Tibera

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tibera
Základní informace
Délka toku405 km
Plocha povodí16 500 km²
Průměrný průtok260 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ItálieItálie Itálie (LazioLazio Lazio, Emilia-Romagna, ToskánskoToskánsko Toskánsko, UmbrieUmbrie Umbrie)
Úmoří, povodí
Středozemní moře, Tyrhénské moře
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tibera (latinsky Tiber, -is, m., italsky Tevere) je řeka v Itálii (Lazio, Emilia-Romagna, Toskánsko, Umbrie). S délkou 405 km jde o třetí nejdelší řeku v zemi po Pádu a Adiži. Její povodí má rozlohu 16 500 km². Ve starověku řeka spadala pod vliv starořímského boha Tibera.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Tibera v Římě

Pramení v Toskánsko-Emiliánských Apeninách. Na horním a středním toku teče převážně v soutěskách a kotlinách mezi horami. Na jejích přítocích se nacházejí vodopády a splavy (La Marmore a Tivoli). Na dolním toku protéká rovinou Maremma. Při ústí do Tyrhénského moře vytváří deltu o rozloze 250 km².

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Zdroj vody je převážně dešťový. Nejvyšší vodnosti dosahuje od listopadu do března až dubna. Často dochází k povodním. Průměrný roční průtok vody činí 260 m³/s. Řeka unáší velké množství pevných částic.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Vodní doprava je možná pro menší lodě pod Římem. Na řece a jejích přítocích bylo postaveno několik vodních elektráren (Korbarabasci, Galleto). Voda se využívá k zavlažování.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ve starověku to byla důležitá říční cesta mezi ostijským přístavem a Římem, zčásti bylo lodní spojení udržováno i za Římem. V zimě často zaplavovala níže položené části Říma, které ve starověku ležely o mnoho metrů níže než v současnosti.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]