Frederick Fiebig

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Frederick Fiebig
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
St Paul's Cathedral, Calcutta
"Katedrála svatého Pavla, Kalkata," ručně kolorovaný fotografický tisk, 1851

Frederick Fiebig (aktivní od poloviny 19. století) byl německý fotograf, nejznámější svými fotografiemi Indie, Srí Lanky, Mauricia a Jižní Afriky pořízenými v 50. letech 19. století.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

O Fredericku Fiebigovi je k dispozici velmi málo informací. Byl pravděpodobně německého původu a stal se litografem v Kalkatě ve 40. letech 19. století. Neměl by být zaměňován se svým současným německým krajanem, postimpresionistou a expresionistickým malířem Frédéricem Fiebigem narozeným v Lettonu. Nějakou dobu byl možná také učitelem klavíru.[2] S příchodem fotografie začal Fiebig vyrábět ručně kolorované tisky fotografií zachycených pomocí procesu kalotypie. Jeho fotografie Kalkaty jsou jedny z prvních pohledů na město. Později cestoval do Madrasu, Colomba a Kandy na Srí Lance, na Mauricius a do Kapského Města v Jižní Africe a pečlivě katalogizoval památky a lidi kolem sebe. Východoindická společnost získala zhruba 500 jeho fotografií v roce 1856[1], které se staly součástí sbírek Oriental and India Office v Britské knihovně.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Frederick Fiebig na anglické Wikipedii.

  1. a b LIBRARY, British. Palace of the Nawaub of the Carnatic, Madras [online]. [cit. 2014-08-22]. Dostupné online. 
  2. LIBRARY, British. Fiebig Collection: Views of Calcutta and surrounding districts. [online]. [cit. 2014-08-22]. Dostupné online. 
  3. RAMAN, A. Frederick Fiebig and Madras photos. The New Indian Express. 21 March 2011. Dostupné online [cit. 24 August 2014]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • John Hannavy, Encyclopedia of nineteenth-century photography (Encyklopedie fotografie devatenáctého století), New York : Routledge, 2008.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]