Diskuse s wikipedistou:Daniel Pospíšil

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 dnem od uživatele V0lkanic v tématu „Olomoucký wikisraz v květnu 2024

--Ladin (diskuse) 13. 8. 2012, 06:16 (UTC)

Odpověděl jsem ti tam na dotaz. Zagothal (diskuse) 2. 10. 2012, 21:05 (UTC)

Den české státnosti[editovat zdroj]

Den 28. září slavím, mám k němu osobní vztah, a těší mě, že ho se mnou ctí celá naše republika. Osobnost knížete Václava je pozoruhodná už tím, jak ze středověkého světce vyrostla v Myslbekova bojovníka a vojevůdce Blanických rytířů a vrostla do národního povědomí a historie. Jen spojení české státnosti s vraždou českého panovníka je na můj vkus nehorázný kus nevkusu. O dva dny dřív, 26. září, je výročí vydání Zlaté buly sicilské, která české království natrvalo vřadila jako plnohodnotnou součást Evropy. Nebyla by to lepší vizitka české státnosti? °°°° Chmelař

Používejte prosím kategorie: článek Rozmnožovací buňky[editovat zdroj]

Děkujeme za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás prosíme, abyste každé nově vzniklé heslo vždy zařadil(a) do určité kategorie (příp. kategorií). Dělá se to připsáním [[Kategorie:Název kategorie]], například [[Kategorie:Němečtí fyzikové]] na novou řádku u konce stránky.

Proč kategorizovat?

Kategorizace článků je výhodná, protože kategorizované články mohou uživatelé Wikipedie procházet nejen podle jejich názvů, ale také podle právě takto vytvořených kategorií. Jediným kliknutím na odkaz pod daným heslem získají seznam všech článků v dané kategorii, čímž získávají kontext k tématu, které je zajímá.

Nejčastější příklady
  • U osob, u nichž je znám rok narození (a/nebo úmrtí), se přidává šablona [[Kategorie:Narození Rok_narození]], analogicky pak [[Kategorie:Úmrtí Rok_úmrtí]]
  • U obcí, okresů, krajů apod. je zvykem vložit minimálně kategorii státu, do kterého patří, například [[Kategorie:Estonsko]]
  • U bibliografií osob (popř. též u cizojazyčných názvů, které uvozuje určitý člen) je možno upravit pořadí, ve kterém se tyto budou v kategoriích zobrazovat. A sice přidáním šablony {{DEFAULTSORT:Název, tak jak má být zařazen}}, například pro heslo Jiří Stanislav Guth-Jarkovský by to bylo {{DEFAULTSORT:Guth-Jarkovský, Jiří Stanislav}}.
Další odkazy

♥ K123456  1. 2. 2013, 08:20 (UTC)

Rozcestníky[editovat zdroj]

Dík za Vaše editace, ale k rozcestníku Saone mám poznámku. Zdá se mi rozumné převzít zásadu anglické Wiki, že v rozcestnících se nemá "přejmenovávat" tj. používat odkazy se svislítkem, protože čtenář má vidět, jak se daný článek skutečně jmenuje (viz en:WP:DABPIPE). Tamtéž se také doporučuje, aby položky rozcestníku obsahovaly jen minimum odkazů. Na cswiki to sice není zavedeno, ale přesto mi to přijde rozumné. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 10. 1. 2014, 20:59 (UTC)

