Diskuse s wikipedistou:Utar/Archiv 2014

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sasinkovo[editovat zdroj]

Já jsem marně hledal v náhledech ony zbytky slovenštiny, a nenapadlo mne, že mají být odstraněny z textu zdrojového. A pořád jsem hledal, jak nejlépe umístit obrázek, a ono je to tak jednoduché. Snad někdy nastane čas, kdy přestanu být lama. Každopádně mnohokrát děkuji. --Rafus (diskuse) 23. 1. 2014, 15:02 (UTC)

Není zač. Musím říct, že mne docela překvapilo to tvoje nemám dost dat pro rozšíření článku, když jsi jich tam měl plný infobox :D . Díky za úpravu --23. 1. 2014, 15:29 (UTC), Utar (diskuse)
Mno, já to považoval za nepatřičné zdvojování informací, teď už vím, že je tomu jinak. --Rafus (diskuse) 23. 1. 2014, 16:12 (UTC)
Infobox by měl v základu shrnovat informace z textu; stejně jako není vhodné zařadit článek např. do kategorií Spisovatelé a Hudebníci, když je v textu pouze řečeno, že daná osoba je hudebník. Samozřejmě do infoboxu patří i některá strukturovaná data, která se obvykle v textu neobjevují, např. PSČ. --23. 1. 2014, 16:31 (UTC), Utar (diskuse)

Vidím, že[editovat zdroj]

Dobrý den, vidím že přesně chápete to, čeho se třeba u některých návrhů bojím. Např. u Wikipedisty Jana Poláka(sice můj bezvadný kolega), jsem byl na vážkách s tím e-mailem, protože moc nemusím tady to zveřejňování osobních věcí(i když má uživatelská stránka působí přesně opačně). Hned jste mi poradil. A tak jste to udělal i u jiných mých problémů. Chci Vás požádat, jestli by jste mi mohl pomáhat i nadále(pořád mi to tu občas nejde) a jestli by jste(kdyby byla chvilka času), nemohl poupravit odstavce v článku bitva u Aspern a Esslingu. Mimochodem děkuji za pochvalu, kterou jste prohodil na mé diskusní stránce, velice si jí cením. S pozdravem--Konvalín (diskuse) 24. 1. 2014, 21:18 (UTC).

Dobrý den (Ahoj?), na Bitva u Aspern a Esslingu se podívám. Pardon, nějak se mi podařilo tenhle příspěvek přehlédnout, teď odpovídám Chalimovi níže a koukám, že mi psal ještě někdo. Kdybys(te)/ něco potřeboval, ozv(ěte)/i se. S pozdravem --26. 1. 2014, 10:54 (UTC), Utar (diskuse)
Můžete mi tykat. S pozdravem--Konvalín (diskuse) 26. 1. 2014, 10:56 (UTC).

Infoboxy severní a jižní oblasti Měsíce[editovat zdroj]

{{Infobox Kráter na Měsíci}}, {{LocMap Měsíc severní oblast}}, {{LocMap Měsíc jižní oblast}}

Ještě jednou díky za zprovoznění Loc-Map, Utare. Bylo by ještě možné změnit barvu popisku z černé třeba na červenou, jako ja ta tečka? Nebo klidně na jinou viditelnější. Vzhledem k tmavému okraji mapy se u některých ztrácí, např. Atlas (kráter).--Chalim Kenabru (diskuse) 26. 1. 2014, 09:18 (UTC)

Ahoj, rádo se stalo. Změnit barvu textu by jít mělo, raději bych ji ale nechal stejnou. Změň nejdříve umístění popisku, např. „|position = top“ u toho Atlasu stačí. Pokud by byl někde případ, kde by posunutí popisku nestačilo, byl bych poté pro bílé podbarvení, tedy „|background = white“. Nebo je nějaký případ kdy se ani toto nehodí? S pozdravem --26. 1. 2014, 10:25 (UTC), Utar (diskuse)
Neměl by být, tohle bude vyhovovat.--Chalim Kenabru (diskuse) 26. 1. 2014, 10:45 (UTC)
Přidáno tedy do dokumentace. S pozdravem --26. 1. 2014, 10:51 (UTC), Utar (diskuse)

Ahoj, ještě mě k těm loc-mapám a infoboxu napadlo pár věcí. Bylo by složité, aby se dalo na ten obrázek mapy kliknout, jak to mají třeba ne dewiki (Atlas (Mondkrater))? Když by si to chtěl někdo ověřit polohu nebo prozkoumat okolí. Pokud ano, nešlo by prosímtě aspoň zobrazit ten popisek u Loc-mapy (jako je to u Loc-mapy Měsíc třeba tady Cassini (kráter na Měsíci) - Cassini, Měsíc. Ať to někdo nezaměňuje s mapou přivrácené nebo odvrácené strany Měsíce (sice jdou vidět sbíhající se poledníky k pólu, ale na škodu by to snad nebylo). Ale asi nejvíc chybí popisek u obrázků v infoboxu, někde jsou třeba zobrazeny dva i více kráterů a ten popisek se neobjevuje, takže nejde poznat, který je ten inkriminovaný kráter - příklad Hayn (kráter) - jsou tam dva pojmenované krátery (Hayn a větší Bělkovič). Mohl by ses na to podívat prosímtě?--Chalim Kenabru (diskuse) 29. 1. 2014, 18:38 (UTC)

Tedy jde o:
  • NevyřešenoNevyřešeno odkaz z LocMapy na obrázek
  • NevyřešenoNevyřešeno popisek LocMapy při najetí myší nad ni, který krom zadaného názvu připíše i úúseverní/jižní oblast Měsíce
  • VyřešenoVyřešeno zobrazování popisku obrázku
Nebo ještě něco? Dobře, kouknu na to. S pozdravem --30. 1. 2014, 08:49 (UTC), Utar (diskuse)
Ano, tohle.--Chalim Kenabru (diskuse) 30. 1. 2014, 09:09 (UTC)
Popisek jsem v infoboxu zprovoznil, ovšem zbylé věci je podle mne potřeba udělat přímo v centrální {{LocMap}}, zkus tedy tamější diskuzi nebo rovnou NS. Jinak řečeno, odkaz a popisek obrázku neumí snad žádná LocMap na cswiki, tedy pro Locmapy Měsíce to udělat nemohu. S pozdravem --30. 1. 2014, 12:22 (UTC), Utar (diskuse)
Super, ten popisek byl důležitý. Děkuju za úpravu.--Chalim Kenabru (diskuse) 30. 1. 2014, 12:32 (UTC)

Žádost o radu[editovat zdroj]

Zdravím a prosím o radu. Při zakládání článků pro WPCS dělám chyby u infoboxů, na které jsem byl dnes upozorněn. Zdrojový text infoboxu používám tak, jak je generován udělátkem, a (dost obtížně a pracně) do něj doplňuji referenční data a údaje o rozloze a obyvatelích. Výsledkem je dost nepřehledný text. Asi někde dělám banální chybu (nezdá se mi, že by se měla každá položka infoboxu přesouvat na samostatný řádek ručně, aby byl jeho text přehlednější), ale nevím, kde. Za radu předem děkuje --Rafus (diskuse) 26. 1. 2014, 18:58 (UTC)

