František Hradecký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Hradecký
malíř František Hradecký při práci
malíř František Hradecký při práci
Narození12. ledna 1909
Lysá nad Labem
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí1. července 1952 (ve věku 43 let)
Nové Město na Moravě
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánímalíř a učitel
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Hradecký, křtěný František Xaverský (12. ledna 1909 Lysá nad Labem[1] - 1. července 1952 Nové Město na Moravě), byl český malíř, grafik a pedagog.

Život[editovat | editovat zdroj]

František Hradecký se narodil v Lysé nad Labem v rodině rolníka Františka Hradeckého a jeho ženy Vilemíny rodem Houdlové.[1] Na základní školu chodil ve svém rodišti a v letech 1920-1927 absolvoval střední školu v Nymburce.

Odkud se za dalším studiem vydal do Prahy, kde v letech 1927-1929 studoval na Českém vysokém učení technickém, obor architektura a pozemní stavitelství. Odtud přešel na Uměleckoprůmyslovou školu, kterou navštěvoval v letech 1929-1932 a zde absolvoval Vyšší školu kreslení a kurz kreslení aktu u prof. Hofbauera. Během studia na UMPRUM se jěště v letech 1933-135 dovzdělával na pražském ČVUT a zároveň v letech 1933-1935 navštěvoval též Pedagogickou fakultu na Univerzitě Karlově.

Od roku 1935 pedagogicky působil na různých místech Čech a Moravy, pobýval v Pardubicích, v Brně-Husovicích a v Zábřehu na Moravě. V roce 1948 byl jmenován ředitelem Státního gymnazia v Novém Městě na Moravě. Ve svém volném čase maloval krajinu sváho dětství v Polabí a věnoval se též i figurální malbě. V letech 1940-1948 se ve svém Brněnském Uměleckém ateliéru[2] věnoval školení budoucího malíře Jaroslava Pavelky[3]. František Hradecký zemřel v Nové Městě na Moravě v létě roku 1952.

František Hradecký byl členem klubu výtvarných umělců Aleš v Brně, Bloku výtvarných umělců země moravskoslezské a SČSVU. Jeho umělecká tvorba se vyznačovala dvěma hlavními tematickými oblastmi – krajinou a figurální malbou, převážně tempery a kvaše.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • 1955 Dodatky ke slovníku československých výtvarných umělců, Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, n.p. (SNKLHU), Praha
  • 1993 Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava
  • 1995 Nová encyklopedie českého výtvarného umění (A-M), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
  • 1999 Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–1999 (III. H), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]