Fidel ze Sigmaringy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý Fidel ze Sigmaringy
Narození1. října 1577
Sigmaringen
Úmrtí24. dubna 1622 (ve věku 44 let)
Seewis im Prättigau
Alma materFreiburská univerzita
Povolánířádový kněz, kněz, filozof, právník a advokát
ZaměstnavatelFreiburská univerzita
Nábož. vyznáníkatolická církev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Fidel ze Sigmaringy /lat. Fidelius de Sigmaringen/ (1578, Sigmaringen v Německu – 24. dubna 1622) byl katolický kněz a mučedník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v německém městě Sigmaringen v rodině soudce a starosty v jedné osobě. Původně se jmenoval Marek Roy. Vystudoval filosofii a práva. Začal působit jako advokát.

Advokátem[editovat | editovat zdroj]

Jako advokát se často zastával chudých a utlačovaných, za což byl nazýván advokát chudých. Jeho nekompromisní spravedlnost byla divná jeho kolegům, kteří dbali hlavně na své blaho. Jeden kolega mu doporučil, aby slevil ze své spravedlnosti a že si tím vydělá slušné peníze. To byl pro Marka impuls, aby práce advokáta nechal.

Kapucínem[editovat | editovat zdroj]

Marek si doplnil studia, byl vysvěcen na kněze a záhy na to, 4. října 1612 vstoupil do kapucínského noviciátu ve Freiburgu. S řeholním rouchem přijal jméno Fidelis - což v překladu znamená věřící. Heslem se mu stala věta z biblické knihy Janova Zjevení (Apokalypsa): Buď věrný až do smrti a dám ti korunu života. (Zj 2,10).

Po skončení noviciátu v roce 1613 ještě konal teologická studia v Kostnici a Frauenfeldu. Stal se posléze kvardiánem, čili představeným v několika kapucínských klášterech.

Působení[editovat | editovat zdroj]

Věnoval se kazatelství, jakožto nejlepšímu prostředku jak pozvednout mravní úroveň prostého lidu. Byl rovněž vyhledávaným duchovním vůdcem a zpovědníkem. Mimo to pomáhal chudým u soudů vymáhat jejich práva. Zde se mu hodila jeho dřívější praxe advokáta.

Psal si zápisky o svém duchovním životě, které později vyšly jako Exercitia Spiritualita (přeloženo: Duchovní cvičení) a později jako Cvičení serafínské zbožnosti.

Působil ve Vorarlbersku a Švýcarsku. Zde začal pracovat na obnově katolické víry, která byla nabouraná reformací. Výmluvný je podpis, kterým signoval svá díla: Bratr Fidelis, zakrátko potrava červů.

Mučednictví[editovat | editovat zdroj]

Ve Švýcarsku působil ve Seewiesu, kde bylo mnoho kalvinistů. Přítomnost katolického kněze kalvinské odpadlíky dráždila. Když kázal, bylo po něm stříleno. Vyšel z kostela, aby zabránil jeho znesvěcení krveprolitím, protože byl zasažen. Na okraji Seewiesu jej dohnali kalvinisté a začali jej nutit, aby přijal jejich víru. Tehdy jim odpověděl: "Přišel jsem Vám, milí bratři, hlásat pravou víru a nikoliv přijmout vaší víru znetvořenou." okamžitě se na něj vrhli a umlátili ho.

Je prvomučedníkem kongregace pro šíření víry. Svatořečil jej papež Benedikt XIV. v roce 1746.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Se jménem světce je možná spjat i název kopce Fidlův kopec (Fiedlhübel) - nejvyšší vrchol pohoří Oderské vrchy.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. O pojmenování Fidlova kopce a hory Jedová. Olomouc [online]. 2021-04-13 [cit. 2021-09-09]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SCHAUBER, Vera; SCHINDLER, Hanns Michael. Rok se svatými. 2. vyd. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 1997. 702 s. ISBN 80-7192-304-4. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]