Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Počítačové hry/Archiv 1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele RiniX v tématu „Nová šablona

Je potřeba takový projekt?

Určitě počítačové hry vládnou světem počítačů a náctileté mládeže (samozřejmě mladší a dnes i starší generace). Má námitka se týká toho, aby se z takového projektu nestala přehlídka her na hranici propagace a reklamy. Po popisu hry, roku vydání, update se začnou v projektu objevovat tipy jak kterou hru hrát, kde získat nesmrtelnost a jiné. Dle mého názoru by měla wiki být reálných věcech (počítače a programy ano) ale hra je umělotina bez reality i s 3D projekcí. --W.Rebel 5. 9. 2010, 07:24 (UTC)

Dobrý den, rebele. Za prvé hry nejsou doménou náctileté mládeže. To je špatná informace z informačních médií (ČT, Blesk), které danému tématu vůbec nerozumí a chtějí pouze senzaci v okurkové sezóně. Tyto (většinou bulvární) média informace vytrhávají z kontextu a bezdůvodně zvýrazňují nepodstatné informace. Tyto informace jsou pak cpány do hlavy bezduchým masám, které nemají vlastní názor. Za druhé jedním z našich cílů je tyto (propagační a reklamní) články (nebo čísti článků) vyhledávat a mazat tyto (většinou špatně napsané) návody. Za třetí s vámi z části souhlasím že hry jsou umělotina (Kde jste na tento výraz přišel?), ale na druhou stranu i většina (nebo velká část) knih, filmů, atd... jsou také umělotiny. Když se chcete bránit tím, že řeknete, že dost jich vychází z reálných základů (Vojna a mír - napolenoské války, Babička - Němcová při psaní vyházela ze zažitků z dětství), tak vám odpovím že dost (samozřejmě ne všechny) počítačových her vychází ze skutečných základů (Call of Duty 1+2, Medal of Honor, atd...). Nabulcar 5. 9. 2010, 08:44 (UTC)
Určitě jsem to nepsal pod vlivem médií, ty rádi papouškují jiní. Nechci sypat moudra z rukávu ale když se podiváš do tištěné encyklopedie najdeš monoho hesel, která by víc stály za zpracování na wiki. Portálů s hrami na internetu je přeci jen dost. Ale jinak slušná odpověď. --W.Rebel 5. 9. 2010, 09:09 (UTC)
A není právě to, že počítačové hry jsou významnou součástí dnešního světa (články v novinách o různých studiích, herní časopisy, herní portály....), důvodem k vytvoření nějakého projektu, který by zastřešoval úpravy a rozvíjení článků na toto téma na Wikipedii? --5. 9. 2010, 10:56 (UTC), Utar
Pardon, ale to vypadá jako, že jsi právě těmto médiím podlehl. Ale směle vpřed ;) --W.Rebel 5. 9. 2010, 11:47 (UTC)

Cíle projektu

Možná by neškodilo do cílů zahrnout něco pozitivního z projektu, pouhé přebarvení portálu je málo, další dva body jsou zase restriktivní. --W.Rebel 7. 9. 2010, 20:44 (UTC)

Zajímalo by mě, jaký je Váš názor na to, že na českou Wiki většinou nejdou dávat obaly her a obrázky ze hry. Obrázky získaly práva pouze na anglickou Wiki a článek bez obrázku prostě není ono. Ivory0juvo 27. 10. 2011, 07:34 (UTC)

Pozvánky a šablony

1) Nesouhlasím s nějakým plošným rozesíláním pozvánek do projektu. Byl by to jen spam.

2) Odstraním šablony Kategorie:České firmy a Kategorie:Německé firmy ze Seznamu kategorií pro firmy a článků. Už tam jsou šablony "Firmy v Praze" či něco podobného, ty jsou v nich vnořené (podobné jako nedávno Kategorie:RPG počítačové hry a videohry). --3. 10. 2010, 17:31 (UTC), Utar

Cheaty

Souhlasím s tím, že do článků nepatří návody. A jaký je Váš názor, pokud jde o cheaty? --Jvs 23. 6. 2011, 08:50 (UTC)

Raději bych je viděl jen v externích odkazech. Do textu je všechny nevypisovat, ale je-li třeba u toho další příběh (vymýšleli je fanoušci/stále se mění/nikdo je nezná atd.), zmínil bych je (samozřejmě by to chtělo ozdrojovat). --23. 6. 2011, 09:17 (UTC), Utar

Encyklopedie o hrách

Hoj, založil jsem vlastní encyklopedii o hrách zde. Když tak se tam mrkněte (nic tam zatím není). Vzhledem k někdy ne zrovna přátelskému prostředí k hrám zde na Wikipedii bych byl rád za jistou formu spolupráce, ať už formou přímou nebo nepřímou. Pro případnou diskuzi mi dejte vědět raději tam na moji diskuzi, než sem, kde už prakticky nechodím. S pozdravy --Silesianus 4. 11. 2011, 09:28 (UTC)

Plošinová hra

příprava pro Plošinová hra

Plošinová hra (také plošinovka, řidčeji též hopsačka či skákačka) je jedním z žánrů počítačových her.



Zatím příliš krátké pro základní JP. --9. 12. 2012, 14:00 (UTC), Utar (diskuse)

Jak s cloudy?

Jak s clouovými portály jako Steam, PlayStation Network, Xbox Live Arcade a OnLive? Uděláme pro ně také Kategorie:Hry pro AAA ? Nebo něco jiného? --23. 12. 2012, 14:55 (UTC), Utar (diskuse)

Diskuse ke kategorii:Hry podle země vydání

Probíhá Diskuse ke kategorii:Videohry podle zemí. --12. 1. 2013, 21:19 (UTC), Utar (diskuse)

Počítačové hry ?

Nebylo by lepší projekt nazvat Počítačové hry videohry? Zvláště v dnešní době se odkazovat jen na počítačové hry mě to přijde zavádějící, když většina her jsou videohry. To samé s názvem portálu. Gordar 23. 3. 2013, 13:53 (UTC)

Hodnocení

Když si tak brouzdám po anglické wikipedii, tak mne zaujaly tabulky o hodnocení her na různých webech. Dalo by se to zavést i u nás? Resp. co by taková tabulka měla obsahovat? Metacritics? IGN a podobné velké zahraniční weby? České weby? A které?? --Silesianus (diskuse) 6. 10. 2015, 10:36 (CEST)

Myslíš tu tabulku napravo třeba v en:Civilization V#Reception? Proč ne. Můžeme tam dát ty agregátory jako Metacritic a třeba databáze-her.cz a pak recenze z IGN a třeba ze Score, Levelu či Doupě.cz. To jsou aspoň taky, které znám (a teď jsem si na ně vzpomněl). --12. 10. 2015, 13:48 (CEST), Utar (diskuse)
Mělo by to být řešeno šablonou? Nevím jak Level a Score, to jsou papíráky a já je neodebírám. Za sebe bych přidal Hrej.cz a Games.cz, možná Eurogamer.cz a zing.cz. --Silesianus (diskuse) 12. 10. 2015, 14:07 (CEST)

Wikigames

Hello, I inform you that I've made a proposal of new sister project about Video games on Meta at this page.

Please, for any questions or comments ask on the proposal page ! Regards Archi38 (diskuse) 15. 5. 2016, 17:14 (CEST)

Czech magazine archives

Hello Wikipedii:WikiProjekt Počítačové hry !

