Battenberská šachovnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Battenberská šachovnice
Battenberský řez

Battenberské značení (někdy taky battenburské) je druh vysoce reflexního značení používaného u složek integrovaného záchranného systému. Nejčastěji je ve formě tzv. battenberské šachovnice.

Původ názvu[editovat | editovat zdroj]

Název je odvozen od podobnosti šachovnice s battenberským řezem. Ten byl pravděpodobně vytvořen a nazván na počest svatby ve šlechtickém rodě Battenberg (jedna z jeho větví později přejmenována na Mountbatten), jehož název má původ z města Battenberg v severozápadním Hesensku (poblíž hranic se Severním Porýní-Vestfálskem). Jeho čtyři čtverce pravděpodobně reprezentovaly jeho čtyři představitele.

Historie a charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Battenberské značení vzniklo v roce 1990 původně pouze pro hlídková vozidla britské dopravní a dálniční policie. Vzniklo z důvodu co nejlepší viditelnosti policejních vozidel jak za denního světla, tak také v noci. Úkolem bylo vytvořit reflexní značení, které by bylo viditelné ve dne už na vzdálenost 500 metrů.

Výzkumy ukázaly, že lidské oko je ve dne nejvíc citlivé na žluté a zelené odstíny barev,[1] v noci na modré a zelené odstíny. Podle tohoto bylo vytvořeno značení šachovnice, kde se střídaly zpočátku především modrá barva se žlutou, později u dalších složek i jiné barvy. U záchranných vozidel bývá šachovnice nejčastěji umístěna na bočních částech vozidla, zadní strana bývá opatřena šikmými reflexními pruhy, u nichž se také střídají dvě barvy.

Od policie přešlo postupně značení i k hasičům, záchranné službě a dnes jej používají i některé civilní služby.

Battenberské značení se z Velké Británie rozšířilo i do dalších zemí. Využívá se např. v Austrálii, Irsku, Hongkongu, Švédsku nebo na Novém Zélandu. V kontinentální Evropě není příliš rozšířeno. Podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví České republiky mají zdravotnické záchranné služby v Česku od roku 2013 povinnost využívat zelenožlutou battenberskou šachovnici.[2][3][4]

Použití[editovat | editovat zdroj]

Vozidlo britské policie označeno battenberskou šachovnicí
Jedno z prvních dvou sanitních vozidel, jež se v roce 2006 objevily ve vozovém parku Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje s battenberskou šachovnicí

Velká Británie[editovat | editovat zdroj]

Ve Velké Británii je využíváno všemi složkami integrovaného záchranného systému a mnoha dalšími službami. Aby se značení jednotlivých vozidel nepletlo, využívá se pro každý druh jiných barev. Níže je uveden seznam modifikací.

Modifikace battenberské šachovnice
užívané ve Velké Británii
Battenberská šachovnice pro policejní účely Policie žlutá / modrá
Battenberská šachovnice pro zachranářské účely Záchranná služba žlutá / zelená
Battenberská šachovnice pro hasičské účely Hasiči žlutá / červená
Battenberská šachovnice pro účely horské služby Horská služba bílá / oranžová

Česko[editovat | editovat zdroj]

První záchranná služba v Česku, která takové značení na svých sanitních vozidlech použila, byla Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje.[1][5] Nové značení se v Česku poprvé objevilo v roce 2006. Dalšími záchrannými službami, jež toto značení do vozového parku zavedly, byly Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje[6] a Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje.[7] Specifikem se stala Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, která má ve vozovém parku zařazená vozidla se zelenožlutou battenberskou šachovnicí a jako jediná záchranná služba také s červenobílou battenberskou šachovnicí.

V roce 2011 obdrželo Územní středisko záchranné služby Středočeského kraje nová sanitní vozidla pro systém RV se zelenožlutou battenberskou šachovnicí.[8] V lednu 2012 bylo otevřeno nové výjezdové stanoviště v Trutnově a Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje současně převzala čtyři lékařské vozy Škoda Yeti se zelenožlutou battenberskou šachovnicí.[9]

Vozidla Policie České republiky používají taky reflexní značení, nejedná se ale přímo o battenberskou šachovnici, je mírně modifikovaná (šikmé pruhy). Ostatní složky integrovaného záchranného systému v Česku tento druh značení nepoužívají. V roce 2012 vydalo Ministerstvo zdravotnictví České republiky vyhlášku, která od roku 2013 zavedla pro zdravotnické záchranné služby povinnost mít na vozidlech zelenožlutou battenberskou šachovnici.[2][3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Battenburg Markings na anglické Wikipedii.

  1. a b LÁNÍK, Onřej. Volkswagen: první sanitky v Česku „v barvách“ EU [online]. Auto.cz, 2007-01-16 [cit. 2012-01-06]. Dostupné online. 
  2. a b NEKVASILOVÁ, Lucie; KOLINA, Josef. Sanitky budou žlutozelené. Záchranky: Drahé a zbytečné [online]. TÝDEN.cz, 2011-09-25 [cit. 2012-09-25]. Dostupné online. 
  3. a b KRÁL, Petr; KAŠPAR, Mirko. Nové sanitky budou žlutozelené, podle části záchranek je změna barvy zbytečná [online]. Český rozhlas, 2011-09-25 [cit. 2012-09-25]. Dostupné online. 
  4. a b Sjednocené sanitky. Rescue Report. Listopad 2012, roč. 15, čís. 5, s. 23. Web vydavatele. ISSN 1212-0456. 
  5. Střediska Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje [online]. Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje [cit. 2012-01-06]. Dostupné v archivu. 
  6. NOHAVOVÁ, Kateřina. Záchranka v Pardubickém kraji má tři nové sanitky [online]. Pardubický kraj, 2009-03-02 [cit. 2012-01-06]. Dostupné online. 
  7. 8.12.2009 - Záchranná služba dostala jako mikulášskou nadílku nové sanitky [online]. Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, 2009-12-08 [cit. 2012-01-06]. Dostupné online. 
  8. Záchranáři dostali nové vozy rendez-vous [online]. Noviny Prahy a okolí, 2011-01-20 [cit. 2012-01-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-05-30. 
  9. BUCHTELA, Tomáš. Záchranáři v Trutnově mají nové stanoviště [online]. 155ka.cz, 2012-04-22 [cit. 2012-01-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-27. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SIGMUND, Drahomír. Uniformita jen v něčem? Proč?!. Rescue Report. Leden 2012, roč. 16, čís. 1, s. 28. Web vydavatele. ISSN 1212-0456. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]