Batej Rand

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Batej Rand
Poloha
Souřadnice
StátIzraelIzrael Izrael
Batej Rand
Batej Rand
Správa
VznikDesetiletí od 1900
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zástavba v Batej Rand

Batej Rand (hebrejsky: בתי ראנד, doslova Randovy domy) je městská čtvrť v centrální části Jeruzaléma v Izraeli.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Je součástí širšího zastavěného distriktu zvaného Lev ha-ir (Střed města), který zaujímá centrální oblast Západního Jeruzaléma a v jeho rámci tvoří společně s dalšími ultraortodoxními bytovými komplexy v blízkém okolí soubor sedmi takových malých čtvrtí nazývaných v jidiš der Steterlach. Zároveň stojí nedaleko čtvrti Nachla'ot, která je sama složena s mnoha menších bytových souborů. Leží nedaleko od ulic Rechov ha-Naciv a Rechov Tavor v nadmořské výšce okolo 800 metrů, cca 1,5 kilometru západně od Starého Města.[1][2] Populace čtvrti je židovská.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Vznikla v roce 1910 pro ubytování 22 velmi chudých rodin ultraortodoxních Židů jako chasidská protiváha čtvrti Batej Brojde osídlené vyznavači směru mitnagdim. Každý byt sestával ze dvou pokojů. Kuchyně se nacházela vně domu, na dvoře. Součástí komplexu byla židovská škola a mikve. Objekty byly zbudovány s pomocí železných trámů, které sem byly dovezeny železnicí a na místo doneseny velbloudy. Jméno Batej Rand odkazuje na Mendela Randa, který v Haliči vlastnil rozsáhlé pozemky a když později přesídlil do Jeruzaléma, poskytl peníze na výstavbu této čtvrti.[3]

Sedm ultraortodoxních bytových komplexů, jejichž součástí je i tento, vznikalo od konce 19. století (prvním byl Kneset Jisra'el Alef v roce 1893) z iniciativy rabína Šmu'ela Salanta a jeho tajemníka, rabína Naftali Cvi Poruše. Původně se uvažovalo o jejich zbudování poblíž hrobky Šim'on ha-Cadik, ale nakonec byly zakoupeny pozemky poblíž čtvrtí Mazkeret Moše a Ohel Moše. Šlo o součást širšího trendu Útěk z hradeb, kdy židovská populace opouštěla přelidněné Staré Město.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tavor, Jerusalem, Israel [online]. Google Maps [cit. 2011-06-15]. Dostupné online. (anglicky, hebrejsky) 
  2. amudanan.co.il [online]. amudanan.co.il [cit. 2011-06-15]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  3. Lev Ha'ir (Machane Yehuda and Nachlaot) [online]. jerusalem.muni.il [cit. 2011-06-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-07-11. (anglicky) 
  4. Chol HaMoed Walking Tour Starting at Rechov Agripas [online]. littmann613.blogspot.com [cit. 2011-06-15]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]