Bohumil Polesný (astronom)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bohumil Polesný
Narození23. září 1905
Úmrtí20. listopadu 1976 (ve věku 71 let)
Alma materUniverzita Karlova
Povoláníastronom
ZaměstnavateléHvězdárna a planetárium České Budějovice
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Bohumil Polesný (1905–1976) byl český amatérský astronom, předseda Jihočeské astronomické společnosti a jeden ze zakladatelů hvězdárny na Kleti.

Studia[editovat | editovat zdroj]

Bohumil Polesný vystudoval gymnázium v Prostějově a dále přírodní vědy na Karlově univerzitě v Praze. Po ukončení studia nastoupil jako učitel na měšťanskou školu v Českém Krumlově, odkud přešel na gymnázium v Českých Budějovicích, kde vyučoval matematiku a fyziku.

Odborná činnost[editovat | editovat zdroj]

Vedle své pedagogické práce se intenzivně věnoval astronomii. Stal se členem Jihočeské astronomické společnosti (JAS) a v roce 1942 jejím předsedou. Působil také v České astronomické společnosti (ČAS) jako pozorovatel proměnných hvězd, slunce a jako předseda sekce po pozorování planet. Po ukončení okupace v roce 1945 organizoval obnovu českobudějovické hvězdárny, předtím obsazené německou armádou. Po ukončení činnosti JAS, která se začlenila do České astronomické společnosti, se stal prvním ředitelem českobudějovické lidové hvězdárny a podílel se tak na popularizaci astronomie v Českých Budějovicích. Pomáhal rozvoji amatérské astronomie v jižních Čechách, zakládání astronomických kroužků a budování hvězdáren v kraji.

Spolu s optikem a astronomem Vilémem Erhartem (1914–1996) přišel v padesátých letech s myšlenkou vybudování hvězdárny na Kleti. Pod jeho vedením byla tato myšlenka realizována a první část hvězdárny byla postavena, vybavena základními astronomickými přístroji a postupně uvedena do provozu (1957–1966). Tato hvězdárna se pak stala nejvýznamnějším centrem objevování a sledování komet a planetek v Česku. Profesionální astronomickou činnost ukončil v roce 1966.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

V roce 1995 po něm byla pojmenována planetka č. 24847 (Polesný), objevená na Kleti.