Duklock

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Duklock
Základní informace
Rodné jménoDušan Brachna
Datum narození26. března 1997 (27 let)
Místo narozeníBratislava
SlovenskoSlovensko Slovensko
BydlištěPraha
RodičeDušan Brachna
YouTube
Název kanáluDuklock (hlavní)
DuklockPlus (vedlejší)
Založení kanálu28. října 2013
Počet odběratelů822 000 Duklock[1]
403 000 DuklockPlus[2]
(k 1. květnu 2024)
Zaměřeníreakce
Jazykslovenština
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Duklock, vlastním jménem Dušan Brachna, (* 26. března 1997 Bratislava) je slovenský youtuber, influencer a grafický designér. Pravidelně vydává videa na svůj hlavní a vedlejší kanál. Na hlavním kanále (Duklock) má k květnu 2024 více než 822 tisíc odběratelů. Proslavil se především svou sérií #ME.[3]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 26. března 1997 v Bratislavě. Jméno Dušan dostal po svém otci, který se živil jako hudebník. Když byl ještě malý, snil o tom, že jednou bude soutěžit v závodech F1. Nakonec se ale 10 let věnoval lidovému tanci. Ve volném čase bylo jeho zálibou ježdění s kamarády na skateboardu. Navštěvoval soukromou střední uměleckou školu animované tvorby v Bratislavě, na níž studoval grafický design. Zde se začal věnovat natáčení videí a později se zde i seznámil s youtuberem GoGem (vl. jm. Daniel Sebastián Štrauch).[4][5]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Právě GoGo mu v začátcích pomáhal s natáčením youtube videí, protože s tím měl již nějaké zkušenosti. Duklockův první kanál se jmenoval DukePlayGames a byl aktivní od 25. prosince 2012 do 28. října 2013. V tentýž den kdy kanál ukončil svou činnost, si založil nový kanál s názvem Duklock. V začátcích tohoto kanálu se Duklockova tvorba zaměřovala hlavně na gameplaye, let's playe a vlogy. Zanedlouho se ale začal věnovat tvorbě reakčních videí. Po smrti svého otce přestal ve většině svých videí používat vulgarismy.

Dne 2. května 2017 si založil svůj první vedlejší kanál DuklockPlus (který má k květnu 2024 403 tisíc odběratelů). Natáčí na něj převážně herní videa. Na začátku roku 2019 spolupracoval s youtubery Vidrailem a Vadakem na rapové písni „Wannabe“, která má na YouTube přes 11 milionů zhlédnutí. V roce 2020 dosáhl Duklock jednoho z největších úspěchů své kariéry – podařilo se mu dostat se do videa švédského youtubera PewDiePie. Na tomto videu dělal Duklock různé triky s jojem. Dalším velkým úspěchem byla rapová píseň „Haló“, která se stala hitem roku 2021. Mezi nejpopulárnější série na jeho kanále patří např. #ME, #RE, RECAST nebo TechLock. Nejsledovanějším videem na jeho kanále se stala parodie na píseň „Jacuzzi“ od GoGa, kterou v originále nazpívala Celeste Buckingham.[4][6][7]

Populární série[editovat | editovat zdroj]

#ME[editovat | editovat zdroj]

Tuto sérii vytvořil Duklock jenom jako vtip. Založil Reddit komunitu, ve které jeho fanoušci zveřejňují své příspěvky jako jsou např. memy, vtipná videa nebo fanouškovské obrázky a videa. Každou středu z nich Duklock vybral ty nejlepší, okomentoval je a vydal z nich nové video. Postupně se tato série stala jeho nejúspěšnější. V roce 2023 ji Duklock ukončil s myšlenkou obnovení v blízké budoucnosti, ale v jiném formátu.

#RE[editovat | editovat zdroj]

V této sérii reaguje na aktuální témata z YouTube nebo internetu tak, že na ně vyjádří svůj vlastní názor. V těchto videích se dost často hněvá a používá vulgarismy, na které (spolu s ironií a černým humorem) na začátku videí upozorňuje.

RECAST[editovat | editovat zdroj]

V této sérii si Duklock pozve jednoho či více hostů a následně s nimi udělá rozhovor (podcast). Nejčastěji se spolu baví o svých životech, YouTube nebo o tématech, která souvisejí s daným hostem nebo hosty.

TechLock[editovat | editovat zdroj]

V této sérii Duklock rozbaluje nové produkty a natáčí na ně recenzi.

Live streamy na DuklockPlus[editovat | editovat zdroj]

Také streamuje na svém vedlejším kanále DuklockPlus. Na těchto živých přenosech hraje počítačové hry. Fanouškové s ním mohou komunikovat nebo mu též mohou finančně přispívat.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Duklock na slovenské Wikipedii.

  1. Duklock's YouTube Stats (Summary Profile) - Social Blade Stats. Social Blade [online]. [cit. 2024-05-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. DuklockPlus's YouTube Stats (Summary Profile) - Social Blade Stats. Social Blade [online]. [cit. 2024-05-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Toto sú najznámejší slovenskí Youtuberi. Poznáte ich všetkých? [online]. SWAN, 2021-08-05 [cit. 2023-02-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-02-25. (slovensky) 
  4. a b c Duklock. Wikitubia [online]. [cit. 2023-02-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Duklock | Zajímavosti, informace a nejlepší hlášky. DatabázeYouTuberů.cz [online]. [cit. 2023-02-20]. Dostupné online. 
  6. Kto je Duklock? Známy youtuber si získal státisíce fanúšikov. Hashtag [online]. 2019-11-22 [cit. 2023-02-20]. Dostupné online. (slovensky) 
  7. HLAVATOVIČ, Viktor. Sedemnásť najúspešnejších slovenských youtuberov. Poznáte ich?. Fičí SME [online]. Petit Press, 2019-04-04 [cit. 2023-02-20]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]