Omlouvám se, že se do toho pletu, ale jaký je to článek? Nedávno jsem řešil podobný problém u mého článku válka třetí koalice, takže kdyby jste proti tomu nic neměl, tak bych to omrkl a možná i opravil. S pozdravem--Konvalín (diskuse) 26. 1. 2014, 19:03 (UTC).
@Konvalín: Není třeba se omlouvat. Ano, jde-li o jeden či pár článků, je dobré přidat odkazy; tady ale asi jde o celou skupinu více jak 100 článků z WPCS. --26. 1. 2014, 20:39 (UTC), Utar (diskuse)
@Rafus: Obecně jsem odpověděl u tebe. Jak je vidět třeba u článku Svinice, který jsem náhodně otevřel, není třeba smutnit pro nedodání LocMap zakladatelem článku, Wiki je wiki. Vyzkoušel jsem, že překladač dává „zdrcnutý“ infobox i pro případ, kdy na skwiki je „rozbalená“ verze. Zkus to nahlásit Blahmovi na WP:WPCS, jestli se to tam ještě neřešilo. Prozatím buď prostě párkrát zmáčkni Enter a mezerník před každým svislítkem, nebo (zvláště pro infoboxy, kde skwiki používá trochu rozdílná pole) si vezmi základní prázdnou verzi infoboxu (např. Šablona:Infobox - sídlo světa) a postupně do ní přesuň data z přeloženého infoboxu (který poté smaž). Navíc tak krom „rozbalené“ formy získáš jistotu, že všechny názvy parametrů umí daný infobox rozpoznávat.
Jestli máš nějaký konkrétní problém, napiš. Případně tu jsou Wikipedie:Potřebuji pomoc, Wikipedie:Pod lípou, Wikipedie:Pod lípou (technika) a Wikipedie:Třetí názor. Stačí takto? S pozdravem --26. 1. 2014, 20:39 (UTC), Utar (diskuse)
Ano, stačí. Děkuji. Zdraví Rafus (diskuse) 26. 1. 2014, 21:38 (UTC)

Tanki online[editovat zdroj]

Dobrý den, jedna z mála, které hraji je právě tato. Na své uživatelské stránce máte napsáno, že zabýváte počítačovými hrami, tak proto zase píši. Chci o této hře založit článek, ale bojím se, že sklouznu do vlastního výzkumu. Co mám dělat? Zrovna u online her se tomu dá totiž špatně předejít. A jestli budete chtít, mohl bych vám tykat? S pozdravem--Konvalín (diskuse) 27. 1. 2014, 14:46 (UTC)

Ahoj, dobře. Hrami se zabývám, protože mi přišlo, že se o ně skoro nikdo nestará. A k tomu článku: Wikipedie:Dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje jsou základ, jako vždy. Nevím, jak moc článků se dá zrovna o téhle hře najít, ale když do výsledného textu uvedeš jen dohledatelné informace, vlastní výzkum to nebude – viz Wikipedie:Reference. S pozdravem --27. 1. 2014, 15:43 (UTC), Utar (diskuse)
Díky za pomoc. s pozdravem--Konvalín (diskuse) 27. 1. 2014, 17:35 (UTC).

k zaniku komety ISON[editovat zdroj]

Pokračování z Diskuse s wikipedistou:Jaroslav Pirkl#Kometa

Dobry den Vsiml jsem si ze jste upravil stat Zanik komety. Me se nezdalo to ze tam bylo ze kometa zanikla jeste nez dosahla perihelia kdyz jsem videl na videu z druzice video ze ,cosi, Slunce obletelo. Ja sam osobne jsem v prosinci hledal bohuzel neuspesne kometu ISON skrze nekolikaminutove fotoexposize s pomoci http://theskylive.com/ison-tracker, coz je live tracker ktery mj i nyni udava polohu komety ISON. Ale budto jsou jeji zbytky prilis male nebo zcela zanikla, udaj o jeji magnitude (relativni svitivosti) chybi. Ja nenasel nic, na souradnicich kde by ISON mel byt pri maximalnim priblizeni je videt neco co lze tezko s urcitosti definovat nebot sum (noise) fotografie pri tomto zvetseni je pomerne znacny. S pozdravem (a omluvou) --Jaroslav Pirkl (diskuse) 27. 1. 2014, 19:13 (UTC) --Jaroslav Pirkl (diskuse) 27. 1. 2014, 19:16 (UTC)

Dobrý den, díky za informaci. Klidně článek C/2012 S1, ale pokuste se o encyklopedičtější styl, do nějž věty o novinářské kachně zrovna nepatří. Kdybyste něco ohledně Wikipedie potřeboval, ozvěte se. S pozdravem --27. 1. 2014, 19:21 (UTC), Utar (diskuse)

Wikidata[editovat zdroj]

If you want you can join our international team d:Wikidata:WikiProject_Astronomy#Participants. We are organizing astronomical data for all languges. For example like this:

--Tobias1984 (diskuse) 11. 2. 2014, 16:02 (UTC)

UpozorněníRC[editovat zdroj]

Já myslel, že už je to uzavřené... Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 21. 2. 2014, 20:30 (UTC)

Mělo jít o Wikipedie:Žádost o komentář/Rozšíření pro Průvodce, nějak se mi to podařilo poplést. Díky za upozornění. S pozdravem --21. 2. 2014, 20:35 (UTC), Utar (diskuse)

Studenti píší Wikipedii - DAII[editovat zdroj]

Bechyně, poznámky a Langosch![editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji Vám za pomoc s našimi články. Ta zpráva v diskuzi k projektu byla určena spíše pro posluchače, aby se jedna skupina nedivila, že v druhé skupině mají dva kolegové, se kterými jsem to včera prokonzultovala, stejné téma. Zkoušela jsem dodat poznámku do tabulky,ale nejde to, tak jsem to vyřešila na diskuzi. Ještě bych chtěla poprosit o smazání uživatele Langosch, neznám nikoho toho jména ani s emailem mezi našimi studenty tohoto ročníku a měli se zapisovat pod jménem či případně emailem. Děkuji a přeji pěkný den.Kristyna Kysilková (KKDAII (diskuse) 26. 2. 2014, 08:32 (UTC)).

Dobrý den, není zač. Ano, poznámky se nyní dodávají dost těžko, také to doplnění a překlad do španělštiny bude potřeba někam přesunout, aby tam mohl být odkaz na článek. Mohu zkusit napsat vývojářům rozhraní pro kurzy, zda by tam někam možnost pro poznámky nemohli přidat; prozatím sepíšu poznámky do úvodu stránky kurzu.
To smazání byste měla mít umožněné vy, já právo odebírat studenty nemám, jsem jen ve skupině online dobrovolníků kurzu (vizte Wikipedie:Education Program pro shrnutí práv v rámci rozšíření EP). Pokud se vám toho studenta na stránce kurzu smazat nepodaří, kontaktujte koordinátory kurzů, např. Vojtěcha Dostála. S pozdravem --26. 2. 2014, 11:24 (UTC), Utar (diskuse)
@KKDAII: Poznámky přidány do stránky kurzu, vyhovuje takto? --26. 2. 2014, 11:55 (UTC), Utar (diskuse)
@KKDAII: Ptal jsem se jednoho z vývojářů a aktuálně nový sloupec na poznámky neplánují. Měl by se však objevit v dalším plánovaném rozšíření (mw:Extension talk:Education Program#Links to edits and notes to articles). --26. 2. 2014, 21:53 (UTC), Utar (diskuse)

