Dehtovská horka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dehtovská horka
Vrchol525 m n. m.
Prominence25 m ↓ u rozcestí Mezihoří
Izolace1,7 km → Zvičina
SeznamyHory Jičínské pahorkatiny #3
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříJičínská pahorkatina / Bělohradská pahorkatina / Libotovský hřbet / Hřibojedský hřbet[1]
Souřadnice
Dehtovská horka
Dehtovská horka
Horninapískovec, arkóza, jílovec
PovodíLabe
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Dehtovská horka (525 m n. m.) je vrch v okrese Trutnov Královéhradeckého kraje, ležící asi 5 km západně od Dvora Králové nad Labem. Západně až jižně leží sídla Horní Dehtov, Dolní Dehtov, Třebihošť, severně pak Bílá Třemešná. Zabrané katastrální území je Horní Dehtov a Bílá Třemešná. Dehtovská horka je nejvyšším vrcholem Bělohradské pahorkatiny.

Popis vrchu[editovat | editovat zdroj]

Jihozápadní svahy u Dehtovských sídel jsou zemědělsky využívány. Na severovýchodním svahu se nacházejí Skrýše (Komenského jeskyně). Jedná se o území dvou pseudokrasových jeskyň, v nichž se před svým útěkem do exilu ukrýval Jan Ámos Komenský. Na vrcholové plošině se nalézá telekomunikační vysílač a starý pískovcový lom.

Geomorfologické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Vrch náleží do celku Jičínská pahorkatina, podcelku Bělohradská pahorkatina, okrsku Libotovský hřbet a podokrsku Hřibojedský hřbet.[1]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Blízko vrcholu prochází žlutá turistická značka, o něco dále se kříží i červená a zelená. Automobilem se lze dostat nejlépe do Horního Dehtova ze silnice Dvůr Králové nad Labem – Miletín. Nejbližší železniční zastávka je Bílá Třemešná.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6.