I am writing to you because I have recently been writing video game articles about many many different Czech games from the 1980s-2000s. I wanted to know if people here have access to archives of Czech video game magazines such as Excalibur, Level, Score, and Riki. These would really help me to improve the coverage of your country's games on the English Wikipedia. :D --Coin945 (dyskusja) 13:50, 29 mar 2018 (CEST)

@Coin945: I found this: Excalibour and Riki. I'll try to look more for others. --Tayari (diskuse) 29. 3. 2018, 14:50 (CEST)
Here you can found some old archives of magaazines Level and https://www.oldgames.sk/mags/score/ Score] Nabulcar (diskuse) 6. 1. 2019, 10:16 (CET)

Hra, videohra, počítačová hra

Viz. Wikipedie:Pod lípou/Archiv 2017/03#Kategorie:Hry roku

@Tayari: Nyní jen můj názor: Je zřejmé, že hra je obecným termínem a zahrnuje i jiné hry než počítačové, tudíž je pro specificky tyto články a kategorie nevyhovující. Počítačová hra by se mohlo pojmenovat všechno, ale nesmíme zapomenout, že názvy většiny herních termínů (samozřejmě ne historických - počítač) nevznikají z matematických a fyzikálních zákonů, ale z logiky věci. Tedy konzolová hra a mobilní hra byly stejně jako počítačová primárně na danou věc - ne na všechny. Ano, v téhle době existují skoro jenom videohry (GTA, Far Cry apod.), ale existuje i mnoho titulů, jež sloužili primárně na jednu platformu a stále i slouží. Například desítky her na PSP, videohry na mobily, dokonce i tituly jako je Destiny jenom na konzole apod. Otázka tedy zní, zda brát videohru jako počítačovou hru, nebo to rozdělovat takto videohra. RiniX (diskuse) 18. 2. 2018, 13:37 (CET)

No, tenhle fakt rozhodně nepopírám, spíše vycházím z logiky, že počítačová ≠ na počítač, nýbrž funguje na nějakém výpočetním systému což jsou mobily, konzole,... --Tayari (diskuse) 18. 2. 2018, 13:48 (CET)
Na výpočetním systému funguje i laptot, chytré hodinky a neřekneme, že na chytrých hodinkách si lze zahrát počítačovou hru. RiniX (diskuse) 18. 2. 2018, 13:52 (CET)
Já bych jednoduše nechal počítač počítačem a rozdělení her bych dělal podle použití, nikoliv výpočet a matematiky. RiniX (diskuse) 18. 2. 2018, 13:54 (CET)
Já chápu, že je v tom maglajz, jelikož počítačová hra má dva významy. Taky bychom měli brát v potaz, jaký název očekávají návštěvnici wikipedie. --Tayari (diskuse) 18. 2. 2018, 13:55 (CET)
Pro návštěvníky bych to nechal rozdělené dle použití: Například stránky videohra a počítačová hra to hezky popisují a nebojím se říci, že každý to pochopí. Poté se však koukneme do článku a kategoriiích o hrách a ... RiniX (diskuse) 18. 2. 2018, 13:59 (CET)
Takže chceme všechno převést na název videohra? --Tayari (diskuse) 18. 2. 2018, 14:00 (CET)
Pokud ano, tak prvně kategorie a pak články. Zatím bych ale počkal na ostatní, jak se k tomu vyjádří. RiniX (diskuse) 18. 2. 2018, 14:34 (CET)
Rozumný návrh, v případě přesunutí bych neměl nic proti. --Dominikosaurus (diskuse) 18. 2. 2018, 15:33 (CET)
Mně osobně přijde přirozenější termín počítačová hra s ohledem na ten argument z minulé diskuse, že hra pro nevidomé nemusí mít videovýstup. A vlastně různé hry v textovém režimu typu MUDů ho sice v praxi z hlediska uživatele mají, ale ve skutečnosti je to jen volba uživatele. Klidně by mohly fungovat i přes zvukový vstup/výstup.--Tchoř (diskuse) 18. 2. 2018, 17:20 (CET)
Já si myslím, že právě tyto případy bych směřoval spíše mezi tzv. "audio games" (Electronic game), ale ne počítačové hry. Jelikož audiohra dle názvu nemusí počítat vůbec nic - může to být jednoduše nahrané na pásku a přehráváno. RiniX (diskuse) 18. 2. 2018, 19:19 (CET)
Tak ty MUDy rozhodně nejsou audiohry.--Tchoř (diskuse) 18. 2. 2018, 19:25 (CET)
Tak MUD už je specifický typ. Jak se tak koukám, tak to má co dočinění s virtuálním světem (počítačem), RPG, dokonce tam mohou být i "textové" stavby a dál se to rozšiřuje (normální obrázky). Tady bych se ale zastvil, jelikož podobných variant může existovat mnoho a nikam bychom se nedostali. RiniX (diskuse) 18. 2. 2018, 19:30 (CET)
Podstatné je, že stejně jako hry z osobních počítačů, mobilů nebo konzolí jsou to počítačové hry. --Tchoř (diskuse) 18. 2. 2018, 20:09 (CET)
V případě, že se jedná o výpočty, ale jak říkám, toto dělení mi připadá zmatečné. RiniX (diskuse) 18. 2. 2018, 20:14 (CET)
Ale vem si,... hledáš článek o hře. Pod jakým názvem ho budeš logicky hledat? Jak obecně řekneš (počítačové) hře? Nevím jak ty, ale my se ve škole o "videohrách" nebavíme. (Samozřejmě bez urážky.) --Tayari (diskuse) 18. 2. 2018, 20:17 (CET)
Důvod je jednoduchý. Většina her o kterých se člověk baví (asi i vy) je přímo na počítač – PC. Zahrnujte tam, ale i například Destiny a Red Dead Redemption? O nich se například mi bavíme jako o hrách na mobily či konzole. RiniX (diskuse) 18. 2. 2018, 20:27 (CET)
Jak se zmiňoval (nejspíše Pod lípou), skoro každá videohra je na počítač, takže je pro nás jednodušší říct "počítačová hra" nikoliv "videohra" a dále to neřešit. RiniX (diskuse) 18. 2. 2018, 20:29 (CET)
Já jsem asi zamrzl v době, kdy hry byly počítačové nebo video = gameboy apod. Dnes bych osobně hry rozdělil na počítačové (např. Wolfenstein), mobilní (Clash of Clans) a konzolové (???). S tím, že jedna hra může být na více platform, takže pak je počítačová i mobilní. Ale dáva jim zastřešující název Videohry mi přijde dost mimo. Ale, jak jsem říkal, o hry jsem se víc zajímal naposledy na střední v devadesátých letech, od té doby jen o hry, které mi někdo doporučil, a tedy o platformy, které mám k dispozici = pc a mobil. JAn (diskuse) 19. 2. 2018, 09:06 (CET)

