Emilie Edel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MUDr. Emilie Edel
Narozeníokolo 1870
? Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí?
?
Národnostčeská
Alma materLékařská fakulta Univerzity Karlovy
Povolánístomatoložka
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Emilie Edel (okolo 1870 – ???) byla rakousko-uherská lékařka a feministka rumunského původu; první vystudovaná stomatoložka na Vídeňské univerzitě a vůbec v celém Rakousku-Uhersku. Svou první praxi si zřídila v Rakouskem okupované Bosně a Hercegovině.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a studium[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v rodině rumunského původu,[1] která pocházela nejspíše ze Sedmihradska. Absolvovala základní a střední vzdělání. Následně nastoupila ke tříletému studiu zubního lékařství na Vídeňské univerzitě a v ambulanci Milosrdných sester. Až do roku 1900 docházely dívky na přednášky na hospitační studium (bez statutu řádné posluchačky); v roce 1900 bylo novým zákonem dívkám umožněno skládat zkoušky za celou dosavadní dobu studia. Rok 1896 pak složila státní zkoušku k výkonu stomatologické praxe.[2] Stala se tak jednou z prvních lékařek vystudovaných v rakousko-uherské monarchii: oftalmoložka a první rakousko-uherská lékařka MUDr. Rosa Kerschbaumer-Putjata získala povolení k výkonu praxe v Salcburku na základě osobní žádosti a následného zvláštního svolení císaře Františka Josefa I. roku 1888.[3]

V době ukončení studia je Edel uváděna jako vdaná.

Bosna[editovat | editovat zdroj]

Kvůli převládajícímu odmítavému postoji k ženám-lékařkám v Rakousku-Uhersku zahájila Edel svou praxi mimo území monarchie. Roku 1897 jí bylo povoleno zřízení zubní praxe v Rakouskem-Uherskem okupované Bosně a Hercegovině, kde bylo působení ženských lékařek žádoucí, neboť řada zdejších muslimských žen odmítala ošetření od mužů-lékařů. Působila nejprve v Dolní Tuzle, posléze pak v Mostaru.[4]

V okupované Bosně působily koncem 19. století také české lékařky Bohuslava Kecková, od roku 1893 rovněž v Mostaru, a krátce také Anna Bayerová v Sarajevu a Dolní Tuzle. Obě dokončily medicínské vzdělání ve Švýcarsku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Digitální knihovna Kramerius. ndk.cz [online]. [cit. 2021-04-27]. Dostupné online. 
  2. Digitální knihovna Kramerius. ndk.cz [online]. [cit. 2021-04-27]. Dostupné online. 
  3. ING, Stadt Salzburg-Huber Susanne. Rosa Kerschbaumer-Putjata. Stadt Salzburg [online]. [cit. 2021-04-27]. Dostupné online. (německy) 
  4. Digitální knihovna Kramerius. ndk.cz [online]. [cit. 2021-04-27]. Dostupné online.