George Miller

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
George Miller
George Miller na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2015
George Miller na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2015
Narození3. března 1945 (79 let)
Chinchilla, Queensland, AustrálieAustrálie Austrálie
Alma materUniversity of New South Wales
Povolánífilmový režisér, filmový producent, scenárista, lékař, producent, televizní producent, režisér a herec
Aktivní roky1970–dosud
Manžel(ka)Sandy Gore (1985–1992)
Margaret Sixel (od 1995)
Významná dílaŠílený Max
Happy Feet
Oceněnídůstojník Řádu Austrálie (1996)
Oscar za nejlepší animovaný film (2005)
rytíř Řádu umění a literatury (2010)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

George Miller (vlastním jménem George Miliotis;* 3. března 1945 Chinchilla) je australský filmový režisér, scenárista a producent.

Život[editovat | editovat zdroj]

Miller se narodil v australském městě Chinchilla rodičům, řeckým a tureckým emigrantům. Otec John (rozený Dimitrios MIliotis) si změnil jméno po emigraci do Austrálie v roce 1920. S matkou Angelou patřili mezi řecké uprchlíky, ačkoliv sama pocházela z turecké Anatolie.[1] Vyrůstal se třemi bratry, s dvojčetem Johnem směřovali svou budoucnost za studiem medicíny. Po vystudování střední školy vystudoval medicínu v Novém Jižním Walesu.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Počátky[editovat | editovat zdroj]

Se svým mladším bratrem Chrisem se po absolvování střední školy pustil do přípravy a natáčení krátkého filmu St. Vincent's Revue Film, který následně získal ocenění a George v roce 1971 začal navštěvovat na Melbournské univerzitě filmové semináře, mimo jiné u Philipa Noyce. Zde se setkal se svým dlouholetým spolupracovníkem Byronem Kennedym, později kameramanem a producentem, s nímž později založili produkční společnost Byron Kennedy. Jejich skutečným filmovým debutem byl film Violence In the Cinema, Part 1., který polarizoval kritiky a odbornou veřejnost. S Kennedym spolupracovali ale také na výrobě všech tří dílů Šíleného Maxe až do Kennedyho smrti.[2]

Série Šílený Max[editovat | editovat zdroj]

V roce 1978 začíná s téměř neznámým začínajícím hercem Melem Gibsonem připravovat první díl Šíleného Maxe. Rozpočet filmu byl pouze 350 000 dolarů, které si režisér vydělal jako začínající lékař a půjčil si část od své rodiny.[2] Film byl úspěšný a vydělal několikanásobně více, než byly jeho náklady. Do roku 1985 natočil ještě dvě pokračování, Šílený Max 2 a Šílený Max a Dóm hromu. Po úspěchu celé série se Miller začal věnovat jiným tématům a námětům.

K postavě se vrátil až v v roce 2008, kdy začal připravovat scénář pro nový film. Několik let bojoval s financemi, měnil scénář z hraného filmu na 3D animaci, komiksovou verzi, až konečně získal finance. V roce 2015 měl premiéru další film ze série, Šílený Max: Zběsilá cesta. Tento film natočil už s novým hlavním představitelem Tomem Hardym. V návaznosti na úspěch nového příběhu šíleného Maxe začal připravovat rovnou dvě pokračování, která mají být uvedena v roce 2024 – Mad Max: The Wasteland, opět s Tomem Hardym a Furiosa s Anyou Taylor-Joy v hlavní roli.

Další tvorba[editovat | editovat zdroj]

Millerova filmografie se vyznačuje nepřeberným množstvím žánrových variací a témat, od postapokalyptických snímků, přes komedie a dramata (Lék pro Lorenza, Čarodějky z Eastwicku, Tři tisíce let touhy) až po tvorbu pro děti a rodiny (Prasátko Babe, Happy Feet, Happy Feet 2), za kterou získal Oscara.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BUCKMASTER, Luke. My book about the making of Mad Max and the career of George Miller [online]. [cit. 2023-08-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b DOUGLAS, James Robert. Miller, George – Senses of Cinema [online]. 2022-10-31 [cit. 2023-08-20]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]