┌─────────────────────────────────────┘

Výklad, který přednesl JAn, podporuje příručka Ústavu pro jazyk český citující z Akademického slovníku cizích slov: „videohra - počítačová hra hraná na speciálním přídavném zařízení připojeném k televiznímu monitoru“. Uznávám, že herní průmysl se vyvíjí mílovými kroky, ale bylo by žádoucí, abychom na Wikipedii reflektovali to, co uvádějí autority. Zdá-li se někomu definice ASCS překonaná, měl by dodat jinou autoritu, která to významově aktualizuje. Jinak se mi tedy jeví, že videohra ve smyslu nabízeném slovníkem = „gameboy apod.“. Pokud pak počítačovou hru chápeme zúženě jako PC hru, anglická Wikipedie nabízí coby širší zastřešující termín „elektronickou hru“, která by zřejmě byla s to zahrnout všechny varianty. Jen si nejsem jist, jestli se to v češtině užívá dostatečně na to, aby to byl očekávaný název pro všechny ty články a kategorie. --Bazi (diskuse) 19. 2. 2018, 11:54 (CET)
K JAn například Destiny a Red Dead Redemption. Jinak pokud to budeme rozdělovat na ty počítačové, mobilní a konzolové (což bych rád), tak musíme vymyslet, jak nazvat kategorie století či žánrů. Protože "počítačová hra" bude už přesnější termín a "elektronická" zahrnuje spíše audiohry a viodehry a ty až pak ty počítačové atd. RiniX (diskuse) 19. 2. 2018, 16:31 (CET)
Přesně tak, nelze mít kategorii Akční počítačové, konzolové a mobilní hry. --Tayari (diskuse) 19. 2. 2018, 16:46 (CET)
Tak i když například ta "videohra" může být zavádějící pojem, tak se jednoduše stanovíme, že to použijeme jako název do kategorií, názvů článků (pokud bude více významů) a do topu. Nikde jinde moc nepoužívat a je to hotovo... Když necháme videohra u Grand Theft Auto, tak každého člověka napadne (i nezkušeného), že to má co do činění s videem, hrou a počítačem. RiniX (diskuse) 19. 2. 2018, 17:01 (CET)
Mně osobně se zdá, že s dělením na konzolové, mobilní a ty na osobních počítačích, to bude čím dál svízelnější. Rozdíly mezi kategoriemi výpočetní techniky se čím dál víc stírají, jak stoupá výkonnost výpočetní techniky. Moderní herní konzole je dostatečně silný hardware, aby ji bylo možné použít jako univerzální počítač, naopak na univerzálních počítačích jsou běžně v emulátorech hrané stařičké původně konzolové hry. A co třeba tablet - kam zařadit hry pro něj určené? Smysl podle mne dává dělení na konkrétní operační systémy nebo konkrétní platformy. Nějaké mezizastřešení, které operační systémy jsou pro univerzální počítače a které jsou pro konzole, se mi nezdá dlouhodobě udržitelné. Zajímá mne, zda mám hru pro GNU/Linux+SDL, zda jsem si ten GNU/Linux+SDL pustil na PS2 nebo na mobilu je druhořadé. Podobně mne zajímá, že hra byla původně vyvinuta pro PS2, ale nezajímá mne, že to byl počítač řazený historicky a marketinkově mezi konzole. Zvlášť když nejsnazší způsob, jak si tu hru dnes zahrát, je nainstalovat si na univerzální počítač emulátor PS2. --Tchoř (diskuse) 19. 2. 2018, 17:37 (CET)

Takže máme zde:

--Tayari (diskuse) 18. 2. 2018, 13:46 (CET)

Ani zde ani pod lípou nevypadá, že by byl konsensus, byť se všichni shodneme, že je potřeba to nějak vyřešit. Dávám tedy návrh: audiohry a textové hry jsou opravdu jen velké výjimky, textové možná spíše historické, tedy by asi mohl stačit termín videohra. Počítačová hra je příliš zavádějící, protože si pod tím mobilní nebo konzolovou hru pravděpodobně představí jen málokdo. Zatímco pod videohrou se to tak nějak volným výkladem zařadit dá. Archaické dělení na videohry a PC hry už je velmi neaktuální a nelze se jím řídit. Množství platforem, OS apod. v dnešní době nám také moc nehrají do karet, protože mít tisíce kategorií pro různé takové typy her také není úplně schůdné řešení. Elektronické hry není v češtině příliš rozšířený pojem. Začněme tedy přejmenováním her na videohry. --Dvorapa (diskuse) 11. 11. 2018, 13:30 (CET)
Upřímně se mi to stále moc nelíbí, jelikož to zavání americismem, podobně jako epizoda x díl. Ale dokážu se s tím sžít. Btw. až se shodneme, s dovolením si beru přípravu přesunů na starosti. --Tayari (diskuse) 11. 11. 2018, 14:43 (CET)
Dobře, rád ale s čímkoliv pomohu (chtěl jsem se toho chopit také). Jako ideální to není, ale lepší než elektronické hry to je určitě a vzhledem k tomu, že do počítačových her asi těžko nacpeme hry mobilní, tabletové, konzolové, gameboyové nebo nebo VR (my možná ano, ale mnoho lidí by se s tím asi úplně nesžilo, museli bychom poté možná řešit různá dobře míněná ale chybná odebírání kategorie), to dělení podle interakce s hráčem (text, video, audio, VR) se mi asi zdá trochu jednodušší. --Dvorapa (diskuse) 11. 11. 2018, 16:28 (CET)
No já stále považuji mobil a konzoli za počítač (i když nikoliv za klasický osobní počítač) a tedy mi zastřešující pojem počítačová hra nijak zavádějící nepřijde. --Tchoř (diskuse) 11. 11. 2018, 17:30 (CET)
Já bych je ještě dokázal řadit mezi výpočetní zařízení, ale s těmi počítači to tedy nevím. Naše osobní názory jsou ale v této diskusi dle mého minoritní, musíme myslet jak přemýšlí česká veřejnost. --Dvorapa (diskuse) 11. 11. 2018, 22:01 (CET)
A právě tam bych se bál, že nějaký koumák začne hromadně odebírat kategorie ze článků o mobilních nebo konzolových hrách, protože by měly v názvu počítačové. --Dvorapa (diskuse) 11. 11. 2018, 22:06 (CET)
Takhle jsem nad tím nepřemýšlel, ale má to něco do sebe. Otázka je, zda-li se tohle nebude dít i u videoher. --Tayari (diskuse) 12. 11. 2018, 10:07 (CET)
Nevím, možná tak moc ne, ale třeba mi zase uniká jiný aspekt videoher, co by nějaký koumák mohl totálně nepochopit. --Dvorapa (diskuse) 12. 11. 2018, 14:55 (CET)
Souhlas s Tchořem, jako základ bych bral počítačová hra. Vidím to tak, že hry se pak dělí podle platformy, přičemž místo hry na stolní počítač a hry na mobil tu jsou hry na Windows, hry na Linux, hry na Android… Ke kategoriím v horní části stromu můžeme přidat popisky, co tam patří. Nějakých větších přesunů „koumáky“ zčistajasna bych se nebál, do toho se jen tak někdo nepustí, a když už, tak by tam měla proběhnout širší diskuze o plánovaných změnách (jako zde). --12. 11. 2018, 20:43 (CET), Utar (diskuse)
Já se nebojím větších přesunů, já se spíš bojím těch malých, které zapadnou. Problém s platformami je, že jich jsou stovky, čili jejich kategorie by měly být ve stromu až jako poslední nejnižší, zatímco interakce s uživatelem jsou +- čtyři. --Dvorapa (diskuse) 12. 11. 2018, 21:44 (CET)
Krom toho většina her dnešní doby je připravená pro více platforem, Java hry, Flash hry, online hry a podobné jsou kompletně multiplatformní. Zatímco interakci s uživatelem mají vždy jen jednu. Neříkám, že jedno je lepší nebo horší, spíše bych ale preferoval platformu až na dně kategorizačního stromu, zatímco interakci s uživatelem přímo na jeho vršku. --Dvorapa (diskuse) 12. 11. 2018, 21:47 (CET)
No tak, pojďme to ukončit a přepracovat. --Tayari (diskuse) 20. 11. 2018, 14:06 (CET)
@Tayari: Pojďme to dodělat. Přesunul bych všechny nejasné na ten neutrální, byť dlouhý a neforemný formát. Zbývá ještě něco jiného kromě přesunů? --Dvorapa (diskuse) 4. 1. 2019, 21:27 (CET)
Nějaký hromadný přesun na videohry? Jak rozlišovačů tak kategorií? Jasný, jen do toho. ;) Mám pomoct? --Tayari (diskuse) 21. 2. 2020, 19:06 (CET)
Rozlišovače bych vynechal, koukal jsem se na články o žánrech a tam se mnohdy objevuje i hra a obecně je to celé složité, takže pokud bude přesun> jenom kategorie. RiniX (diskuse) 21. 2. 2020, 19:09 (CET)