Langoše jsem smazal ale měla bys na to mít pravomoce také (odkaz "odstranění z kurzu" v závorce vedle názvu každého studenta). Utarovi jsem dal vyšší pravomoce aby mohl tyto úkony provádět také. Díky oběma! --Vojtech.dostal (diskuse) 26. 2. 2014, 11:29 (UTC)

@Vojtech.dostal: Uživatele Langosch! jsem informoval. Podle záznamů by to mohl být jeden z těch dvou, co mají pracovat na Bechyni.
Díky za práva … je ale vidět, že ten problém s nepoužíváním přeložených názvů skupin ještě nevyřešili. --Utar (diskuse) 26. 2. 2014, 11:55 (UTC), Utar (diskuse)

Dobré dopoledne, děkuji za pomoc Vám i Vojtěchovi, práva teď fungují normálně. Nevěděla jsem, zda i já můžu odstraňovat zapsané účastníky, u kterých nebylo jasné, zda se jedná o někoho z našich posluchačů. Vytvoření poznámek ke článkům tímhle způsobem je výborné. Jakmile budu mít hotový kompletní seznam letošních článků, přesunu poznámky k jednotlivým objektům. Šlo mi o to krátké meziobdobí, kdy studenti sami navrhují stavby, které chtějí zpracovávat. Pokud se podaří do budoucna vložit řádek na poznámky do té základní tabulky, bude to moc fajn. Přeji pěkný den, Kristyna Kysilková (KKDAII (diskuse) 27. 2. 2014, 08:53 (UTC))

Odkazy a obrázky na stránce kurzu, přesun stránky kurzu na podstránku SPW, WPCS[editovat zdroj]

Dobrý den, při vkládání seznamu článků jsem zjistila, že mi v editačním okně na stránce k projektu nefunguje propojení odkazů na příslušné články na Wikipedii, pokud článek existuje, či alespoň na město. Myslíte, že by s tím bylo možné něco udělat? Děkuji za pomoc a přeji pěkný den.S pozdravem,(KKDAII (diskuse) 1. 3. 2014, 10:25 (UTC))

Dobré odpoledne, předchozí je vyřešeno, vkládala jsem tam wikiodkazy ručně, ale asi by bylo dobré zajistit to propojení wikiodkazů v editačním okně.. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda i v tomto typu webové stránky k projektu lze vkládat fotografie tak, jak to umožňovala předchozí verze. Děkuji za odpověď a přeji pěkný víkend. S pozdravem,(KKDAII (diskuse) 1. 3. 2014, 12:21 (UTC))
Dobrý den, odkazy jsem prošel a upravil do jednotného stylu; kde chyběly, přidal jsem je i do rozcestníků. Ano, takto přímo se ta stránka kurzu upravuje hůře, když u ní nefunguje náhled a další náležitosti. Ale obrázky by tam měly jít vkládat normálně.
Např. kurz Education Program:Vysoké učení technické/Marketingové aplikace (2013-2014) to vyřešil tím, že na podstránce projektu SPW má uložená data, která se pak na stránce kurzu v rozšíření Education Program už jen zobrazují. Viz Wikipedie:Studenti píší Wikipedii/Marketingové aplikace (2013/2014). Pokud by o to byl zájem, převést kurz DA do tohoto stylu by nebylo složité. S pozdravem --1. 3. 2014, 14:50 (UTC), Utar (diskuse)

Mockrát děkuji za sjednocení odkazů, trochu jsem měla při vkládání problémy, jak nefungují ty náležitosti, na které jsem z Wikipedie zvyklá. Kdyby byla možnost vytvořit systém podstránek, jak má projekt na VUT- Marketingové aplikace,tak by to bylo dobré. Přeji hezký den,(KKDAII (diskuse) 2. 3. 2014, 09:35 (UTC))

Převedeno. Dále upravujte přímo Wikipedie:Studenti píší Wikipedii/Dějiny architektury II (2013/2014), ne Education Program:České vysoké učení technické/Dějiny architektury II (2013-2014). Krom stylu jsem přepsal i pár poznámek, takhle mi to spíše dává smysl, ale klidně to upravte k obrazu svému, tolik vám do toho už zasahovat nebudu. S pozdravem --2. 3. 2014, 11:37 (UTC), Utar (diskuse)
Dobrý večer, mockrát děkuji za rychlé vytvoření nových stránek a za přesun. Ty popisky zjednoduším a upřesním, ale jen na vysvětlenou, zatím 2 kolegové (ze Slovenska)budou psát články na slovenské Wiki. A pak tyto články,jeden bude rozsáhlejší než ten původní na české Wiki, jeden nově založený na obou Wiki, pomocí nástroje projektu Československá Wikipedie převedeme i na českou Wikipedii. http://wiki.verkata.com/cs/wiki/Wikipedie:WikiProjekt_%C4%8Cesko-slovensk%C3%A1_Wikipedie. Přeji pěkný večer. S pozdravem, (KKDAII (diskuse) 2. 3. 2014, 18:25 (UTC))
Aha, tak to se omlouvám za omyl. Tak jen pozor při používání toho nástroje WP:WPCS při rozšiřování už zakládaných článků, v základu totiž přepisuje během editace celý obsah stránky novým strojovým překladem; je tak pak vhodné krom korekcí překladu též využít i původní verzi článku, ať nepadne práce předchozích editorů zcela vniveč.
Ehm, proč verkata, proč ne přímý odkaz [[WP:WPCS]] neboli [[Wikipedie:WikiProjekt Česko-slovenská Wikipedie]]? --2. 3. 2014, 18:45 (UTC), Utar (diskuse)
Myslím, že ten odkaz výše vedoucí na jedno ze zrcadel Wikipedie na wiki.verkata.com je omyl vzniklý nějakým vyhledáváním na internetu. Ono se obecně cokoliv týkající se Wikipedie špatně hledá v Googlu, protože namísto toho člověk najde článek o té věci na Wikipedii. Díky za uvedení pravého odkazu a rozhodně doporučuji používat jen ten, protože na jiných webech mohou být k projektu informace v nejlepším případě jen zastaralé. Přejímání instalačních kódů nalezených jinde by ale mohlo být teoreticky až nebezpečné, proto bych asi měl co nejdříve usilovat o oficializaci nástroje jakožto udělátka zapnutelného přímo v nastavení uživatelského účtu. Ještě bych chtěl dodat, že mne odhodlání využívat mnou založený nástroj i pro překlady článků v Česku studujících slovenských studentů velmi těší a sám jsem ostatně dospěl k témuž rozhodnutí, když jsme spolu s vyučujícím rádi svolili k psaní článku ve slovenštině skupině studentů v někde výše zmíněném kurzu Marketingové aplikace. Věřím, že Utar se v nástroji vyzná (dost možná lépe než já, který mu rozumí „zevnitř“, ale z uživatelského pohledu má minimální zkušenosti), ale kdybych přesto mohl v souvislosti s nástrojem s něčím pomoct, nebojte se mi ozvat na diskuzní stránku. S pozdravem --Blahma (diskuse) 2. 3. 2014, 20:52 (UTC)