Já si myslím, že nějaký ten odkaz navíc nemůže rozcestníkům škodit. Považuji je za víceméně plnohodnotné články o mnohoznačných pojmech. Co se svislítka týče, asi máte pravdu. Ale bývá někdy dost obtížné nechat odkazy v nominativu a zároveň zachovat přirozenou větnou skladbu. Mám raději, když jednotlivé body rozcestníku přirozeně navazují na úvodní větu. Viz moje poslední editace článku Saone nazvaná Naturalizace rozcestníku. Pokud se Vám nelíbí, tak ji klidně zrušte. --Daniel Pospíšil (diskuse) 15. 1. 2014, 22:34 (UTC)
Naopak, "naturalizace" se mi líbí! Zdraví --Sokoljan (diskuse) 17. 1. 2014, 20:23 (UTC)
@Daniel Pospíšil, Sokoljan: Předpokládám, že po šesti letech už máme všichni úplně jiné znalosti a zkušenosti, nicméně standardní zásady pro podobu rozcestníků, které tady platí celkem odedávna, neškodí připomenout: „Rozlišované články se uvádějí celým názvem včetně rozlišovače (tedy bez použití svislé čáry v odkazu), za názvem následuje popisek upřesňující daný význam, kde se odkazy, pokud jsou potřeba, použijí běžným způsobem.“ Celkem jasné, stručné a řekl bych i přirozené. Rozcestník nemá být slohovka s větnou skladbou, ale primárně seznam rozlišovaných článků/významů. Každá položka má začínat nemaskovaným odkazem na jeden z nich. Schovávat ten vlastní odkaz/význam kamsi do toku souvislé věty není žádoucí.
"Nějaké ty odkazy navíc" jsou u rozcestníků problémem především tím, že komplikují použití skriptů, botů či našeptávačů, které při použití daného hesla nabídnou na vybranou možné významy. Pokud vám na rozcestník směřuje třeba 300 odkazů a je třeba je přetřídit podle toho, kam který má směřovat, různé poloautomatické nástroje se k tomu docela hodí. Stejně tak se mohou hodit tomu, kdo píše nový text článku a měl by být varován, že odkázal na rozcestník. Na české Wikipedii ovšem s přítomností dalších odkazů obecně počítáme. Stejně tak považuji za důležité uvádět v rozcestníku i "červené" odkazy na (dosud) neexistující články, pokud lze reálně předpokládat, že ten, kdo by na ně chtěl odkazovat anebo je hledat, by je hledal pod daným heslem, a v takovém případě je dokonce žádoucí, aby text popisu významu odkázal alespoň na nějaké obecnější články, které čtenáře danému tématu přiblíží co nejvíc. --ŠJů (diskuse) 27. 8. 2020, 03:13 (CEST)Odpovědět

„Kur Baga-kagan“[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji Vám že jste poopravil můj článek. Jelikož jsem autorem více článku na cs. wiki, a všechny jsou s vícerými hrubkami a neodpovídají české gramatice a pravopisu měl bych k Vám prosbu: jestli budete mít zájem (asi chci po Vás víc než očekáváte), poopravovat co se dá... alespoň ty hlavnější...

  • Alty-čubové * Ansarluové * Bajati * Barsilové * Brutachiové * Buljaři * Burdžané * Čaruklugové * Černé klobouky * Čikové * Čolové * Čumulové * Chorásánští Turci * Chuej-mové * Dolani * Dögeři * Ejmürové * Ferganští Kypčaci * Gagauzové * Jenisejští Kyrgyzové * Karadagové * Karagözlüové * Karaimové * Karlukové * Kimakové * Kirkové * Kmen Amudža * Kujové * Kumandynci * Kurykanové * Meschetští Turci * Nafarové * Oghuzové * Ograkové * Orchonští Turci * Pečeněhové * Pišagči Turci * Rod Karagözlüů * Seznam turkických dynastií a zemí * Suaři * Tarančiové * Tofalaři * Tuchsové * Turkické národy * Turko-mongolové * Ujgurové * Uzové * Wusunové * Šablona:Turkické národy * Šablona:Turko-mongloské národy * Ordu Balık * Ujgurský kaganát * Tanguti * Seldžucká říše * Insignie prezidenta Turecka * Pchunu * Bumin * Kur Baga-kagan * Tuki Šipir-kagan * Šad Küj-kagan * Il-Itmiš-kagan... hrubě zvýrazněná hesla jsem doplňoval, s pozdravem „Kočovník“ --178.40.246.219 20. 7. 2014, 13:40 (UTC)

Rádo se stalo, i když to bude z mé strany asi ojedinělý zásah do vašich článků. Ale on se určitě časem někdo najde, kdo to opraví. ;-) --Daniel Pospíšil (diskuse) 20. 7. 2014, 23:13 (UTC)

Monopodi[editovat zdroj]

Dobrý den, Děkuji za zlepšování článků o Narnii. Ale zde jste odstranil Monopody. Myslel jsem, že překlad Ferstové používá právě tento výraz. Pletu se?

