Bitva pod Studziankami

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bitva pod Studziankami
konflikt: Velká vlastenecká válka
Trvání9. srpen 194416. srpen 1944
MístoStudzianki, Mazovské vojvodství, Polsko
Souřadnice
Výsledekvítězství Sovětů a Poláků
Strany
Německá říše Třetí říše Sovětský svaz Sovětský svaz

PolskoPolsko Polsko

Velitelé
Německá říše Wilhelm Schmalz
Německá říše Hans Källner
Německá říše Joachim Engel
Sovětský svaz I. Koulaguine

Sovětský svaz A. Chemenkov
Polsko Jan Mierzycan
Polsko A. Siwicki

Síla
Divize "Hermann Göring"

19. obrněná divize
45. divize granátníků

Sovětský svaz

35. střelecká gardová divize
57. střelecká gardová divize
Polsko1. obrněná brigáda

Ztráty
asi 1000 mužů
40 bojových vozidel
484 zabitých, 1459 raněných, 63 nezvěstných
27 bojových vozidel

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bitva pod Studziankami byla taktickým střetem mezi vojsky 2. gardové tankové armády sovětské Rudé armády organizované jako mechanizovaná skupina 1. běloruského frontu, spolu s polskou 1. obrněnou brigádou a oddíly německé 9. armády, armádní skupiny Severní Ukrajina, hájícími oblast jižně od Varšavy.

Bitva byla součástí sovětské ofenzívy Lublin – Brest operace Bagration. Německému velení se podařilo prorazit obranu na úseku dlouhém čtyři kilometry a vytvořit klín, jehož vrchol se dostal do vesnice Studzianka. Bitva trvala celý týden, stala se největší tankovou bitvou v historii Polské armády, skončila vítězstvím sovětsko-polských vojsk.

Bitva[editovat | editovat zdroj]

Sovětská 2. tanková armáda prováděla průlom na frontě německé 4. tankové armády mezi Parczewem a Chełmem s cílem obejít Lublin a pokusit se najít místo pro překročení řeky Visly. Podporovala ji 1. polská armáda, včetně její 1. obrněné brigády. V rychle probíhající bitvě se polská 1. obrněná brigáda nacházela v prvním sledu sovětské 2. tankové armády. V okamžiku, kdy tyto oddíly překročily řeku a provedly obsazení předmostí u Magnuszewa, zaútočila na polskou část vojska německá divize Fallschirm-Panzer Division 1 Hermann Göring, která měla výslovný rozkaz zabránit Rudé armádě překročení Visly. Německý protiútok se pokusil vyřadit sovětské ženisty u řeky a polské jednotky, které jim poskytovaly podporu z předmostí za Vislou.

Dne 9. srpna 1944 dobyli Němci vesnici Grabnowola jako přípravu postavení pro útok na sovětské jednotky. Při pokračování útoku dosáhli zpočátku částečného úspěchu, dokud je protiútok polské 3. tankové roty nezastavil do doby, kdy je o dva dny později útok 1. tankové roty od vesnice Studzianki vytlačil zpět. Následovaly prudké boje odrážející německý útok, přičemž polská 1. tanková rota byla nucena bojovat o křižovatku silnic ve Studziankách více než 7 krát, dokud nebyla 15. srpna 1944 většina německých sil zničena. Přitom ruiny vesnice Studzianky čtrnáctkrát přešly z ruky do ruky. Zbývající německé jednotky pokračovaly v obraně ještě jeden den, až 17. srpna vyklidily pozice.

V další fázi bitvy překročily sovětské jednotky řeku Pilicu, na které se zastavila německá i sovětsko-polská obrana.

Následky[editovat | editovat zdroj]

Bitva byla pro Němce naprostým neúspěchem. Zatímco zpočátku dosáhli částečných úspěchů a postoupili až k samotnému předmostí, vytlačení polského protiútoku bylo nákladné z hlediska mužů i materiálu. Pro polskou a sovětskou stranu byla bitva úspěchem.

Celkové německé ztráty činily asi 1000 zabitých, zraněných, nezvěstných a zajatých, bylo ztraceno až 30 tanků. Ztráty polských jednotek činily 484 zabitých, 1459 zraněných a 63 nezvěstných.

Odkaz[editovat | editovat zdroj]

Památník ve Studzianki Pancerne, s tankem T-34, který se skutečně účastnil bitvy v rámci polské 1. obrněné brigády.

Na památku bitvy byl v roce 1969 změněn název vesnice Studzianki na Studzianki Pancerne, slovo pancerne znamená obrněné v polštině.

Epizody 3–5 polského televizního seriálu Czterej pancerni i pies (Čtyři z tanku a pes) zobrazují posádku polského tanku právě během bitvy o Studzianki.

Ve městě je malé muzeum, které se zaměřuje na historii bitvy.

Mapa v počítačové hře „World of Tanks“ byla pojmenována podle názvu vesnice.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Battle of Studzianki na anglické Wikipedii.