Dobrý večer, mně přijde WP:WPCS jako naprosto skvělá věc, škoda, že nebyla k dispozici už loni, nebo jsem o ní nevěděla. :-( Je výborná právě na seminární práce u kolegů ze Slovenska. Jakmile budou mít kolegové hotový text článku, tak se pro jistotu zase ozvu kvůli praktickému použití. Sem do diskuze jsem dala odkaz na celou stránku, aby bylo jasné, o co jde. Co se ale týká dalších překladů, budu mít nejspíš drobný problém, mám ve skupině nejspíš kolegu z Ukrajiny(podle jména) a nemůžu po něm momentálně chtít psát článek v ruštině(Ještě nevím, jak je na tom s češtinou, zatím se, asi celkem pochopitelně, neukázal.)A ukrajinštinu sice přečtu, porozumím, ale..Tak dávám vědět dopředu, že pravděpodobně budu shánět šikovného Wikipedistu, co umí ukrajinsky, aby pak případně opravil gramatiku.. :-) Přeji hezký večer a ještě jednou děkuji za pomoc, (KKDAII (diskuse) 3. 3. 2014, 19:36 (UTC)).

Tak sice se nikdo nezapsal pod ukrajinštinou na Wikipedie:Velvyslanectví, v Kategorie:User uk ale jsou dva editoři, ač oba zde přispívali naposledy v prosinci. Našel jsem ale také už dva aktivní, kteří deklarovali alespoň základní znalosti ukrajinštiny: Wikipedista:Standazx a Wikipedista:WeWerCZak. V případě využití editorů z jinojazyčných verzí lze požádat třeba někoho na anglické Wikipedii nebo rovnou napsat do obdoby Pod lípou na ukrajinské verzi. --3. 3. 2014, 20:11 (UTC), Utar (diskuse)

Dobrý večer, tak to je výborné, děkuji za vyhledání. Pokud to bude aktuální, zkusím se ozvat našim Wikipedistům a na uvedené stránky. Zatím jsem mluvila s kolegyní, co se ukázalo, že je z Běloruska, a ta s ruštinou problémy nemá. Přeji pěkný večer, (KKDAII (diskuse) 6. 3. 2014, 18:49 (UTC))

Vkládání fotografii[editovat zdroj]

Dobrý den, chtěl bych požádat o pomoc, nejde mi vkládat fotografie přes prohlížeč v Commons, při třetím kroku se napíše Api - unknown error.Tvořím článek v rámci projektu Studenti píší Wikipedii. (Kostel sv. Klimenta - Nové město)(Vladavot (diskuse) 29. 5. 2014, 16:49 (UTC))

Dobrý den, přes kterou stránku se je tam snažíte nahrát? Přes Průvodce načítáním souborů? Jste na Commons přihlášen? Jaký používáte prohlížeč? AFAIK, nepřihlášení uživatelé nemohou nahrávat a např. starší verze IE nemusí být plně podporovány. Můžete též zkusit kontaktovat místní poradnu či technickou diskuzní stránku nebo napsat přímo na diskuzní stránku Commons. S pozdravem --29. 5. 2014, 18:42 (UTC), Utar (diskuse)
Nebude problém v názvech souborů? Viz File:Kostel sv Klimenta Praha.1.JPG a File:Kostel sv Klimenta Praha 1.JPG. Každý soubor by měl mít unikátní název. Jinak prosím o srozumitelné názvy souborů název "Drawing1-Layout1.jpg" příliš mnoho neříká. Pokud by se vám nepodařilo nahrát další soubory, napište a pošlete mi printscreen, případně alespoň dva soubory k experimentování a nalezení řešení. Díky! --Gampe (diskuse) 6. 6. 2014, 05:59 (UTC)

Dobré dopoledne, opět se ozývám ohledně vkládání fotografií na Wikipedii. Myslíte, že by bylo možné udělat nějaký jednoduchý návod na vytvoření Fotogalerie a na vkládání fotografií do textu? Naši posluchači mají většinou problémy s vytvářením fotogalerie, s nahráváním fotografií - to bude asi i ta výše uvedená kolize názvů, s formátem fotografií a s jejich vkládáním do textu. Prý by bylo dobré, kdyby bylo popsané vytváření fotogalerie a vkládání fotografií do textu trochu podrobněji hned u toho základního návodu https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Pr%C5%AFvodce. Určitě by to pomohlo i dalším kolegům, co se zatím články teprve chystají vkládat na Wikipedii. Mockrát děkuji za pomoc a přeji příjemný den.(KKDAII (diskuse) 11. 6. 2014, 09:44 (UTC))

Oprava šablony[editovat zdroj]

Dobrý den, ozývám s po dlší době, koukala jsem, že se přešlo na nový editor,což je výborné, ale nenabídlo mi to možnost ukázat náhled stránky před uložením. Zkoušela jsem vložit šablonu SPW ke článku kostel svatého Petra a Pavla v Horažďovicích, bohužel se tam objevila v editačním formátu. :-( Bylo by možné nějak upravit tu možnost náhledu?
Co se týká předešlého tématu a článku našeho posluchače v ukajinštině, tak mu prý udělá korektury maminka překladatelka, což je skvělé. Jedna kolegyně vložila článek-překlad na ruskou wikipedii, tak se pokusím kontaktovat rusky mluvící wikipedisty, aby to zkontrolovali. Děkuji za pomoc a přeji krásný den,(KKDAII (diskuse) 26. 5. 2014, 09:08 (UTC))

Dobrý den, opraveno.
ad že se přešlo na nový editor: Nepřešlo, jsou funkční oba způsoby, starší pomocí wikikódu (záložka „Editovat zdroj“, více viz Nápověda:Jak editovat stránku) i novější pomocí nového editoru VisualEditor (záložka „Editovat“, více viz Wikipedie:VisualEditor). Podle rozdílu verzí byl u toho kostelu v Horažďovicích problém v použití zápisu ve wikikódu při úpravě článku pomocí VisualEditoru. Tyto dva způsoby editace takto kombinovat nelze. Proto se vám taky nezobrazil náhled, pracovala jste ve VisualEditoru, který náhled ukazuje pořád (proto je označován jako „vizuální editor“, více viz WYSIWYG). Pokud chcete přidat šablonu SPW pomocí kódu, je potřeba vybrat záložku „Editovat zdroj“.
Oproti tomu v novém editoru by se tato šablona přidávala takto: nahoře vybrat záložku „Editovat“ – kliknout na místo, kde se má šablona zobrazit (začátek článku) – z horního panelu vybrat „Vložit“ – z dané nabídky vybrat „Šablona“ – zadat začátek názvu („Stud“) – vybrat ji z nabídnutého seznamu šablon („Studenti píší Wikipedii“) – potvrdit výběr pomocí „Přidat šablonu“ – zvolit „Přidat více údajů“ – vybrat pole („Termín“) – zadat jeho hodnotu („30. 5. 2014“) – vybrat pole („Projekt“) – zadat jeho hodnotu („[[Education Program:České vysoké učení technické/Dějiny architektury II (2013-2014)]]“) – ukončit vkládání pomocí „Vložit šablonu“.
Stačí takto? Klidně se ptejte, rád vysvětlím. S pozdravem --26. 5. 2014, 18:25 (UTC), Utar (diskuse)

Dobrý den, mockrát děkuji za správné vložení šablony i za vysvětlení změn. Přeji pěkný den. (KKDAII (diskuse) 28. 5. 2014, 13:00 (UTC))

Hon na ponorku (The hunt for the Red October)[editovat zdroj]

Omlouvám se že se to tak šine, ale dnes se na to vrhnu a dodělám to. Ale mám k této věci jeden dotaz. K infoboxu sem dal obrázek ponorky třídy Tajfun(Akula), pod označením, že je to Rudý Říjen, i když vůbec není, protože na Commons nemůžu sehnat žádné obrázky k filmu. Je to vůbec dovoloné, vydávat nějakou úplně jinou ponorku za fiktivní? A nevíte jestli na Commons ohledně filmu jsou aspoň nějáké obrázky? Děkuji. S pozdravem--Konvalín (diskuse) 1. 3. 2014, 08:31 (UTC).