Pokud ne, tak nevadí, stejně váhám, zda tam zmiňovat _oba_ české knižní překlady. Co myslíte?. Hezký den --Pavel Jelínek (diskuse) 26. 10. 2014, 16:47 (UTC)

Jaký výraz používá Ferstová, nemohu ověřit. Wikipedie uvádí Monopodi, ale tento výraz se vyskytuje i v překladu Volhejnové, ovšem jako nové pojmenování, které dal Ňoumům Koriakin. Ti ho pak zkomolili na Ňomopodi. Uvedl jsem to jako alternativní výslednou zkomoleninu, která by měla dle mého názoru působit i trochu legračně, což monopodi nesplňují. Neví ale, jak to je postaveno v originále nebo u Ferstové. --Daniel Pospíšil (diskuse) 26. 10. 2014, 19:32 (UTC)
Fajn, Vaše verze je dobrý nápad, protože do Ťulpodů (kde jsou nejrůznější překlady) se čtenář snadno proklikne. --Pavel Jelínek (diskuse) 27. 10. 2014, 04:29 (UTC)

Invitation[editovat zdroj]

A gummi bear holding a sign that says "Thank you"
Thank you for using VisualEditor and sharing your ideas with the developers.

Hello, Daniel Pospíšil,

The Editing team is asking for your help with VisualEditor. I am contacting you because you have switched out of VisualEditor several times. Please tell them what they need to change to make VisualEditor work for you, so that you didn't need to switch to the wikitext editor. The team has a list of top-priority problems, but they also want to hear about small problems. These problems may make editing less fun, take too much of your time, or be as annoying as a paper cut. The Editing team wants to hear about and try to fix these small things, too. 

You can share your thoughts by clicking this link. You may respond to this quick, simple, anonymous survey in your own language. If you take the survey, then you agree your responses may be used in accordance with these terms. This survey is powered by Qualtrics and their use of your information is governed by their privacy policy.

More information (including a translateable list of the questions) is posted on wiki at mw:VisualEditor/Survey 2015. If you have questions, or prefer to respond on-wiki, then please leave a message on the survey's talk page.

Thank you, Whatamidoing (WMF) (talk) 25. 3. 2015, 21:57 (CET)Odpovědět

Florencie[editovat zdroj]

+pahýl: nevyváženost informačního obsahu - téměř žádné informace geografického, resp. socioekonomického charakteru týkající se současnosti x bohatost inf. z oblasti historie a kultury

tak to rozšiřte o geografické a socioekonomické informace, co vám brání?--Pimlico27 (diskuse) 9. 8. 2015, 00:42 (CEST)Odpovědět

nedostatek času a snad i erudice v této oblasti ;-) --Daniel Pospíšil (diskuse) 9. 8. 2015, 01:31 (CEST)Odpovědět

Jatečná hmotnost[editovat zdroj]

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Dobrý den, oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text chráněný autorským právem převzatý bez dovolení z webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Jatečná hmotnost, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licencí GFDL a CC-BY-SA 3.0, doložte to prosím e-mailem obsahujícím svolení autora. K Vámi vloženému textu byla vznesena námitka, že se nápadně podobá textu z: http://www.zootechnika.cz/clanky/zaklady-chovatelstvi/obecna-zootechnika/zootechnika/prakticke-vypocty-v-zootechnice.html

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceWikipedie:Váš první článek. Díky za pochopení.

--Leome 323 ♥ (diskuse) 11. 10. 2016, 15:59 (CEST)Odpovědět

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey[editovat zdroj]

  1. This survey is primarily meant to get feedback on the Wikimedia Foundation's current work, not long-term strategy.
  2. Legal stuff: No purchase necessary. Must be the age of majority to participate. Sponsored by the Wikimedia Foundation located at 149 New Montgomery, San Francisco, CA, USA, 94105. Ends January 31, 2017. Void where prohibited. Click here for contest rules.