Dlouhodobý cíl

@Utar: Zdravím všechny, i přesto, že svůj čas na Wikipedii dávám zejména do mých založených článků a do televize (sem tam něco upravím ve filmu, literatuře či geografii), tak část mého srdce stále patří i videohrám. A je škoda, že jsem k projektu a videoherní sekci dlouho nepřispěl. Nicméně mám nějaké plány, které bych zde chtěl zrealizovat. Budou spíše dlouhodobé, ale dle mne na kvalitě článků určitou měrou přispějí:

  • 0. portál(y)
  • 1. samostatný infobox o videohrách (ne zcela závislý)
  • 2. samostatný infobox o herních sériích
  • 3. názvy her kurzívou (viz film, seriál, nebo literatura; nemusím snad zdůvodňovat)
  • 4. postupně projet všechny kategorie a stávající články zlepšit, jak pomocí těchto bodů, tak dalšími stylistickými a faktickými údaji nebo i zdroji
    • články o videohrách, sériích, vydavatelích, vývojářích, sítích, médiích, postavách a lidech apod.
  • 5. upravit šablony

Rád bych vytvořil i nějakou podstránku, kde by se všechny kategorie (a další stránky) vypisovaly a postupně se aktualizovaly a odškrtávaly (abych to necpal na hlavní stranu). Co vy na to? RiniX (diskuse) 4. 6. 2019, 21:26 (CEST)

Ahoj, díky za iniciativu. Já jsem před lety šel rok po roku od nejstarších dle vydání a upravoval formátování, ale skončil jsem snad někde před 1990, protože pak už těch her bylo moc. Z toho vznikly ty staré červené odkazy pro Portál:Počítačové hry/Chybějící články. Rád se občas zapojím do procházení i starších, největší dopad by ale asi mělo se věnovat nedávným hodně hraným titulům, tam máme v průměru klidně 100 shlédnutí denně. Celkem máme v herních kategoriích zařazeno 3133 článků (Přehled návštěvnosti), ale třeba hned na první pozici je Avengers (film), který tam je napojen přes Kategorie:Postavy počítačových her a videoher. --4. 6. 2019, 22:31 (CEST), Utar (diskuse)
S počtem bude problém, ale nelze říct, že by se to za nějakou dobu nestihlo. Kde je vůle, tam je cesta. Jinak mne napadlo, že při procházení, pokud by k němu došlo a to i doufám, aby diskuse nevyšuměla do prázdna, bychom mohli zadávat i nepoužívanou šablonu. Chtělo by jí to samozřejmě upravit a dořešit, například pod jakou sekci by se vkládala. Jako primární zdroj (v podstatě jako externí odkazy) by u dokládání významnosti neuspěla, ale rozhodně by se s ní informace ze hry daly podpořit. RiniX (diskuse) 5. 6. 2019, 17:08 (CEST)

@Utar: Sekce lépe ozdrojovaná jak celý článek... Nedělat Televizi, rovnou na ty videohry skočím, ale toho času je fakt málo. Aspoň se mrknu na tu kurzívu a ztučnění a poté zkusím založit a upravit i ty infoboxy. RiniX (diskuse) 1. 1. 2020, 22:05 (CET)

Rozlišovač u článků o herních sériích

pokračování z Diskuse:Call of Duty#Přesun

U řady článků o herních sériích, zvláště těch s mnoha tituly, je navrhován přesun článku o sérii na verzi bez rozlišovače u těch případů, kde se shoduje s názvem (typicky první) hry dané série. Odhadem jde o 20 článků.

Pojďme pokračovat zde, projít si nejdřív Kategorie:Herní série a sepsat zde, čeho všeho by se to týkalo. Přesun samotných článků o sérii a oné stejnojmenné hře lze udělat poměrně lehce, na WD se to snad změní automaticky a v případných navboxech bychom to také mohli ručně zvládnout (nebo je při tom rovnou založit), ale na přepojení místních interních odkazů to asi bude chtít požádat o pomoc boty. Asi jen trochu práce dá uhlídat, že vše je přepojeno, samotné přepojování by ale mělo být pro boty triviální. Možná bychom se měli domluvit, zda rovnou botovodiči neprovedou i ty přesuny (když dodáme seznam co a kam, ať tam není dlouhá prodleva mezi přesunem a opravou odkazů. -1. 1. 2020, 20:24 (CET), Utar (diskuse)

Doplnil jsem i mediální franšízu. U některých sérií si nejsem moc jist, tak jsem tam dal otazníky. RiniX (diskuse) 1. 1. 2020, 21:53 (CET)
Můj osobní názor: Přesunout série na název bez rozlišovače: AC, CoD, CoJ, Fallout, FC, FarmSim, FIFAMan, Flatout, GTA, MG, MK, Settlers i Sonica + přesun Call of Duty na Call of Duty (rozcestník)
Nepřesouvat Thiefa ani Civku, z důvodů více možných významů než jen herních. --Tayari (diskuse) 1. 1. 2020, 22:14 (CET)
Upraveno. A k tomu mne napadají i ty videohry a počítačové hry. Stejnak to rozdělujeme a počítačové hry a videohry je, už jenom z hlediska názvu a jeho šířky a vlastností, hodně dočasné řešení. Ke všemu se v kategorii objevují ještě "Hry", což je úplně mimo. RiniX (diskuse) 3. 1. 2020, 18:49 (CET)
Pomalu začnu na tom pracovat, i když bych se měl učit na zkoušky. :D Jop, rád bych aby to bylo veřešno,... viz kategorie vyspáno výše. Nechtěl jsem to z her přehazovat, když jsem neviděl na co. Tahat to jak kočka koťata, nečekal jsem, že se spor potáhne takhle dlouho. --Tayari (diskuse) 3. 1. 2020, 19:39 (CET)
Jo, dává to smysl, máte moji podporu, jestli to něco znamená :) Bude s tím práce, není to nový obsah, ale co už - někteří wikipedisté oceňují jen editace přinášející nový obsah, já ocením i editace přinášející jasný systém, zlepšují očekávatelnost a jdou čtenáři naproti. PS: wikištítky se automaticky nezmění, musíte to provést ručně, ale teoreticky to nebude nutné, protože rozlišovače se do štítků nedávají. Chrzwzcz (diskuse) 3. 1. 2020, 19:43 (CET)
No moment, my se shodli na videohra? --Tayari (diskuse) 3. 1. 2020, 19:51 (CET)
Už jsem tě chtěl zastavit. Musíme tu diskusi zase začít a snad dokončit. :D RiniX (diskuse) 3. 1. 2020, 19:54 (CET)

Články

Zaškrtnuté nemusí být nutně fixnuté.