Ahoj, není se zač omlouvat, nikam přece nespěcháme: článek Hon na ponorku ani není subpahýl, ani se u něj neřeší nějaká urgentní šablona. Nevypadá to, že by na Commons nějaké obrázky přímo k filmu byly, třeba en:File:Jack ryan hunt for red october alec baldwin.jpg je jasné Fair use, tedy zde nepoužitelné. Jak ale na tu enwiki koukám, lze samozřejmě využít fotek pořízených jindy, např. tamější fotografii herce Stellana Skarsgårda; také existuje seznam citáců z filmu, ač ne v češtině: např. q:en:The Hunt for Red October (film).
K ponorce: určitě tam fotografii ponorky stejné třídy jako ve filmu dej, ale neoznačoval bych ji přímo ponorka Rudý Řojen, pokud přímo daná ponorka ve filmu nehrála. Popisek by mohl být např. ve stylu Ponorka třídy Akula, předloha Rudého Říjnu. S pozdravem --1. 3. 2014, 12:29 (UTC), Utar (diskuse)
P.S.: Nedomluvili jsme se na tykání, pane Konvalín :D ?
Hrome to je pravda, pane Utare!:)Děkuji za radu, přejmenuji to, a dík že netlačíš na pilu.--Konvalín (diskuse) 1. 3. 2014, 17:40 (UTC)

@Konvalín: No, promiň, ale ten popis děje asi nemusí být tak podrobný. Viz třeba WP:REF, body 8 (Pasáže textu koncipované podle jednoho externího pramene) a 9 (Hodnocení - umělecká, morální, kvalitativní atd.). Ač bych řekl, že ozdrojování převyprávění dějů děl je tu na opravdu mizerné úrovni, příliš podrobné informace (k tomu občas i získané přímo z primárních zdrojů) se prostě těžko zdrojují. Jinak řečeno, z mého pohledu by článek o filmu měl sice obsahovat shrnutí děje, to by ale mělo být opravdu jen shrnutím v pár odstavcích (ocením i nevyzrazení závěru) a článek by měl mimo něj obsahovat i další sekce: kdo tam hrál, kde a jak to točili, jaké to mělo ohlasy, jestli to získalo nějaké ceny… To jen tak.
Je ale také pravdou, že aktuálně žádné články o filmech v NČ ani DČ nemáme. Inspirovat se tak dá třeba články Snoubenci a Zlatý brouk: první stojí na ději, druhý naopak na okolních věcech a šifře z knihy. --3. 3. 2014, 20:31 (UTC), Utar (diskuse)

Promiň, asi jsem se do toho trochu zabral a navíc to píšu beze zdroje, protože se dívám na film a jenom z toho co vidím tvořím článek, takže je neozdrojovaný.--Konvalín (diskuse) 4. 3. 2014, 09:37 (UTC)
Neříkám, že já se nějak vyznám v článcích o filmech. Zkus se poptat u účastníků Wikipedie:WikiProjekt Francouzský film (Mario7, Kacir, Hadonos). Všichni tři jsou aktivní, tak by ty měli umět spíše než já říct, jaká je situace a zvyklosti v článcích o filmech. S pozdravem --4. 3. 2014, 09:57 (UTC), Utar (diskuse)

@Konvalín: Ahoj, do {{Infobox - film}} by měl přijít pouze obrázek ve formě posteru, loga, fotky z natáčení, nebo jinak přímo spojeného obrázku s filmem. Ilustrační fotky jako příklad ponorky, herců atd. pak patří do těla článku, do textu. Proti en wiki (a dalším verzím) bohužel česká nepovoluje fair-use, takže většinu obrázků nelze využít. Jedině požádat držitele autor. práv (často distributora filmu) o svolení ke svobodnému uvolnění skrze WP:OTRS, jako například zde.
Na en wiki mají u sekce Děj občas zakomentovaný text, že by délka děje neměla přesáhnout 700 bajtů, to je orientační; sám také píši i delší statě, viz Do Říma s láskou. Na začátek a konec děje vkládej šablony {{Spoiler}} {{Endspoiler}}.
Nejlepší cestou je mrknout na nějaký kvalitní článek filmu (z film. portálu se na ně lze dostat) a podívat se na kód a strukturu článku, kategorizaci, formu odkazovaných šablon atd. (neodkazuj Thriller, Drama, Akční, ale [[thriller]], [[filmové drama|drama]], [[Akční film|akční]]. Zdraví.--Kacir 4. 3. 2014, 11:32 (UTC)

Nuže, já ten děj dopíšu, pak napíšu informace o natáčení a herecké obsazení, pokusím se sehnat nějáké zdroje a uvidíme. S pozdravem--Konvalín (diskuse) 4. 3. 2014, 18:52 (UTC)

Díky za zlepšení překladu Pod Lípou[editovat zdroj]

Díky za zlepšení překladu Pod Lípou, trochu jsem dumal nad tím, co znamená „tool-building“, a nenapadlo mě, že překlad může být tak prostý, jako je „tvorba nástrojů“ :D
Polda18 Polda18 (diskusepříspěvky) 2. 3. 2014, 10:27 (UTC)

Není zač. Nevím jestli to třeba není nějaký speciální termín, ale tvorba nástrojů' pro podporu Wikipedie mi do té zprávy dost sedí. S pozdravem --2. 3. 2014, 10:46 (UTC), Utar (diskuse)

Kurz dějiny architektury II[editovat zdroj]

Ahoj kolego, omlouvám se, ale nedopatřením jsem se přihlásil do výše uvedeného kurzu a nevím, jak se z něj odhlásit - (jsem tam teď zapsán jako student) :-) nedomnívám se totiž, že bych pro daný projekt mohl být přínosem a navíc už dlouho nejsem studentem :-) --David Kennedy (diskuse) 3. 3. 2014, 14:33 (UTC)

Ahoj, no, když jsem viděl, že ses taky přidal, tak jsem se šel podívat na na tvoji stránku, zda tam nemáš něco o studiu, ale nakonec jsem to nechal být. Jako student bys měl mít možnost se odhlásit i sám, jako koordinátor kurzů jsem tě ale, když o to takto žádáš, teď odebral. Pokud se chceš o tomto rozšíření něco dozvědět a vyzkoušet si ho, je tu Wikipedie:Education Program a mw:Extension:Education Program; případně by jistě šlo i založit nějaký testovací kurz, zvláště bylo-li by více zájemců. Máš-li nějaké další otázky, ptej se raději přímo u té WP:EP. S pozdravem --3. 3. 2014, 17:45 (UTC), Utar (diskuse)