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey[editovat zdroj]

(Sorry to write in English)

Chronostratigrafické články[editovat zdroj]

Díky, že jste se začal systematicky věnovat těmto článkům. Jen bych rád upozornil na průběžnou aktualizaci Mezinárodní chronostratigrafické tabulky. Aktuální verzi naleznete zde. Nyní platí verze 2017/02 a je to již sedmá aktualizace od verze 2012, na kterou se v úpravách odkazujete. Doporučuji proto používat aktuálnější odkaz, i když ve Vašich dosavadních úpravách se (podle pouye zběžné kontroly) nejedná o údaje posledními aktualizacemi ICC dotčené.

Hodně elánu do dalších editací přeje Petr Karel (diskuse) 28. 3. 2018, 13:19 (CEST).Odpovědět

Díky, o mezinárodní tabulce vím a používám ji. Z té české si beru především českou podobu názvů jednotek, pokud je to možné. Moje revize tabulky v článku Geologický čas se zatím datace netýkala. Daniel Pospíšil (diskuse) 29. 3. 2018, 01:15 (CEST)Odpovědět
Dobrý den, všiml jsem si, že při editaci článků děláte hezké tabulky, které máte umístěné na pravé straně stránky a kolem nich se dá psát text. Můžete mi poradit, jak se to dělá? Moje tabulky jsou totiž vždy vlevo, nedají se posunout a ani text se kolem nich nedá psát. --Vogelbeeren (diskuse) 2. 2. 2019, 15:03 (CET)Odpovědět
Tajemství tabulek umístěných vlevo na stránce se mi pomocí Vašich editací nakonec podařilo odhalit. Na téma chronstratigrafie nyní překládám články, které v české wikipedii zatím chybí. Budete mít hodně práce s jejich editací, protože každý překlad je tím původním jazykem vždycky ovlivněn. Tak přeji hodně trpělivosti.--Vogelbeeren (diskuse) 4. 2. 2019, 15:13 (CET)Odpovědět

Community Insights Survey[editovat zdroj]

RMaung (WMF) 6. 9. 2019, 16:44 (CEST)Odpovědět

Reminder: Community Insights Survey[editovat zdroj]

RMaung (WMF) 20. 9. 2019, 17:12 (CEST)Odpovědět

Reminder: Community Insights Survey[editovat zdroj]

RMaung (WMF) 3. 10. 2019, 21:50 (CEST)Odpovědět

Šablona:Geologická období[editovat zdroj]

Dobrý den, tvrdíte, že řazení funguje dobře. Zkuste si kliknout na řazení podle periody a uvidíte, co dostanete za zavádějící paskvil. Jestli toto má pomoci uživatzelům wikipedie? Ale když se vám to líbí ... Petr Karel (diskuse) 6. 5. 2020, 08:40 (CEST)Odpovědět

Dobrý den, původně mě nenapadlo, že by to mohlo vadit, ale máte pravdu, řazení by bylo trochu zavádějící. Daniel Pospíšil (diskuse) 6. 5. 2020, 19:18 (CEST)Odpovědět

Nedostupné URL adresy[editovat zdroj]

