Geopark Turold

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Geopark Turold
Údaje o muzeu
Založeno2006
Zaměřenígeologická expozice
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Geopark Turold je venkovní expozice významných hornin České republiky, umístěná v opuštěném vápencovém lomu u Mikulova v okrese Břeclav v Jihomoravském kraji na území CHKO Pálava (tzv. Zadní lom). Nacházejí se zde ukázky 17 druhů hornin z různých míst České republiky, které představují typické zástupce geologické historie území státu.[1]

Expozice hornin[editovat | editovat zdroj]

Geopark byl vytvořen v roce 2006 z iniciativy členů mikulovské Základní organizace ČSOP 56/15 – Centra ekologické výchovy Pálava – jako pomůcka pro terénní ekologickou výuku.[2] Geologická expozice je součástí Naučné stezky Turold, vedoucí od Mikulova k jeskyni Na Turoldu.[1] Zároveň je součástí Přírodní rezervace Turold.

Jako první jsou umístěny vyvřelé horniny, následují horniny usazené a nakonec horniny přeměněné. Všechny bloky jsou uspořádány do tvaru uzavřené podkovy a každý z bloků má na povrchu obroušenou plochu pro znázornění vzhledu po opracování. Všechny exponáty jsou doplněny tabulkami s popisem jednotlivých hornin.

Správa jeskyní České republiky a Centrum ekologické výchovy Pálava pořádají v areálu na Turoldu v prostoru jeskyně a geoparku geologické a přírodovědné přednášky a výukové hodiny.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Jeskyně Na Turoldu - více informací [online]. Mikulov: MěÚ [cit. 2016-07-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-07-01. 
  2. Naučné stezky / Geopark [online]. Mikulov: Centrum ekologické výchovy Pálava [cit. 2016-07-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-11. 
  3. Jeskyně na Turoldu [online]. Správa jeskyní České republiky [cit. 2016-07-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-04-17. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]