Heslo Kapitál (sociologie)[editovat zdroj]

Dobrý den, díky, že jste se stal dobrovolníkem ke kurzu, kterému tak nějak pomáhám, snažím se ho dotahovat. Potřebovala bych poradit - jeden student vytvořil heslo Kapitál (sociologie). Nevím si rady s tím, že již existuje heslo Kapitál. Také nevím, s čím toto heslo mám prolinkovat. Díky za radu, či případné úpravy Zdraví Majka --Majka (diskuse) 3.3. 2014, 16:02 (UTC)

Dobrý den, tak jsem přidal odkaz na konec Kapitálu, v jeho úvodu to z odkazu na knihu změnil na odkaz na celý rozcestník a ten pak i založil na jméně Kapitál (rozcestník). Můžete tam ještě k tomu Základní kapitál nasázet ty další pojmy (hledání)? Krom toho mi přijde, že ten článek Kapitál by ještě potřeboval projít, aby byl opravdu jen o ekonomickém pohledu (tedy ta sekce V sociologii není v této podobě vhodná).
Může takto být? Kapitál zůstává hlavním článkem kategorie jako článek o ekonomickém pohledu. S pozdravem --3. 3. 2014, 18:51 (UTC), Utar (diskuse)

Video na Commons[editovat zdroj]

Ahoj, nevíš si s tímhle rady, sekce Video na Commons. --Biedronka CZ (diskuse) 3. 3. 2014, 15:31 (UTC)

Hm, zase trochu jiný soudek… Kouknu na to. --3. 3. 2014, 20:33 (UTC), Utar (diskuse)

Březnový wikisraz[editovat zdroj]

--Vojtech.dostal (diskuse) 4. 3. 2014, 18:01 (UTC)

Díky, ale není to třeba. Viz také Wikipedie:Pod reálnou lípou/Praha#Nezájemci --4. 3. 2014, 18:44 (UTC), Utar (diskuse)
Promiň :) --Vojtech.dostal (diskuse) 16. 3. 2014, 20:14 (UTC)

Poděkování[editovat zdroj]

Díky za podněty k článku Modřín japonský, budu se snažit (i u předešlých článků) tyto nedostatky postupně dodělat. Nejsem zatím ale moc ve všem zaběhlý, takže je možné, že se budu muset zkušenějších konkrétně zeptat. Díky --Jan Jankovič (diskuse) 10. 3. 2014, 08:00 (UTC)

Ahoj, rádo se stalo. Máš-li nějaké otázky, piš rovnou do Diskuse:Modřín japonský. Mimochodem, víš, že poděkovat za konkrétní editaci může nyní i z rozdílu verzí a z historie stránky? Stačí kliknout na poděkovat na konci řádku. S pozdravem --10. 3. 2014, 18:40 (UTC), Utar (diskuse)

Zdrojování v seznamech léčivých bylin[editovat zdroj]

Odpověď na dotaz v sekci Wikipedie:Pod lípou#‎Transkludované (pod)stránky

Ikar - k přepisování rozhodně nedochází - informace jsou mnohem obšírnější navíc rozptýlené po celé knize. Vodnář - (Rystonová) - ani zde nedochází k doslovnému opisování. Kniha má povahu slovníkové databáze, do které jsou v podkapitolách sem tam vloženy recepty k užití některých předchozích uvedených bylin. Zde využívám databázi názvů - snažím se názvy opsat podle tohoto zdroje, ona jiná možnost není - názvy si nelze jen tak vymýšlet. Určitým problémem jsou lidové názvy ty si lidé vymýšlejí, ale právě proto je tu zdroj, který je dokládá. I databázi, jakou je i kniha paní Rystonové chrání autorský zákon, ovšem domnívám se, že tato ochrana již vypršela. Databáze již není aktuální (názvy se mění) a obsahuje i chybky. Zatím mám zájem psát dál. Pokud ovšem neobhájím, co jsem napsal výše, tak nevím, jak pokračovat. S pozdravem --Rosičák (diskuse) 13. 3. 2014, 04:54 (UTC)

SPW a VE[editovat zdroj]

Ahoj, již tradičně díky moc za pomáhání studentům zapojeným do Studenti píší Wikipedii, teď konkrétně v druhém ročníku kurzu Marketingové aplikace, na který dohlížím. Jen bych tě chtěl upozornit, že letos oproti loňsku studenti nově pracují s VisualEditorem a naopak nepoužívají citační udělátko, protože to v něm nefunguje a vkládání šablon je příliš složité (dostali tedy za úkol vkládat citace ručně textem), proto je na toto třeba ve zpětné vazbě pro ně – jako např. už na stránce Diskuse:Pouliční marketing – na toto brát ohled a např. nepsat o nadpisu tvořeném rovnítky, nýbrž o číslování nadpisů používaném v nástrojové liště VisualEditoru. Díky za pochopení! S pozdravem --Blahma (diskuse) 19. 3. 2014, 00:19 (UTC)

Dobře, díky za upozornění. V tomto případě se podařilo studentovi opravit nadpisy i v VE, v následující editaci pak přidával odkazy rovnou v kódu. Zkusím to ale tedy popisovat podle použitého způsobu editování. S pozdravem --19. 3. 2014, 07:14 (UTC), Utar (diskuse)

Tech News na Metě[editovat zdroj]

Zítra (původně jsem myslel, že dnes) odjíždím a vracím se až po uzávěrce. Mohl bys to tam o víkendu přeložit? Hlavně je nutné to potom projet v neděli večer, příp. v pondělí ráno, protože se věci často na poslední chvíli mění a přidávají se, což mě často naštve. Kromě tebe jsem již včera požádal i jiného uživatele, takže může jeden případně provést korektury. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 18. 4. 2014, 17:58 (UTC)

Kouknu na to. Přes víkend jsem (byl) ale také pryč ;) --21. 4. 2014, 19:50 (UTC), Utar (diskuse)
Kouknout na to můžeš, ale pryč byli asi všichni, takže už to poslali v angličtině :-P Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 21. 4. 2014, 19:56 (UTC)
Nevadí.
Přemýšlím, zda by se tam dal někam na konec přidávat odkaz, který by mířil na centrální místo daného wikiprojektu. Pak by tam ti, kteří si nechávají zasílat novinky k sobě do diskuze, měli na konci něco jako Pro poslední aktualizovaný stav novinek ve vašem jazyce a diskuzi o změnách: navštivte $project-central-tech-site, kde $project-central-tech-site by pro cswiki bylo „Wikipedie:Pod lípou (technika)#$tech-news-last“ a hodnota v $tech-news-last by byla „Tech News: 2014-17“ nebo dokonce něco jako „Tech News: $YEAR-$WEEK“, kde $YEAR-$WEEK by byly systémové proměnné. Co myslíš? Jde o to, zda lze v seznamech kam-všude-posílat-tech-new rozlišeny centrální místa (typicky technické sekce obdob Village Pump) od diskuzí jednotlivců a zda lze podle toho a cílového projektu (cswiki, enwiktionary, plwikinews…) upravovat obsah sdělení. --21. 4. 2014, 21:01 (UTC), Utar (diskuse)
V nadpisu je vždy odkaz přímo na Metu, který vede přímo na překládanou verzi. Protože když se to přeloží, nikdo nikoho nenutí to aktualizovat na pod Lípou, natož u uživatelů. Diskuse: já nevím, některé projekty mají příjemce, ale nemaj to pod Lípou. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 21. 4. 2014, 21:14 (UTC)