Zdravím. „Nedostupné“ zdroje bychom ze seznamů referencí a literatury neměli odstraňovat – co jednou bylo publikováno, bylo navždy publikováno, a z čeho jednou bylo oprávněně čerpáno jako z publikovaného zdroje, z toho prostě bylo čerpáno a není důvod to rušit, mazat či odvolávat, pokud se zdroj někam přemístí nebo bude méně dostupný. Nanejvýš je možné přidat odkaz na nějakou archivovanou verzi. Pokud ovšem jde o zdroj řádně popsaný (víme název, autora, vydavatele), často se dá snadno najít nové umístění – o to spíš, je-li to stále na tomtéž webu. Nanejvýš nepopsané a nearchivované URL odkazy někdy nezbývá než odstranit - ovšem nikoliv proto, že již na nich původní obsah není, ale hlavně proto, že vůbec nevíme, jaký obsah na nich vlastně byl, a proto ho nemůžeme najít. Pokud ovšem někdo použije nějakou knihu nebo web jako zdroj pro článek, a ta kniha či web poté odněkud zmizí, rozhodně to neznamená, že bychom my ten článek Wikipedie poté museli smazat nebo očesat o údaje, z jakého zdroje čerpal. --ŠJů (diskuse) 27. 8. 2020, 02:53 (CEST)Odpovědět

Také zdravím! Ohledně "zmizelých zdrojů" byste možná měl uvážit i to, proč asi zmizely? Co když je redakce časopisu vymazala, protože to byly nesmysly? A co když to byly fake news, které dobrá duše smazala, ale my je tu budeme mít věčně, protože se to už nedá dokázat? "Archivační" význam zmizelých zdrojů zůstává ovšem v historii, v aktuálním článku IMHO nemají co dělat, neboť neplní hlavní účel odkazů, totiž možnost ověření, případně vyloučení vlastního výzkumu. Všechno dobré přeje --Sokoljan (diskuse) 27. 8. 2020, 17:33 (CEST)Odpovědět

Diakritické znaménko[editovat zdroj]

Omlouvám se za revert jiné editace článku Diakritické znaménko, než jsem chtěl. Měl jsem na mysli editace starší, kdy jste klávesy vybarvil skoro černě. Prosím opravit s použitím {{Klávesa}}. Zdraví, —Mykhal (diskuse) 17. 3. 2021, 09:21 (CET)Odpovědět

Se zmíněnou šablonou nelze dosáhnout takového výsledného efektu, jaký bych chtěl, protože klávesy mají moc velký pravý a levý okraj, což se mi moc nelíbí 2 ě. Také jsem chtěl, aby byly (alespoň přibližně) čtvercové 2 ě. Pokud se Vám nelíbí pouze barva, navrhněte (ideálně v hexadecimálním kódu) jinou. Váš revert ruším. — Daniel Pospíšil  příspěvky
@ / diskuse
  17. 3. 2021, 22:06 (CET)Odpovědět

Navrhoval bych v případné další diskusi pokračovat na stránce článku, aby se k tomu mohli případně vyjádřit i další. Pokud souhlasíte, přeneste tam prosím i naše předchozí příspěvky. — Daniel Pospíšil  příspěvky
@ / diskuse
  17. 3. 2021, 22:06 (CET)Odpovědět

Tak jsem si to dovolil upravit sám. Že by ty klávesy neměly být vyvedeny inverzně, jako pěst na oko, je myslím bez potřeby dalších debat. Zdraví, —Mykhal (diskuse) 23. 3. 2021, 22:40 (CET)Odpovědět

Asexualita: upřesnění potřebných úprav[editovat zdroj]

Článek Asexualita si nepochybně úpravy zaslouží, ale bylo by fajn aspoň ty nejvíce potřebné (kromě doplnění věrohodných zdrojů) trochu konkretizovat. Šablona Upravit bez jakéhokoliv upřesňujícího komentáře může být interpretována zcela volně a často se pak bohužel stává, že si takovou šablonu nikdo netroufne odstranit, takže i po mnoha editacích u výrazně vylepšeného článku zůstává (a podle mého názoru jej zbytečně hyzdí) i několik let. Dík za pochopení, zdravím, --Xyzabec (diskuse) 27. 7. 2022, 18:49 (CEST)Odpovědět

Tetris 2[editovat zdroj]

Zdravím, abych předešel případnému nedorozumění na stránce Tetris 2, jak je myšlen ten Tetris II? Co se ve hrách setkávám, tak se může stát, že stránky nedělají rozdíly mezi II a 2, tedy v tomto případě by se mohlo jednat o přesměrování. Je to však jiná třetí hra, potažmo to má být rozcestník (nejspíše o dvou položkách?). --RiniX (diskuse) 23. 8. 2022, 10:04 (CEST)Odpovědět

