, ale rovněž vytvářela i realistické portréty. Své dílo bylo prodchnuté theosofií a Steinerovskou antroposofií. Své kompozice často zpracovávala i v textilních kreacích. Navrhovala především koberce a další interiérové textilie využívající hojně výšivky. Kromě vlastní práce zároveň vyučovala na škole kresby a malby pro ženy na "Kunstschule für Frauen und Mädchen", kterou také sama založila. V prosinci roku 1912 uzavřela ve Vídni sňatek s pražským malířem Richardem Pollakem, který si podle místa narození připojil ke svému příjmení přízvisko Karlín. Od této doby se zdržovala častěji v Praze.

V roce 1914 přesídlila do švýcarského Dornachu, kde se podílela na kreativním životě Steinerovy antroposofické kolonie. Založila zde například tradici malovaných programů a podílela se na výmalbě kupolí první dřevěné stavby Goetheana navržené Steinerem. Do Prahy se Hilda i s manželem vrátila počátkem roku 1920. Ze Steinerovou kolonií i nadále udržovali kontakt a ve 30. letech ještě v Dornachu společně s manželem vystavovali. V červenci roku 1942 odjeli manželé Pollakovi s transportem do Terezína a 19. října téhož roku byli Hilde a Richard deportováni do vyhlazovacího tábora v Treblince a tam byli zavražděni.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození židovské náboženské obce ve Vídni, pro prohlížení je nutná registrace na FamilySearch
  2. v dalších dokumentech je uváděn rok a místo úmrtí 1943 Dachau

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]