Hry
Filmy
Další
  • Xbox -> Xbox (herní konzole)

Vzor

@Tayari, Utar, Dvorapa: Platí zejména pro účastníky wikiprojektu. Rozhodl jsem vytvořit vzor, jak by měly vypadat články o videohrách. Co mě k tomu vedlo? Dvě věci. 1) standardní zápis televizních seriálů a filmů (zde na csWiki) 2) významné články na anglické Wikipedii, které dodržují jednotný styl zápisu a obsahují kvalitní a ozdrojované informace. Články o videohrách české Wikipedie jsou, bohužel, mnohdy průvodcem (Co Wikipedie není). Systémové požadavky, použití zbraní, mapy, easter eggy (v 99% případů nedoložené) tvoří fanouškovskou encyklopedii, nikoliv českou Wikipedii. Příkladem uvedu nejlepší článek anglické Wikipedie, videohru Dishonored, která stála za vznikem českého vzoru (ještě se na něm pracuje). Z mého pohledu by se tento vzor měl dodržovat, jelikož se jedná o krok vpřed ve sjednocení a úpravě článku o videohrách. Doufám tedy, že výše pingnutí uživatelé nebudou brát tento vzor na lehkou váhu a jako „buzeraci“. Raději mít ozdrojovaný a hezký pahýl, než dlouhý článek s jedním zdrojem v úvodu... – aspoň tak to vnímám já.

P.S.: Pokud byste mým dvěma (třem) posledním větám nevěřili, sám Tayari (snad nevadí, že tě zmiňuji), jenž je členem wikiprojektu u Televizi, vám může říct, jak jednotný systém zápisu informací (nadpisů sekcí apod.) pomohl dát tvaru televizní sekci české Wikipedie. RiniX (diskuse) 20. 1. 2020, 18:04 (CET)

Za mě super! Jen se obávám, že většina současných článků o hrách trpí problémem, že pokud bychom osekali nepotřebné info, článek by pak ztratil "nárok" na existenci z důvodu pahýlovitosti. Ale pro budoucí články si myslím, že naprosto použitelné. --Tayari (diskuse) 20. 1. 2020, 18:43 (CET)
Bohužel... je to více než pravděpodobné. Jinak jsem našel krásný příklad Assassin's Creed IV: Black Flag: sekce O hře -> Hratelnost by se dala rozdělit i na postavy a k tomu bychom mohli vyjít z anglické Wikipedie a doplnit i zdroje (potažmo celý text rovnou předělat) a už by to chytlo encyklopedický nádech. RiniX (diskuse) 20. 1. 2020, 19:03 (CET)
Díky, klidně to přesuň na podstránku projektu a přidej odkaz do stránky projektu. Můžeme to tam pak případně dopilovat. --20. 1. 2020, 19:14 (CET), Utar (diskuse)
Provedu ;) Jinak zde přidávám články z anglické Wikipedie, u kterých jsem se inspiroval strukturou: TW3: Wild Hunt / Dishonored / AC Odyssey / CoD: Modern Warfare RiniX (diskuse) 20. 1. 2020, 19:49 (CET)
Nejsem sice členem WikiProjektu a o dané téma se zase tak moc už nezajímám, ale když už jsem byl zmíněn: Jednotná struktura článkům na televizní téma výrazně pomohla (a třeba i u článků na chemické téma, které jsou v mém zájmu), tedy myslím, že článkům na téma videoherní pomůže také. Hlavně tedy dobudoucna, protože si pamatuji, jak jsem se vztekal na kvalitou článků, když jsem překopával infoboxy/navboxy/souboxy u některých videoherních sérií, a věřím, že ten problém nebude jenom tam. --Dvorapa (diskuse) 20. 1. 2020, 22:33 (CET)

2020

Viz. Wikipedie:Pod lípou/Archiv 2017/03#Kategorie:Hry roku a Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Počítačové hry#Hra, videohra, počítačová hra

@Tayari, Utar: Je potřeba to vyřešit. Tady jsou 3 důvody proč na videohra. Byly by dobré to doopravdy zvážit a vyřešit co nejdříve, jinak se mi bude na úpravě "Wikivideoher" pracovat těžce. RiniX (diskuse) 10. 1. 2020, 20:32 (CET)

1. Faktem zůstává, že hry na mobil mají vlastní pojmenování mobilní hry. Dále zde máme exkluzivní konzolové hry a hry na arkádové automaty. Nic z toho nelze zařadit pod pojem počítačová hra, jelikož se pro něho používá i termín PC game = PC hra -> personal computer = osobní počítač.

2. Videohra jako taková může znít počeštěně, nejedná se však o nepoužívaný tvar [1] (dokonce se využívá více než PC hra [2]). Zárověň lze pod to zařadit všechny druhy her bez problémů.

3. Od roku 2005 zde existuje rozdělení hlavních článků na videohra a počítačová hra. Všechno ostatní je však 50:50 a nesystematické.

@Tayari, Utar: Klidně bych to na férovku přesunul, ale nerad bych v tomto měsíci řešil osočování mé osoby, že nebyl aspoň trochu malý konsensus (při nejmenším na projektu, jelikož se to Wikipedie jako takové netýká). Pod lípou se to řešilo a nevyřešilo a zde to málem výsledku došlo. Pokud se k tomu nikdo nevyjádří, budu to brát jako souhlas. (pozn. mé důvody přesunu jsou nahože) RiniX (diskuse) 21. 2. 2020, 18:28 (CET)