Podle všeho by to měla být jiná hra. Ostatně, jak se píše v článku níže: Tetris 2 pro ZX Spectrum byl inspirací pro vznik hry Tetris II pro Atari ST, která umožňuje současnou hru dvou hráčů v jednom hracím poli. Daniel Pospíšil (příspěvky | @ | diskuse) 23. 8. 2022, 20:01 (CEST)Odpovědět
Díky, nakonec jsem ze zdroje vydedukoval, že se jedná o upravenou verzi pro Atari ST ze hry Tetris 2, kterou ve zdroji autor nazývá jako Tetris II. Na Atari ST jinak nikdy nic nevyšlo (nebo alespoň jinde ne), takže to nebude asi tak významné. --RiniX (diskuse) 24. 8. 2022, 12:36 (CEST)Odpovědět

Grey Owl[editovat zdroj]

Přesunuto do Diskuse:Grey Owl.

Olomoucký wikisraz v březnu 2023[editovat zdroj]

--V0lkanic 13. 3. 2023 13:58 (CEST)

Olomoucký wikisraz v dubnu 2023[editovat zdroj]

--V0lkanic (diskuse) 15. 4. 2023, 10:41 (CEST)Odpovědět

Editaton v Českém rozhlase Olomouc[editovat zdroj]

--V0lkanic (diskuse) 4. 5. 2023, 07:57 (CEST)Odpovědět

Zapojte se do Komunitního wishlistu![editovat zdroj]

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:31 (CEST)Odpovědět

Pobertové[editovat zdroj]

Nechci se přít o marginálie, ale co bylo na vsuvce "Píše se o ní v příbězích o Harrym Potterovi od britské spisovatelky J. K. Rowlingové" do úvodu článku Pobertové nevhodného? Každému přece nemusí hned být jasné, o co jde. Klidně to případně doplňte lépe, ale hlavně to doplňte :) --Xyzabec (diskuse) 5. 6. 2023, 17:32 (CEST)Odpovědět

Velice za tento revert omlouvám. Nevím jak se to mohlo stát, ale když jsem prve vaši větu četl, tak než doputovala z očí do mozku, stihly si předložky o a v vyměnit místa a text pak samozřejmě nedával smysl. Tato chybně přečtené věta (Píše se vo příbězích o Harrym Potterovi od britské spisovatelky J. K. Rowlingové.) se mi bohužel v mysli uhnízdila natolik, že jsem svou chybu zpozoroval až s odstupem po několikátém přečtení. -- Daniel Pospíšil (příspěvky | @ | diskuse) 5. 6. 2023, 21:47 (CEST)Odpovědět

Olomoucké wikisrazy[editovat zdroj]

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, zda Vás mohu přidat na seznam potenciálních zájemců o olomoucké wikisrazy, které se v Olomouci příležitostně konají. Uživatelům na seznamu před každým srazem pošleme pozvánku, aby o srazu dopředu věděli. Nevyplývá z toho samozřejmě žádná povinnost se jich účastnit, jen lepší informovanost. Předem díky za reakci. :) --V0lkanic (diskuse) 20. 8. 2023, 01:21 (CEST)Odpovědět

Proč ne. -- Daniel Pospíšil (příspěvky | @ | diskuse) 21. 8. 2023, 11:45 (CEST)Odpovědět

První olomoucký wikiklub[editovat zdroj]

--V0lkanic (diskuse) 22. 8. 2023, 21:26 (CEST)Odpovědět

Olomoucký wikisraz v listopadu 2023[editovat zdroj]

--V0lkanic (diskuse) 9. 10. 2023, 17:59 (CEST)Odpovědět

Odstranění archivu[editovat zdroj]

Mohu se zeptat, co Vás vedlo k odstranění archivní verze tohoto refu? Ten web se už jednou přesunul, tak bych nerad, aby ten odkaz v budoucnu přestal fungovat. Odporuje to nějakému doporučení či pravidlu odkazovat preventivně na archivní verze stránek? --Podzemnik (diskuse) 15. 10. 2023, 06:48 (CEST)Odpovědět

