David II. Skotský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
David II.
Král království Alba
Portrét
David II.
Doba vlády7. červen 132922. únor 1371
Narození5. března 1324
Dunfermline Palace
Úmrtí22. února 1371 (ve věku 46 let)
Edinburský hrad
PohřbenHolyroodské opatství
PředchůdceRobert I.
NástupceRobert II.
ManželkyJana Anglická
Markéta Drummondová
RodBruce
OtecRobert I.
MatkaAlžběta de Burgh
Některá data mohou pocházet z datové položky.

David II. (5. března 132422. února 1371) byl král Skotska (Alby) v od 7. června 1329 až do své smrti. Byl nejstarším a jediným žijícím synem skotského krále Roberta I. a jeho manželky Alžběty de Burgh.

Skotský král[editovat | editovat zdroj]

Podle závěrů mírové dohody z Northamptonu byl 17. července 1328 oženěn s Janou Anglickou, dcerou anglického panovníka Eduarda II.

Králem se stal po smrti svého otce 7. června 1329 ve věku pěti let. Jeho poručníkem se stal Thomas Randolph. Po jeho smrti se na této pozici v krátkém čase vystřídalo několik jiných šlechticů.

Po porážce Skotů u Dupplinu 24. září 1332 začal anglický král Eduard III. prosazovat jako nástupce na skotském trůnu Eduarda Balliola. V prosinci byl Balliol nucen opustit Skotsko, ale vrátil se následující rok jako součást anglického vojska vedeného Eduardem III. Po jejich vítězství v červenci v bitvě u Halidon Hill byli David a jeho manželka posláni do bezpečí do Francie.

Roku 1341 se David vrátil do země a ujal se vlády. Roku 1346 s ohledem na smlouvu s Francií vpadl do Anglie, ale v říjnu byl poražen v bitvě u Neviles Cross, byl zajat a odveden do Londýna. V říjnu 1357 byla podepsána mírová dohoda, v níž skotská šlechta souhlasila s úhradou výkupného ve výši 100 000 marek za propuštění svého krále.

David se vrátil do Skotska, ale protože království bylo chudé, zjistil, že platba výkupného v původní výši není možná. Bylo zaplaceno několik splátek, ale David nakonec nabídl Eduardovi III. místo výkupného to, že on nebo jeho potomci se stanou nástupci na skotském trůnu. Roku 1346 skotský parlament odmítl přijmout Lionela, Eduardova syna za následníka skotského krále, ale David pokračoval v tajných jednáních s Eduardem III.

V únoru 1364 se oženil s Markétou Drummondovou, v březnu 1370 se s ní však rozvedl.

Smrt a následnictví[editovat | editovat zdroj]

Zemřel nenadále na vrcholu svých sil 22. února 1371 na hradě v Edinburghu. Byl pohřben v Holyroodském opatství. Neměl žádné potomky, a tak se jeho nástupcem stal jeho synovec Robert II., první skotský král rodu Stuartovců.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku David II of Scotland na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]