Grumman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Grumman
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formalimited liability company
Datum založení6. prosince 1929
Datum zániku1994
NástupceNorthrop Grumman
ZakladatelLeroy Grumman
Adresa sídlaBethpage, Spojené státy americké
Charakteristika firmy
Oblast činnostiletecký průmysl a letecký výrobce
ProduktyGrumman F4F Wildcat
Zaměstnanci23 000 (1986)
Mateřská společnostNorthrop Grumman
Některá data mohou pocházet z datové položky.
První konstrukce Grummanu - Grumman FF
První z legendárních koček, Grumman F4F Wildcat

Grumman Aircraft Engineering Corporation (později Grumman Aerospace Corporation) je jeden z největších leteckých výrobců na světě. Firmu založili 6. prosince 1929 Leroy Grumman, Jake Swirbul a William Schwendler. Samostatná existence společnosti skončila v roce 1994, kdy ji pohltil letecký koncern Northrop a společně dnes tvoří společnost Northrop Grumman.

Počátky[editovat | editovat zdroj]

Leroy Grumman a jeho budoucí obchodní partneři pracovali ve 20. letech 20. století pro leteckého výrobce Loening Aeronautical Engineering. Když však firmu pohltila společnost Keystone Aircraft a přemístila výrobu z New Yorku do státu Pensylvánie, Grumman a další jeho kolegové se rozhodli firmu opustit a založit si vlastní společnost. V roce 1929 zahájili činnost vlastní společnosti v areálu malého leteckého výrobce Cox-Klemin Aircraft Co. v Baldwinu na Long Islandu.

Meziválečná doba[editovat | editovat zdroj]

Firma, která nejprve vyráběla hliníkové součásti pro kamióny, brzy získala první kontrakty u amerického námořnictva. Grumman navrhl první prakticky použitelný zatahovací podvozek pro plovákové letouny, což firmě pomohlo v prosazení se na trhu. První letoun firmy, objednaný americkým námořnictvem, byl Grumman FF, stíhací dvouplošník se zatahovacím podvozkem. Grumman FF založil dlouhou řadu palubních letounů firmy a stal se předchůdcem slavné řady stíhacích koček Grummanu (typy s kočičími jmény Wildcat, Hellcat, Cougar, Panther apod.). V meziválečné době ho následovaly ještě zlepšené typy Grumman F2F a Grumman F3F.

Grumman TBF Avenger

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Za druhé světové války Grumman vyráběl tři legendární typy, které v ní měly velice důležitou roli. Palubní stíhací letoun Grumman F4F Wildcat nesl hlavní tíhu bojů první etapy války v Pacifiku a byl brzy nahrazen modernějším typem Grumman F6F Hellcat, který se stal hlavním prvkem získání letecké převahy nad japonským letectvem. Dalším základním typem spojenců byl torpédový bombardér Grumman TBF Avenger.

Studená válka[editovat | editovat zdroj]

Palubní útočný letoun Grumman A-6 Intruder
Grumman F-14 Tomcat - poslední ze stíhacích „koček“

Po válce se Grumman i nadále snažil držet krok s vývojem techniky a byl nadále orientován na palubní letouny. V roce 1949 vstoupil do služby jeho první palubní letoun s proudovým motorem, stíhací typ Grumman F9F Panther, ze kterého byla vyvinuta verze s šípovým křídlem Grumman F-9 Cougar. Skutečně úspěšný stíhací letoun však společnost vyvinula až v 70. letech a letoun Grumman F-14 Tomcat se stal vůbec nejúspěšnější poválečnou konstrukcí Grummanu.

Mimo oblast stíhacích letounů Grumman vyvinul řadu palubních letounů dalších typů, jako například transportní letouny Grumman C-1 Trader a Grumman C-2 Greyhound, letouny včasné výstrahy Grumman E-1 Tracer a Grumman E-2 Hawkeye či úspěšný útočný letoun Grumman A-6 Intruder.

V roce 1994 Grumman jako samostatná firma zanikl a byl pohlcen koncernem Northrop. Při fúzi obou společností vznikl společný podnik Northrop Grumman.

Hlavní vyráběné typy[editovat | editovat zdroj]

  • Hydroplány
Grumman HU-16 Albatros
  • Civilní dopravní letouny
Grumman Gulfstream I

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grumman na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]