Pokud se verze v archivu shoduje s aktuální verzí, tak to v zásadě nevadí. Vzhledem ale k tomu, že uvádíte stav k roku 2023, není vhodné odkazovat na verzi z roku 2021, protože se dá logicky předpokládat, že jste čerpal právě z ní. Pokud jste však z této archivní verze informace skutečně čerpal, nebylo by zase vhodné uvádět v referenci odkaz na současnou verzi těchto stránek a tudíž ani stav k roku 2023. -- Daniel Pospíšil (příspěvky | @ | diskuse) 15. 10. 2023, 15:41 (CEST)Odpovědět
Ten ref jen říká "Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-02-07." Podle mě to nenaznačuje, že bych citoval z archivované verze, prostě tam je jen odkaz na archivovanou verzi, aby kdyby náhodou současné URL přestalo fungovat, bude tam odkaz na archivovanou verzi. Shodou náhod ta současná URL toho mnou odkazovaného webu skutečně přestala fungovat, čili jsem tam ten odkaz vrátil s dovolením. To, co jste psal výše: je k tomu někde něco napsáno, nebo to je Vaše interpretace? Jen mě to zajímá a osobně rád při citaci URL zahrnuji rovnou archiv, protože weby se bohužel často přesouvají a staré URL zaníkají. Ještě jsem někde viděl fičuru, že šlo přimět toho archivujícího robota k archivaci stránky v ten samý den, čili tím by se to šalamounsky vyřešilo. --Podzemnik (diskuse) 24. 10. 2023, 10:15 (CEST)Odpovědět
To snad dá rozum, že když se jedná o citaci zdroje, tak odkazy povedou právě na tu verzi zdroje, ze které jste citoval. Slouží to k ověření uvedených informací, což by podle jiné verze zdroje nebylo možné. Samozřejmě, pokud se změní obsah nebo dostupnost původně citované URL, tak s tím nic neuděláme. Právě proto by ale měla být v odkazovaném archivu (když už jej uvádíme) dostupná ta verze zdroje, ze které bylo citováno, a ne jiná. Takže pokud tuto verzi v archivu najdete, tak na ní odkaz do reference klidně dejte, odkaz na jinou verzi tam ale nemá co dělat. -- Daniel Pospíšil (příspěvky | @ | diskuse) 24. 10. 2023, 11:49 (CEST)Odpovědět
"To snad dá rozum, že když se jedná o citaci zdroje, tak odkazy povedou právě na tu verzi zdroje, ze které jste citoval." - taková praxe není. Máme tady bota, který nám opravuje tisíce odkazů, viz třeba [1] (datum přístupu 2020-08-09, datum archivace 2021-05-18), namátkou zde je rozdíl mezi archivací a přístupem 17 let - ty odkazy nejsou archivovány každý den, čili se člověk málokdy trefí do data citace a data archivace
"Slouží to k ověření uvedených informací, což by podle jiné verze zdroje nebylo možné." - ta verze je ale v řadě případů stejná
V podstatě stále nerozumím Vaší argumentaci a proč jste si vybral odstranit ten odkaz zrovna z mého článku. Z Vašeho druhého revertu to vypadá, že preferujete mít odkaz na nefunkční web než odkaz na funkční archiv. To datum archivu nesouvisí s tím, jakou verzi jsem citoval. Proto se do té citace také dává to datum archivace. --Podzemnik (diskuse) 24. 10. 2023, 20:07 (CEST)Odpovědět

Editaton Československo online a změna termínu wikiklubu[editovat zdroj]

--V0lkanic (diskuse) 6. 11. 2023, 22:33 (CET)Odpovědět

Olomoucký výjezdní wikisraz v prosinci 2023[editovat zdroj]

--V0lkanic (diskuse) 23. 11. 2023, 17:42 (CET)Odpovědět


Stupeň ohrožení[editovat zdroj]

Dobrý den, jen pro informovanost sděluji: Existují rostliny, jež jsou z pohledu české přírody např. kriticky ohrožené a jsou uvedené v „Červeném seznamu ohrožených druhů České republiky-cévnaté rostliny„ nebo ve „Vyhlášce č. 395/1992 zvláště chráněné druhy rostlin České republiky„ Na druhé straně jsou tytéž druhy (nebo druhy v Česku se nevyskytující) hodnocené z celosvětového pohledu „Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN)„ jako bez náznaku ohrožení.

