John Burke (fotograf)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
John Burke (fotograf)
Narození1843
Irsko
Úmrtí1900 (ve věku 56–57 let)
Povolánífotoreportér, válečný fotograf a fotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Buddhistické ruiny v Ali Masjid, Rádžasthán, Indie

John Burke (asi 18431900) byl irský fotograf, nejznámější svými fotografiemi z druhé anglo-afghánské války mezi lety 1878 a 1880.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Irsku kolem roku 1843, kde byl obchodníkem. Ucházel se o práci v britské armádě jako oficiální fotograf, pak ale na vlastní náklady cestoval do Afghánistánu[1][2] s vybavením několika těžkých fotoaparátů, které přes horské oblasti potřebovaly přepravu na zvířatech.[3] Burke byl prvním významným fotografem Afghánistánu. Zemřel v roce 1900.

Autorovy fotografie byly seskupeny v albech s fotografiemi Benjamina Simpsona a dalších fotografů, takže u některých jeho děl není možné definitivní přiřazení autorství.

Fotografie buddhistických ruin v Ali Masjid[editovat | editovat zdroj]

Fotografie buddhistických ruin v Ali Masjid v průsmyku Khyber, zobrazující délku zdi pokryté výklenky s obrazy Buddhy, pořízená Johnem Burkem v roce 1878. Burke doprovázel polní síly v Peshawar Valley, jednu ze tří britských anglo-indických armádních kolon rozmístěných v druhá afghánská válka (1878-80), přestože byl odmítnut pro roli oficiálního fotografa. Svou cestu financoval předprodejem svých fotografií „ilustrujících postup z Attocku do Jellalabadu“. Burke přišel do Indie jako lékárník s Royal Engineers a stal se profesionálním fotografem a asistoval Williamu Bakerovi. Hodně cestovali po Indii a byli hlavními rivaly známějšího Bournea a Shepherda. Burkeho dvouletá afghánská expedice vytvořila důležitý obrazový dokument regionu. Islám se stal dominantním náboženstvím Afghánistánu v 10. století; mešita Ali Masjid v průsmyku Khyber je spojena s Hazratem Alim, prorokovým zetěm a čtvrtým chalífou islámu, který se prý na tomto místě modlil. Region je však posetý pozůstatky předislámské minulosti Afghánistánu; starověká historie země sahá od předzoroastriánských kultů až po zoroastrismus a buddhismus a poté hinduismus. Buddhismus byl propagován v Afghánistánu císařem Ashoka ve 3. století před naším letopočtem a v 1. století před naším letopočtem byl dominantním náboženstvím v této oblasti. Za vlády buddhistických Kushanas (středoasijské dynastie, která vládla částem Afghánistánu a Indii v 1. až 3. století našeho letopočtu), došlo v Afghánistánu k velkému vývoji architektury a sochařství. Bylo to formativní období pro obraz Buddhy a buddhistickou stúpu. Postupující britská armáda narazila na řadu buddhistických ruin a Burkeho fotografie zahrnují mnoho archeologických nalezišť. V té době se o buddhistické historii subkontinentu vědělo jen málo a jedním z nezamýšlených výsledků kampaně byl nárůst zájmu o tuto oblast.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku John Burke (photographer) na anglické Wikipedii.

  1. MACDONALD, Kerri. A Collaboration Across 130 Years. The New York Times. Dostupné online [cit. 1 June 2015]. 
  2. MUTHIAH, S. The photographer who came here. The Hindu. 25 November 2002. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 12 March 2003. 
  3. In Conversation: Paul Lowe and Simon Norfolk [online]. Simon Norfolk [cit. 2015-10-04]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]