Takže pro začátek kategorie přejmenovat stylem místo Hra a Počítačová hra používat všude jako zastřešující termín Videohra? To by šlo, když se to tak už tři roky používá ve Videohra. Pak přejmenovat i portál a projekt? Přesměrování bych pak nechal, ve všech těch článcích byl šablonu Portál neaktualizoval, to až pak průběžně ručně, spolu s dalšími úpravami. Většina Počítačová hra by se pak asi měla odsunout do Videohra, když ten bude novým hlavním pojmem. Budeme pak také v budoucnu upravovat úvody všech těch článků na XXX je videohra, která…, tam kde není podle platforem jasné, zda jde o počítačovou/mobilní/konzolovou hru? --22. 2. 2020, 01:04 (CET), Utar (diskuse)
Já bych na to šel pomalu, ale tak, jak jsi napsal:
1) bych přejmenoval většinu kategorií (u některých jsem se koukal a jsou tam vyhovující spíše původní termíny, ale to je pouze takových 1-5%)
2) Pro ukázku většiny článků (+-1200): s portálem můžeme počkat, v článcích je však potřeba předělat více věcí -> infobox, nadpisy a rozložení sekcí podle vzoru, kurzíva děl a potažmo po přesunutí kategorií i ten úvod
3) v plánu mám rozšířit samotné články videohra a počítačová hra, ale uvidím, kdy se k tomu dostanu
Je to běh na delší trať, ale kolik může zabrat takováhle rychlá úprava jednoho článku? Minutu? To máš 1200 minut/60 = 30 hodiny? (jel bych podle toho PetScanu -> od nejnovějších) Kvalita by se tím rozhodně zvýšila. RiniX (diskuse) 22. 2. 2020, 08:00 (CET)
Jo, vlastně hned po přejmenování článků je potřeba články přesunout, takže editace článků tam stejně bude … no tak při tom by se dala vzít i ta šablona Portály. Můžeme tedy ještě před přesunem kategorií založit Portál:Videohry jako přesměrování, pak přejmenovat kategorie a přesunout jejich články (+změna šablony Portály + kontrola infoboxu + nejzákladnější stylové úpravy). Až bude většina článků přes Portál:Videohry, pak by se přesunul i portál. --22. 2. 2020, 08:57 (CET), Utar (diskuse)
Jo, ono to bude mít vlastně 2 fáze -> 1. přesunutí kategorií, což by se pak všude nahradilo roboticky 2. úprava článků a následný přesun portálu. Těch kategorií (1. fáze) se může ujmout klidně @Tayari: (omlouvám se, že tě opět pinguji, ale pro jistotu :)), pokud chce, já bych se k tomu dostal až příští týden a tam mám na plánu ještě další aktivity. Články (2. fázi) začnu postupně dělat, pro info jsem v PetScanu skončil u Paladins. (pozn. ještě by to chtělo vyřešit názvy článků multiplayer..., free-to-play... a žánrů videoher, ale na to bych se vrhnul, po té 1. fází) RiniX (diskuse) 22. 2. 2020, 09:16 (CET)
Tabulka prvotních přesunů
Kategorie Po Komentář
Kategorie:Hry podle platformy Kategorie:Videohry podle platformy? OK *U
Kategorie:Hry podle počtu hráčů Kategorie:Videory podle hratelnosti? a zaplnit
Kategorie:Hry podle společnosti Kategorie:Videory podle společnosti?
Kategorie:Počítačové hry a videohry podle předlohy má cenu ta kategorie? *T
Kategorie:Počítačové hry a videohry podle roku Kategorie:Videohry podle roku vydání sjednotit dle alb, knih...? *T
Kategorie:Videohry podle zemí možná dle zemí vydání? *T
Kategorie:Videohry podle tématu názvy ok a doplnit? *T
Kategorie:Herní kultura zaměřit se na podkategorie obsažené v kategorii
Kategorie:Osoby spjaté s počítačovými hrami Kategorie:Osoby spjaté s videohrami
Kategorie:Videoherní společnosti rozdělit na vydavatele a vývojáře? přejmenovat a postupně přesunout podkategorie a podkategorie obsažené v podkategoriích
Kategorie:Videoherní žánry přejmenovat a postupně přesunout podkategorie (potažmo vyřešit podkategorie obsažené v podkategoriích)
doplním postupně zbytek... --Tayari (diskuse) 22. 2. 2020, 10:00 (CET)
Stručně: ty filmy bych zatím nechal; ohledně těch zemí, klidně bych to nechal tak jak je (jinak se jedná o vývoj, nikoliv vydání); Nezávislá hra je zapsána ve stejném formátu jako Hra na hrdiny (on v těch názvech žánrů je bordel), ale přesunul bych to na videohry. RiniX (diskuse) 22. 2. 2020, 10:18 (CET)
Shora, ostatní OK:
Šlo by to udělat automaticky z ib? --Tayari (diskuse) 22. 2. 2020, 11:21 (CET)
Rozdělení mi připadá moc omezující, přeci jen PEGI 18 neznamená, že to musí hrát každý od 18 (ruku na srdce). K tomu zde máme několik dalších hodnocení... Z mého pohledu se bez kategorie obejdeme. RiniX (diskuse) 24. 2. 2020, 22:40 (CET)
Díky za přehled --22. 2. 2020, 11:06 (CET), Utar (diskuse)
Videoherní společnosti bych, jak napsal Utar, udělal jakou mateřskou (nemusí být přímo meta) kategorii. RiniX (diskuse) 24. 2. 2020, 17:10 (CET)

@RiniX: Spíchneš pro bota seznam oprav nadpisů? Jakože, co se objevuje místo toho tvého návodu. --Tayari (diskuse) 24. 2. 2020, 11:05 (CET)

Až budu na stolním, tak se na to vrhnu. RiniX (diskuse) 24. 2. 2020, 12:10 (CET)
@Tayari: Přesuneme, fixneme a smažeme to, co můžeme, a poté kdyžtak budeme botovodičovi psát požadavky? Třeba ty turnaje přesunu klidně sám, ale Hry podle platformy už ne... RiniX (diskuse) 24. 2. 2020, 16:48 (CET)

Finální přesun

@Utar, Tayari: Přesun nyní řeším, takže pokud nechcete, tak nemusít nic dělat, a budu vás postupně informovat. RiniX (diskuse) 24. 2. 2020, 20:18 (CET)

Jsem právě myslel, že to uděláme s přesunem portálu a dalších věcí zaráz... --Tayari (diskuse) 24. 2. 2020, 21:35 (CET)
Ohledně těch portálů: nahoře jsem to řešil s Utarem, protože je potřeba opravit i infoboxy, úvody apod. tak se ten portál Videohry bude upravovat "ručně". RiniX (diskuse) 24. 2. 2020, 21:39 (CET)
+ Je v těch kategoriích zmatek, takže bych zatím projel ty více v pohodě a jako finále bych nechal platformy apod. RiniX (diskuse) 24. 2. 2020, 22:01 (CET)
Mno, klidně i řadu měsíců tu může být přesměrování na portál, takže když se šablona Portály hned na začátku nepřehodí ve všech článcích botem, tak se to dá brát jako dobré rozlišovadlo pro „prošlo údržbou“/„potřeba projít“. --24. 2. 2020, 21:58 (CET), Utar (diskuse)
Jo, člověk tam pak může ještě hodit Ověřit a Upravit a bude vědět, že určitý počet článků prošel základní kontrolou. RiniX (diskuse) 24. 2. 2020, 22:01 (CET)

@Utar, Tayari: Základní přesunuto, hodně zbývá. Jelikož to šlo pomalu, založil jsem bota a dnes se vrhnu na platformy (pojedu takhle, abych nedělal každé zvlášť). Bohužel těch článků jsou stovky a čekám na příznak, abych nezahltil RC. RiniX (diskuse) 28. 2. 2020, 14:33 (CET)

Videohry podle platformy
Metakategorie Kategorie Podkategorie
Kategorie:Videohry podle platformy (stávající je Kategorie:Hry podle platformy)

@Utar, Tayari: Mám to rozdělit tímhle způsobem? Mohl bych, nemyslíte? A mám jako podkategorie dát Hry nebo Videohry? (Udělal jsem asi 20 stránek na Videohry, což je nejspíše "2,5%", a 12 kategorií, takže bych to botem revertnul a znovu přesunul. Při takhle velkých přesunech se bohužel nějaká ta chyba a nejistota udělá.) RiniX (diskuse) 28. 2. 2020, 19:26 (CET)

Jako jestli mít raději Kategorie:Hry pro Windows nebo Kategorie:Videohry pro Windows? Druhé je možná přesnější, ale v zájmu krátkosti může zůstat i jen „Hry pro“ varianta, neboť třeba deskovky pro operační systém nedávají smysl. Určitě bych nedával tu navrhovanou (nebo překlepovou?) variantu „Videohry Nintendo Switche“, „Videohry Windowsu“. Nad tím vším ale tu Kategorie:Hry podle platformy přejmenujme na Kategorie:Videohry podle platformy, ano. --29. 2. 2020, 09:42 (CET), Utar (diskuse)
Jo, překlep. Ok, jdu na to a dám pak vědět. RiniX (diskuse) 29. 2. 2020, 10:02 (CET)
Je to tam, ještě přesouvám kategorie. Člověk si aspoň řekne, že chce najít konzolovou hru a nemusí to hledat mezi těmi počítači. RiniX (diskuse) 29. 2. 2020, 10:19 (CET)

@Tayari, Utar: Málem se na mne Tayari naštval (ber s rezervou), že jsem neudělal seznam, tak jsem ho udělal nyní. Videohry podle platformy jsem vyřešil, zbývají však čtyři důležité kategorie, které jsem zapsal do tabulky. Jsem schopen všechno projet botem, ale pojedu firmy, žánry a roky najednou, aby se nezahltila historie, takže bude vznikat mnoho červených odkazů, protože to samozřejmě nestihnu přesměrovávat. Může se tedy stát, že všechny žánry přesunu a ty původní kategorie se smažou, zůstanou v nich však články. Proto jsem založil tuhle tabulku, ve které se bude kontrolovat a škrtat v případě, až vše bude přesměrováno i bude se to nacházet i na svém místě.