Netvrdím, že současný stav je ideální, ale je vyhovující, vše výše uvedeno je ošetřeno. Pokud jej předěláte, jak se již přejmenováním názvů článku stalo, nezapomeňte na povinnost zajisti opravy všech zčervenalých odkazů v tisících článků. Vám přeji hodně úspěchu a všem kvalitnější Wiki. S pozdravem PelátPelát (diskuse) 13. 1. 2024, 20:17 (CET)Odpovědět

Olomoucký wikisraz v únoru 2024[editovat zdroj]

--V0lkanic (diskuse) 14. 2. 2024, 16:01 (CET)Odpovědět

Datace počátku kambria v šabloně[editovat zdroj]

Dobrý den,

revertoval jsem Vaši editaci. Mezinárodní chronostratigrafická tabulka uvádí (počínaje 2022/02) pro počátek (538,8 ± 0,2) b2k (pro info: předtím to bylo 541,0 ± 1,0), referencí je [2], volně dostupné zde.

Hodnota 538 leží mimo, proto jsem vrátil na správně zaokrouhlení 539.

Dík za pochopení. --Petr Karel (diskuse) 28. 2. 2024, 08:58 (CET)Odpovědět

Dobrý den, omlouvám se. Ty desetiny jsem přehlédl. Ty dvě osmičky se mi slily dohromady. -- Daniel Pospíšil (příspěvky | @ | diskuse) 28. 2. 2024, 17:07 (CET)Odpovědět

Editaton Měsíc žen na Wikipedii[editovat zdroj]

--V0lkanic (diskuse) 18. 3. 2024, 22:41 (CET)Odpovědět

Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu[editovat zdroj]

Dobrý den,

jako aktivního editora Vás prosíme o pomoc při tvorbě strategického plánu spolku Wikimedia Česká republika do roku 2027. Pomozte nám rozhodnout, jakým směrem se mají programy pro editory v následujících třech letech ubírat. O vyplnění krátkého dotazníku Vás prosíme do 1. května 2024, obsahuje 7 otázek a zabere to asi 5 minut.

Vyplňte dotazník pro editory

V rámci probíhajících příprav strategického plánu spolku WMČR na léta 25–27 běží paralelně řada procesů. Různými formami postupně oslovujeme definované cílové skupiny. V rámci možností se snažíme o maximální stručnost a efektivitu, ptáme se vždy na to, co je pro danou skupinu primárně relevantní.

Více informací k procesu a průběhu přípravy SP najdete na pro tyto účely zřízené veřejné stránce. Na editorský dotazník navazuje termínově setkání se správci a patrolou – v gesci Pavla Bednaříka. V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Děkujeme za zapojení,

--janbery (diskuse) 20. 4. 2024, 23:49 (CEST)Odpovědět

Geologický čas - neencyklopedický styl[editovat zdroj]

Dovoluji si upozornit, že některé z Vašich editací nesplňují požadavky na encyklopedický styl a budou postupně revertovány (zkratky na hranici srozumitelnosti, šipečky bez odkazů apod.). Příklad: „od poč. postupné oteplování → ↑ hlad.; Gondwana z j. pol., SV cípem → S; Baltika →← Laurentie ⇒ Laurussie“ --Petr Karel (diskuse) 26. 4. 2024, 11:46 (CEST)Odpovědět

Olomoucký wikisraz v květnu 2024[editovat zdroj]

--V0lkanic (diskuse) 26. 4. 2024, 16:47 (CEST)Odpovědět