Zlaté oko[editovat zdroj]

Ahoj dělám podrobný děj, ale chybí mi obrázky. Pomůžeš mi nějáké sehnat? Odkaz:Zlaté oko, díky za odpověď. S pozdravem--Konvalín (diskuse) 19. 4. 2014, 16:40 (UTC)

Zkus podle en:GoldenEye#Filming a en:GoldenEye#Effects třeba fotografie en:Category:La Fayette (F710), en:Eurocopter Tiger a en:Arecibo Observatory. Mimochodem, nemyslím si, že je v článcích u filmů potřeba příliš podrobný příběh scéna za scénou, spíš uvítám informace o hercích, natáčení, tržbách a recenzích. --21. 4. 2014, 21:21 (UTC), Utar (diskuse)
Super, díky za nezávislý pohled. S pozdravem--Konvalín (diskuse) 22. 4. 2014, 14:01 (UTC)

Korektura[editovat zdroj]

Ahoj, udělal by sis čas na korekturu nové hlavní strany na Wikidatech? S jedním hlášením jsem dokonce nehnul, tak jsem je označil jako zastaralé. Důležité je hlavně, aby ty výrazy byly co nejvíc česky. Díky. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 7. 9. 2014, 10:15 (UTC)

Ahoj, díky za upozornění. Dobře, během pár dnů to projdu. S pozdravem --7. 9. 2014, 18:15 (UTC), Utar (diskuse)
Tak, projito. Většinou beze změny, jen občas třeba nějaký jiný pád. Popisky k sesterským projektům jsem přepsal podle HS Wikipedie, ať je to shodné. Tu jednu zapeklitou zprávu jsem překopal úplně. S pozdravem --10. 9. 2014, 09:10 (UTC), Utar (diskuse)

Jiřina Žertová[editovat zdroj]

Heslo je ve výstavbě, ale dlouho to trvá, tak jsem šablonu odstranil. Čekám až Ivo Křen vloží svůj text a autorka schválí portrét a výběr díla, který jsem nafotil a poslal k posouzení. Vaši referenci jsem zatím přesunul do ext. odkazů, protože se netýká životopisu.--NoJin (diskuse) 10. 10. 2014, 09:14 (UTC)

Dobrý den, díky za informaci a založení článku. O které šabloně to ale mluvíte? Vidím, že jste akorát v rámci editace doplnění přidal další informace do sekce Život, přičemž jste odebral mnou vložený výskyt reference a nahradil ji jinou; tohle máte na mysli?
Za přesun reference díky, ale myslím, že není potřeba: ExtOdk je tam už dost, ten Sanquiz je stále v seznamu referencí (doložení data narození). Tu část o protože se netýká životopisu nechápu už vůbec: v odkazovaném textu jsou informace, které se vyskytují v článku v sekci Život, proto jsem ji tam použil, aby byly doloženy.
Mimochodem, autorka schválí portrét a výběr díla? Tak to pak pozor na případný střet zájmů. --10. 10. 2014, 17:12 (UTC), Utar (diskuse)
P.S.: Pro diskuzi o podobě článku bychom se měli přesunout přímo do diskuze článku.
měl jsem na mysli šablonu pracuje se. Text o díle dodá kunsthistorik Ivo Křen. Je velmi podobný článku v Sanquisu, proto je reference zbytečná. Nevím o jakém střetu zájmů mluvíte. Mám k dispozici asi dvacet fotek a autor k nim musí dát souhlas se zveřejněním a vybrat ty, které považuje za kvalitní. Totéž platí o portrétu - s ohledem na ochranu osobnosti.--NoJin (diskuse) 11. 10. 2014, 05:50 (UTC)
Dobrý den, já bych s dovolením doplnil kolegu Utara a upozornil na doporučení o vlastnění článků. S pozdravem --Mario7 (diskuse) 11. 10. 2014, 13:41 (UTC)

Poděkování[editovat zdroj]

Děkuji za poděkování, za důležitější však považuji toto. Hezký den přeji. --Kusurija (diskuse) 3. 11. 2014, 16:52 (UTC)

No, já se zrovna rozhodoval, jestli je to na smazání nebo na {{Subpahýl}} a {{Urgentně upravit}}, když jsem zjistil, že je to již vyřízeno. Díky. S pozdravem --3. 11. 2014, 22:03 (UTC), Utar (diskuse)

Thanks![editovat zdroj]

For keeping an eye on Diskuse k Wikipedii:VisualEditor. Please feel free to ping me when needed? Best, --Elitre (WMF) (diskuse) 6. 11. 2014, 12:37 (CET)Odpovědět

You are welcome. Thanks. --Utar (diskuse) 6. 11. 2014, 16:21 (CET), Utar (diskuse)Odpovědět

Čeští krajané v Istanbulu - časopis Krajánek[editovat zdroj]

Díky za upozornění, ale autorem Krajánka je Český krajanský spolek v Istanbulu, nikoliv Madrid. Poprosila jsem grafičku, která nám kromě loga vymyslela i postavu Krajánka, aby danou úvodní stranu dětského časopisu nahrála sama nebo mi přeposlala licenci emailem. Učíme se každým krokem. Ještě jednou dík. Přeji hezký den. Warmice01 (diskuse) 6. 11. 2014, 21:16 (CET) (diskuse)Odpovědět

Ano, díky. Nevšiml jsem si, že to nejsou přímo stránky toho spolku. S pozdravem --6. 11. 2014, 21:46 (CET), Utar (diskuse)

Výzva[editovat zdroj]

Vidím Tě pracovat v posledních změnách, komunikuješ s uživateli, hlídáš copyvia, řešíš editační filtr, hlídáš správnost komunitních stránek, řešíš i správnost obsahu v prostoru MediaWiki, občas se na správce obrátíš s prosbou o pomoc, jsi zkušený uživatel se spoustou editací. Naopak nevidím, že bys nějak porušoval pravidla, vyvolával spory nebo něco podobného. Nechceš požádat o práva správce? --Tchoř (diskuse) 7. 11. 2014, 01:38 (CET)Odpovědět

Ahoj, díky za podporu. Kouknu na to a uvidím. --10. 11. 2014, 13:46 (CET), Utar (diskuse)
Ahoj, zrovna Ti vzhledem k Tvé práci zde jdu navrhnout totéž a vidím, že už to tu máš od kolegy, takže se také přidávám.--Horst (diskuse) 4. 12. 2014, 17:11 (CET)Odpovědět

Přijď za námi na sraz ;-)[editovat zdroj]

Ahoj Utare. Posílám ti šablonovitou (snad nevadí, že je neosobní) pozvánku na sraz :-)

--Aktron (|) 9. 12. 2014, 22:15 (CET)Odpovědět

Děkuji, uvidím, asi se ukážu. Ale vím o tom z diskuzních stránek jiných uživatelů, takže to sem není třeba vkládat. Viz Wikipedie:Pod reálnou lípou/Praha#Nezájemci. Díky. S pozdravem --9. 12. 2014, 22:41 (CET),
P.S.: Zatím má ten blacklist úspěšnost 9 / 11, to docela jde :| .

