Grigore Antipa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Grigore Antipa
Narození27. listopadu 1867
Botoșani
Úmrtí9. března 1944 (ve věku 76 let)
Bukurešť
Alma materUniverzita Jena
Pracoviště“Grigore Antipa” National Museum of Natural History (1892–1944)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Grigore Antipa (27. listopadu 1867 Botoșani9. března 1944 Bukurešť) byl rumunský hydrobiolog a ekolog.

Vyrůstal v kultivovaném a kosmopolitním prostředí, jeho otec byl právník a starší bratr Nicolae Antipa se věnoval parazitologii. Díky jeho přímluvě Grigore studoval univerzitu v Jeně pod vedením Ernsta Haeckela. Působil na Helgolandu, ve Francii a v Itálii, na Capri popsal nový druh kalichovky Capria sturdzi.[1] Byl propagátorem darwinismu, napsal odbornou studii o funkci brzlíku u ryb.

Po návratu do Rumunska založil v Bukurešti národní přírodopisné muzeum, které vedl od roku 1892 až do své smrti a které nese jeho jméno.[2] Zmodernizoval muzejnictví díky používání diorámat, názorně představujících různé ekosystémy a jejich charakteristické živočichy. Věnoval se výzkumu dunajské delty a psal také o životě místních Lipovanů. Objevil holotyp hrouzka rumunského, který dostal na jeho počest vědecký název Romanogobio antipai. Přišel s koncepcí geonomie, tj. efektivního a zároveň maximálně šetrného využívání přírodních zdrojů.[3] Díky jeho expertízám se stalo Rumunsko předním producentem rybího masa a kaviáru.[4] V roce 1932 založil v Constantě biooceánografický ústav, stál také u zrodu Mezinárodní komise pro vědecký výzkum Středomoří.

Byl členem Rumunské akademie a akademie Leopoldina. Jeho portrét se objevil na bankovce v hodnotě 200 lei, která byla vydána v roce 1992, avšak kvůli vysoké inflaci byla po pěti letech stažena z oběhu. Jeho jméno nese také loď Grigore Antipa, užívaná k výzkumu Černého moře.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Stiri Botoșani Dostupné online
  2. Encyclopedia Romanei Dostupné online
  3. Pagini Romanesti Dostupné online
  4. Fundația Competenți, Corecți și Utili Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]