Else Bergová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Else Bergová
Autoportrét, 1917
Autoportrét, 1917
Rodné jménoElse Berg
Narození19. února 1877
Ratiboř
PruskoPrusko Prusko
Úmrtí19. listopadu 1942
(ve věku 65 let)
Osvětim
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Místo pohřbení?
Alma materUniverzita umění v Berlíně
Povolánímalířka
Manžel(ka)Mommie Schwarz, malíř
Významná dílaportréty
OvlivněnáBergenská škola
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Else Bergová, nizozemsky Else Berg (19. února 1877 Ratiboř19. listopadu 1942 Osvětim) byla holandská malířka a grafička polsko-německého židovského původu, spojená s Bergenskou školou.

Leo Gestel, Portrét Else Bergové

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se jako nejmladší dítě v rodině polského židovského majitele továrny na cigarety Jakoba Berga a jeho německé manželky Lydie Creutzbergerové. V roce 1895 začala studovat malbu na Královské akademii umění v Antverpách. Od roku 1900 jí otec zaplatil studium malířství na Akademii výtvarných umění v Berlíně u prof. Arthura Kampfa. V Berlíně potkala holandského židovského malíře Samuela Lesera Schwarze, zvaného Mommie Schwarz. V roce 1911 s ním odjela do Nizozemí, kde se stala členkou Bergenské umělecké školy. Dále studovala v Paříži u Henriho Le Fauconniera.

V roce 1920 se provdala za Mommieho Schwarze a žila s ním v Amsterdamu. Přátelili se s holandskými malíři Pietem Mondrianem a malířkou Charley Tooropovou, dcerou malíře Jana Tooropa.[1]. Společně podnikali umělecké cesty na u, do zemí bývalé Jugoslávie, Turecka a Španělska.

Na začátku nacistické okupace Nizozemska oba odmítli nosit Davidovu hvězdu a nějaký čas se ukrývali v Baambrugge. Po prozrazení úkrytu byli uvězněni v koncentračním táboře Westerbork, odkud byli deportováni do Osvětimi a tam 19. listopadu 1942 zavražděni.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Práce Else Bergové vykazuje vliv kubismu, uminismu, temné barvy portrétů prozrazují zase vliv Bergenské školy, a expresionismu berlínské skupiny Der blaue Reiter. Zahrnuje malbu portrétů, postav, krajiny, aktů i zátiší. Mnoho z jejích děl je shromážděno v městském muzeu v u.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Else Berg na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Piet Spijk, De Bergense School en Piet Boendermaker. Kunstverzamelaar in Amsterdam en Bergen, Zwolle: Waanders 1997
  • LINDA HORN. Else Berg en Mommie Schwarz – Kunstenaarspaar in Amsterdam 1910-1942. Wezep: = Uitgeverij de Kunst, 2012. ISBN 978-94-91196-18-8. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]