Publikace o Wiki[editovat zdroj]

Ahoj Utare, napřesrok budu mít na jedné historické konferenci příspěvek o Wikipedii a vlastivědě jednoho určitého regionu (Podbořanska). Samozřejmě musím uvést i obecnou literaturu a tak se ptám: vydala naše nadace ještě něco jiného než [1]? Ani v NK nic jiného neuvádějí. Třeba sborník z konference a tak.--Gortyna (diskuse) 11. 12. 2014, 09:33 (CET)Odpovědět

Ahoj, (krom mnoha různých letáků, plakátů a dárkových/propagačních předmětů atd.) nevím o tom, že by WMČR vydala nějakou jinou knihu než tuhletu. Jiné pobočky (tipnu německou) jich jistě pár dalších mají. O sbornících nevím, ale pár posledních wikikonferencí je nahráno na SlidesLive. Zkus se ale spíše zeptat na Wikipedie:Pod lípou (Wikimedia ČR). S pozdravem --11. 12. 2014, 10:28 (CET), Utar (diskuse)
Díky - našel jsem si tam kamaráda Hadonoše.--Gortyna (diskuse) 11. 12. 2014, 11:13 (CET)Odpovědět

Poutní kostel Panny Marie Sněžné (Drosendorf-Zissersdorf)[editovat zdroj]

Vážený kolego, založit článek a neozdrojovat ho (jen aby jste prosadil svou), klobouk dolů. Zkuste klepnout do klávesnice, pokud ovládáte němčinu, jak uvádíte na své uživatelské stránce, neměl by to být pro Vás problém. Pahýl jak vyšitý. Na ostatních úpravách můj život nestojí a nehodlám tedy vést žádné revert. války. Zkuste označit šablonou pahýl na německé Wikipedii kategorii "Synové a dcery obce", pokud tam je třeba jen jedno jméno :-) Doporučuji vyzkoušet. --Lenka Lyalikoff 11. 12. 2014, 13:05 (CET) Tak se dívám, že jste označen od 29. září 2013 Profesionálním uživatelem :-) Přeji Vám tedy do profesionálního zakládání pahýlů mnoho úspěchů a ještě více takových článků bez zdroje.--Lenka Lyalikoff 11. 12. 2014, 13:11 (CET)Odpovědět

Dobrý den, co vám na Poutní kostel Panny Marie Sněžné (Drosendorf-Zissersdorf) tak vadí?
  • Ano, označil jsem ho jako pahýl, protože si myslím, že tam chybí třeba popis stavby a infobox. No a? Pahýl je na cswiki každý třetí článek.
  • Ano, nejsou v něm nyní žádné reference. Mohu se po nějakých podívat, ale protože ten text článku pochází od vás a při vložení do článku Vratěnín jste tam žádné reference u této části neuvedla, nemohl jsem je při rozdělování převzít. Mohla byste si vzpomenout, odkud dané informace pocházejí a přidat tyto zdroje, z kterých jste při psaní části o kostelu čerpala? Děkuji.
ad Synové a dcery obce: Buď rozšířit nebo přejmenovat na jednotné číslo. Nejspíš přejmenovat na něco jako Osobnosti spjaté s obcí.
Mimochodem, proč říkáte, že jsem ten článek založil jen abych si prosadil svou? Navrhl jsem to před pár dny v Diskuse:Vratěnín, Ladin se mnou souhlasil, _vy sama_ jste mne přece k založení vybídla (pokud máte zájem, založte ten článek, uděláte mi tím nesmírnou radost). Tak předpokládejte dobrou vůli, prosím. S pozdravem --11. 12. 2014, 18:05 (CET), Utar (diskuse)
P.S.: Díky za přání.
Vážený kolego, prosím nedělejte ze sebe nechápajícího, není to komunikace, kterou preferuji. Takže pěkně popořadě. Vidím, že patříte mezi Wikipedisty, co vytrhávají text ze souvislosti, aby si tak potvrdili svou argumentaci. Článek o poutním kostele je velmi odfláknutý. Prostě jste text pod obrázkem sebral a vytvořil z něj článek. Budiž. Ale jelikož Vám šlo jen o prosazení, neměl jste pražádný zájem dát článku odpovídající formu (bez vylepení šablony pahýl a žádosti o zdroj) a článek Vám nestál ani za to, aby jste ho ozdrojoval. Co se týče Vaší argumentace, že můj text nebyl ozdrojovaný, je to další populistické tvrzení. Text byl před tím jen popiskem obrázku, ale přesto většinou své texty v popisku opatřuji zdrojem. Při svých úpravách jste si jistě všiml, že jsem při sundání šablony "pracuje se" vepsala, že článek není hotov a budu na něm dále pracovat, to ale není až tak podstatné. Dejte mi prosím nějaký příklad, kde jste za posledního půl roku požadoval u obrázku a jeho popisu zdroj - nevšimla jsem si, že by všichni popisky zdrojovali. Dále, ano - vyzvala jsem Vás, že klidně můžete článek založit - ale také jsem Vám napsala, a to jste zde v diskuzi velmi lišácky zamlčel, že nepreferuji zakládání pahýlů. Což jste udělal. To byl hlavní důvod, proč jsem článek nechtěla vytvořit sama. Žádný zdroj Vám hledat nebudu. Pokud článek neozdrojujete Vy nebo jiný kolega, nebude na Wikipedii. Pro Vás platí stejná pravidla. Ladin s Vámi souhlasil, super. Já s Vámi nesouhlasila a diskuze podle mě nebyla ukončena. Vy jste tady nějaký kápo? Nepatřím k lidem, kteří si sednou na zadek, když uvidí generála s opancéřovanou hrudí a nepatřím k lidem, co skáčou z okna, když jim někdo zavelí. Velmi mě mrzí, že takovou debatu musím vůbec vést. A velmi mě mrzí, že místo aby jste mi šel příkladem a zasadil se o pěkný článek, tak jste vytvořil takovou hrůzu. Ještě že se ten kostel nemůže bránit. Nesnáším taková jednání a nerada vedu takové diskuze. Já si kolego s dcerami a syny Vratěnína poradím, postarejte se o vámi založené pahýly. Tím prokážete Wikipedii mnohem větší službu, než když budete "prosazovat moudra" u jiných. Pokud mám text nebo formu článku natolik katastrofickou, že se to vymyká běžným článkům Wikipedie, sepište mi Vaše požadavky - bod po bodu a nechte mě, abych nejprve úpravy provedla sama. Přeji pěkný večer a příjemné chvíle při Vašich dalších editacích --Lenka Lyalikoff 11. 12. 2014, 20:53 (CET)
Co je populistického na tvrzení že váš text byl neozdorojovaný? Ona se nějak liší se nějak informace umístěná pod obrázkem nebo v textu článku? To snad ne. Zkuste přidat nějaký skutečný argument a ubrat na urážkách, kápo není vhodné oslovení. --Ladin (diskuse) 11. 12. 2014, 22:47 (CET)Odpovědět