Pokud budou půlnoc a můj duch produktivní, tak bych vše mohl přesunout už dnes. RiniX (diskuse) 29. 2. 2020, 16:16 (CET)

Díky za shrnutí. Pročetl jsem a vypadá to dobře. Pár připomínek:
  • dle společnosti: OK, když jsou těch kategorií zatím jen dva tucty, můžeme to dá dohromady „od společnosti“, s tím, že druhý pád budem dávat jen k jednoslovným?
  • Kategorie:Videohry od Proxima - Software: raději bych ji psal s pomlčkou, Kategorie:Videohry od Proxima – Software
  • Kategorie:Videohry od Bethesda: skloňovat, Kategorie:Videohry od Bethesdy
  • Kategorie:Videohry od Ultrasoftem: oprava pádu, Kategorie:Videohry od Ultrasoftu
  • Upjers: asi tedy nesklonné, možná malé písmeno?
  • Amanita Design, Bohemia Interactive Studio, Proxima – Software, SCS Software: mají být opravdu v českých a nadřazené centrál kategorii?
  • S rušením arkády jako žánru bych byl opatrný, bude tam potřeba rozlišit (starší) arkádové hry určené pro automaty a (novější) arkádovité hry určené pro moderní systémy, ne?
Když přesuneš kategorie, pak přehodíš články, tak s ezachová historii kategorie a navíc mezitím bude z článků odkazováno na přesměrování. Správci by ho měli smazat až poté, co tam nejsou žádné články, takže „dočasně opuštěných“ článků bych se nebál. Nebo to provádíš nějak jinak? Můžeš vlastně díky robotovi přesunovat bez vytvoření přesměrování na původním názvu? --29. 2. 2020, 17:54 (CET), Utar (diskuse)
Na firmy mrknu a opravím. Zdali mají být i v nadřazené kategorii... nejspíše ne, ale to by se nakonec projelo (stejně jako přesun žánrů) s Cat-a-lot.
Arkády: když se koukneš na ostatní Wiki, tak tam mají Arkády jako Arkádové hry a to dělení na bojové, logické a sportovní, jako máme zde, tam vůbec není (například bojové mají zařazeno pod akčními). A o žánru jako takovém má enWiki malou sekci o 2 odstavcích... en:Arcade game#Arcade genre.
Ohledně toho mazání: stalo se mi, že to někdo smazal a ještě tam články byly, takže to beru jako pojistku.
S tím přesměrováním: robot by to měl být schopen i přesměrovat. Ale nejspíše se to dělá s pywikibotem (k AWB je potřeba adminských práv) a ten pracuje se skripty. Musel bych to dát na ŽOPP (Dvorapa) nebo se zkusit zeptat Martina, co s tím... Dám mu vědět a zkusím se to naučit. RiniX (diskuse) 29. 2. 2020, 18:14 (CET)
Vypadá to, že to funguje. Musím uznat, že jsem "štastnej jako blecha" :D RiniX (diskuse) 29. 2. 2020, 19:32 (CET)
HotovoHotovo Hotovo. Ty největší přesuny by měly být v cajku. RiniX (diskuse) 29. 2. 2020, 23:20 (CET)
Tabulka finálních přesunů
Předtím Potom
Žánry
Roky
Společnosti
Ostatní

Kritika

@Utar, Tayari: Informace o tom co se stalo a děje:

  1. Přestože by se mohli pořešit kategorie Arkády a Videohry podle počtu hráčů, tak se z celkové kategorijní prespektivy jedná o vyřešenou záležitost, protože mnou uvedené příklady kategorií jsou pouze nepodstatné detaily (zároveň nejsou ani moc využívány...).
  2. Postupné nahrazování portálů a úprava článků jako taková je běh na delší trat a debatovat se o tom nemusí (pokud nenastanou nějaké otázky ohledně dílčích aspketů, jako jsou infoboxy, nadpisy sekcí apod.)

Proto přicházím s dalším návrhem a to využit anglické moduly en:Module:Video game reviews a en:Module:Video game reviews/data (které bychom si samozřejmě počeštili) na recenze. Mnohdy stačí k recenzím napsat pár vět a dalších několik stránek pak doplnit pouze do tabulky. Protože se však jedna objevila na Lego Harry Potter: Years 1–4, tak by to chtělo vyřešit centrálně a ne každou stránkou zvlášť. RiniX (diskuse) 30. 3. 2020, 15:41 (CEST)

@Utar, Tayari: Založeno. Dodělám dokumentaci, upravím moduly a hodím na projekt odkaz a mělo by to být hotové. Šablona je zatím použita v Lego Harry Potter: Years 1–4, ale namátkově by šla i do Divokého honu, možná Mafie 1 a 2 a Kingdom Come apod. Samozřejmě smyslem není ji naflákat všude najednou, ale mít danou šablonu k dispozici k použití, což nyní máme. RiniX (diskuse) 15. 4. 2020, 16:42 (CEST)

Slender: The Arrival

Hoši, moc se mi nechce v tomto hrabat, nerozumím tomu, nevím, neznám. V poslední době to bylo docela zpraseno, když na to někdo mrknete, budu rád… Díky, --Vojtasafr (diskuse) 24. 4. 2020, 20:04 (CEST)

@Vojtasafr: Příběhovým textům se vyhýbám, ale kouknul jsem na jiné editace daného editora a vypadají docela v pořádku. Možná na stránce pořešit slohovou část a vlepit šablonu {{Spoiler}}. RiniX (diskuse) 27. 4. 2020, 17:14 (CEST)
Beru zpět, ne všechny jsou perfektní. RiniX (diskuse) 28. 4. 2020, 10:39 (CEST)

Nová šablona

@Harold, Utar, Tayari, Chrzwzcz: Ahoj, pingnul jsem i neúčastníky projektu, protože mě zajímá pouze stručný názor na popis videoherních dat a jejich oblast vydání – přesněji na pojmenování. Příklad na Assassin's Creed IV: Black Flag v infoboxu. V tuto chvíli se zapisuje pomocí vlaječek, zdají se mi však zbytečně barevné a někdy nepřesné (nelze Severní Ameriku označit jako USA, nelze Australasii označit jako Austrálii). Napadlo mě tedy, že bych zde využil anglickou šablonu Video game release. Nicméně nevím, zdali použít NA s popiskem, nebo to počeštit na SA. Potažmo jak vyřešit WW jako Worldwide? (nebo dané oblasti zapisovat úplně jinak? RiniX (diskuse) 27. 4. 2020, 17:36 (CEST)

