Francesco de' Rossi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Francesco Salviati
dřevoryt, Francesco de' Rossi v biografii Giorgio Vasari, Životy nejvýznačnějších malířů, sochařů a architektů, 1568.
dřevoryt, Francesco de' Rossi v biografii Giorgio Vasari, Životy nejvýznačnějších malířů, sochařů a architektů, 1568.
Rodné jménoFrancesco de' Rossi
Narození1510
Florencie, Itálie
Úmrtí11. listopadu 1562 (ve věku 51–52 let)
Řím, Itálie
NárodnostItal
Povolánímalíř
Významná dílaNedůvěřivost Sv. Tomáše
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Francesco de' Rossi (1510—1563) byl italský manýristický malíř, který žil a pracoval hlavně ve Florencii, ale často pracoval také v Římě. Je známý pod mnoha jmény, pod přijatým jménem Francesco Salviati nebo Il Salviati, ale také Francesco Rossi a Cecchino del Salviati.

Francesco Salviati,Kresba kalicha, 1530

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Salviati se narodil ve Florencii. Mezi roky 1529 a 1530 byli jeho učiteli Giuliano Bugiardini, Baccio Bandinelli, Raffaele Brescianino a nakonec mezi lety 1529 až 1530 Andrea del Sarto. V roce 1531 cestoval do Říma, kde se setkal s dalším Bandinelliho žákem, s Giorgio Vasarim. Pomohl mu dokončit zakázku v Palazzo Salviati pro kardinála Giovanni Salviati, fresku Život Jana Křtitele (Life of John the Baptist). Za pobytu v kardinálově domácnosti přijal příjmení Salviati.

Mezi roky 1532 a 1535 vytvořil fresku Zvěstování (Annunciation) v kostele San Francesco a Ripa – (kostel Sv. Františka z Assisi, který kdysi pobýval u sousedního kláštera. (Termín Ripa je připomínkou blízkosti břehu řeky Tibery. ) Jeho zralý styl je manýristický. Vytváří davové scény přeplněné zkroucenými postavami podobné scénám Giulio Romana. V roce 1538 se připojil k Jacopino del Conte při dokončení fresky Navštívení (Visitation) pro oratoř San Giovanni Decollato, což bylo florentské bratrstvo sloužící osobám, které byly odsouzeny k popravě. V roce 1540 Salviati pracoval v Bologni vedle Vasariho a pobýval krátkou dobu v Benátkách, kde ve maloval freskové dekorace pro Palazzo Grimani. Během tohoto období ukazoval jeho styl vliv malíře Parmigianina. Mnoho jeho portrétních obrazů je mnohdy připisováno malíři Agnolo Bronzino. V roce 1543 se Salviati vrátil do Florencie. Pracoval pro Cosimo I. de Medici, velkovévodu v Toskánsku, v letech 1543 až 1545 dokončil freskovou výzdobu věnovanou rodině Medici (Triumph of Camillus) v Sala dell'Udienza v Palazzo Vecchio. Navrhoval gobelíny pro nedávno založené Arazzeria: Ecce homo, Vzkříšení (Resurrection), a Josef vykládá faraonovi sny (Joseph explains the Pharaoh's dreams). Tuto zakázku dostal i přesto, že se o ni ucházeli také jiní současní manýrističtí malíři: Bronzino a Pontormo. Mezi roky 1547 a 1548 namaloval pro baziliku Santa Croce (Bazilika Svatého Kříže) ve Florencii oltářní obraz Deposition (Ukládání). V letech 1548 až 1563 Salviati často cestoval Říma aby dokončil různé freskové série, jako například Svatba v Káni galilejské (Wedding of Canae) v oratoriu Piceni, Narození Jana Křtitele (Birth of John the Baptist) pro oratoř San Giovanni Decollato, pracoval v Palazzo della Cancelleria (Pallium Cappella ), Palazzo Sacchetti, Palazzo Farnese. Zemřel roku 1562 v Římě.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Francesco de' Rossi na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]