Odkazovaná šablona se mi zdá fajn. Zkratky počeštit a když budou mít odkazy, tak je popisek zbytečný (to i v případě nepočeštěných s odkazem). WW = Svět? Je to poměrně krátké. --Harold (diskuse) 27. 4. 2020, 18:30 (CEST)
V tomhle případě mi přijdou lepší zkratky, jak uvádí anglická verze stránky. Ale to jsem si udělal názor po minutě zkoumání problematiky :) Možná by se to mělo z infoboxu vyndat do článku. Chrzwzcz (diskuse) 27. 4. 2020, 19:01 (CEST)
Dvě možné verze: počeštěná i anglická. RiniX (diskuse) 27. 4. 2020, 19:24 (CEST)
No.. taky nic moc jedno jako druhé. Zkuste ještě verzi s rozepsanými významy. Chrzwzcz (diskuse) 27. 4. 2020, 19:45 (CEST)
Myslíš rozepsané jako "Jižní Amerika: 28. ledna 2005". Pokud ano, tak šířce zdar. RiniX (diskuse) 27. 4. 2020, 19:58 (CEST)
Nojo, tak buď to bude úzké a totálně nesrozumitelné (vysvětlivku při najetí na zkratku neberu ;), nebo srozumitelné, ale široké. Nebo vymyslete způsob jak ty světy a Evropy dostat do sloupce hned pod Datum vydání. Chrzwzcz (diskuse) 27. 4. 2020, 20:03 (CEST)
Takhle, mě je to vcelku jedno. Jenom mi nepřipadá ok, aby tam byly nepřesné vlajky. Záleží, jaká možnost z prvních tří je nejlepší (nejefektivnější, nejhezčí...). Čtvrtá mě zatím nenapadá. RiniX (diskuse) 27. 4. 2020, 20:19 (CEST)
No nápad jsem zmínil, ale rozpracovaně: Místo "rozbalit" dát odkaz "podrobně", což bude odkaz na samostatnou kapitolu dole v článku, klidně udělanou pomocí nějaké infoboxovité šablony. Prostě vytlačit něco z přecpaného infoboxu pryč... do jiného širokého boxu přímo v článku. Chrzwzcz (diskuse) 27. 4. 2020, 22:18 (CEST)
Problém je, že to pak může být i v tabulce, tam by data mohla být hypoteticky rozepsána, ale nechce se mi zde vytvářet několik stylů podle umístění. RiniX (diskuse) 28. 4. 2020, 09:10 (CEST)
Tak do takhle široké tabulky se už rozepsaný název území krásně vejde. Takže žádné různé styly! Vždy rozepsáno. Žádné podivné vlajky typu Svět. V tom případě navrhuju tuhletu:
Chrzwzcz (diskuse) 28. 4. 2020, 10:17 (CEST)

@Chrzwzcz: Neříkám, že nevejde, jenom, že by bylo dobré to zapisovat do tabulky a infoboxu jedním stylem. Jinak vlajka hezká :D Další verze, kde by se malinko zvětšila šířka (z 21.5 na 22 – nyní je ta první, proto to není v řádku, jinak to funguje ok), a díky které bychom se mohli pohnout, je úplně dole na pískovišti. Za mě ok: nejedná se o neznámou (nebo anglickou) zkratku, na oblast bude vést odkaz a pojem je rozepsaný (až na Ameriky, které jsou bohužel nejširší). RiniX (diskuse) 28. 4. 2020, 10:35 (CEST)

No a můj nápad je to z infoboxu vyházet jen do tabulek přímo v článku. Případně ty tabulky automaticky vytvářet z wikidat a šanlonou, ale jak vidím, tlačí se tyto informace do infoboxu lokálním vyplněním a je to teda šíleně přecpaný parametr :) Ale to byl můj názor, ale můžete si za to sám, že jste mě pingl k něčemu, do čeho třeba ani nemám co kecat :P Chrzwzcz (diskuse) 28. 4. 2020, 12:42 (CEST)
Více hlav víc ví. Pokud daný uživatel založí sekci Vydání, tak není potřeba informace dávat do tabulky. Ohledně parametru se neřeší počet, protože můžeme mít tři různé vydání na všechny platformy (to, že je AC4 takto složité je nejspíše kvůli době, kdy byla vydána – lepší příklad AC:S). Nelíbí se mi, abychom dělali zbytečně široký infobox a není vhodné, aby datum (nejdůležitější informace) bylo kvůli nějaké oblasti zalomeno. RiniX (diskuse) 28. 4. 2020, 12:57 (CEST)
Možná verze infoboxu: RiniX (diskuse) 28. 4. 2020, 16:28 (CEST)
Dishonored
Logo videohry
Logo videohry
Základní informace
VývojářArkane Studios
VydavatelBethesda Softworks
RežiséřiRaphaël Colantonio
Harvey Smith
ProgramátořiHugues Tardif
Stevan Hird
VýtvarníkSébastien Mitton
ScenáristéHarvey Smith
Austin Grossman
Terri Brosius
SkladatelDaniel Licht
EngineUnreal Engine 3
PlatformyMicrosoft Windows
PlayStation 3
Xbox 360
PlayStation 4
Xbox One
Datum vydání9. října 2012
Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
  • 9. října 2012 FR

  • 9. října 2012 SA

  • 11. října 2012 AUS

  • 12. října 2012 EU

PlayStation 4, Xbox One
  • 25. listopadu 2015 SA

  • 27. listopadu 2015 AUS

  • 28. listopadu 2015 EU
Žánryakční adventura
stealth
Herní módsingleplayer
Posloupnost
Dishonored 2
Při rozbalení dělají položky cavyky se zarovnáním. To se mi nelíbí. --Tayari (diskuse) 28. 4. 2020, 18:11 (CEST)
Můžeme si zkusit pohrát se šířkou v infoboxu, bohužel to při rozbalení dělat bude, jelikož se jedná o širší data (datum + oblast). Upřímně to ale pouze posune informace blíže k popisům, což mi připadá vcelku ok. Navíc ne každý ji musí rozbalit. Spíše vnímám jako největší problém odsazení. Pokouším se zde implementovat ještě jednu jinou šablonu, která by rozbalit měla vedle data. RiniX (diskuse) 28. 4. 2020, 18:17 (CEST)
@Tayari: Jelikož nemohu data nastavit natvrdo (šířku), tak jsem to udělal trochu dynamicky a zarovnává se to o polovinu méně než předtím. A data se aspoň nelepí na popisky. RiniX (diskuse) 28. 4. 2020, 18:38 (CEST)
Jinak varianta s rozbalováním si myslím, že je naprosto použitelná, avšak to skákání docela kazí dojem. Uvidíme, jak to půjde upravit. --Tayari (diskuse) 28. 4. 2020, 19:08 (CEST)
I když, jak se koukám, tak to stejně nefunguje... Ještě to zkusím pořešit se zkratkami, pokud nepůjde (neprojde), tak rozepsané budou muset jít do poznámek. RiniX (diskuse) 28. 4. 2020, 21:16 (CEST)
Snad jsem zde dnes naposledy... Vytvořil jsem poslední verzi, kterou lze použít v infoboxu. Do šablony lze zadat i titul ve formě platforem a několik (tři) dat vydání. Zkratky jsem smíchal z různých Wikipedií a vypadl tento formát. Oblast z mého pohledu není nejdůležitější, proto je udělána takovýmto způsobem. Pokud někoho zajímá, co může být EU, stačí jít na odkaz (rozepsané verze zbytečně upoutávají pozornost a dělají infobox z hlediska šířky nepoužitelným). RiniX (diskuse) 28. 4. 2020, 21:57 (CEST)

┌─────────────────┘ Díky, to vypadá docela dobře, jen ta SA by měla odkazovat přímo na Severní Amerika. Svět tedy bude rozepsaně nebo WW? A nějak mi teď nedochází, proč je v kódu to | JA | Jižní Amerika = JS''? --6. 5. 2020, 21:41 (CEST), Utar (diskuse)

Jednalo se o chyby, opraveno. Svět může být klidně rozepsaně. RiniX (diskuse) 7. 5. 2020, 00:09 (CEST)