Nachalat Achim

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ulice v Nachalat Achim

Nachalat Achim (hebrejsky: נחלת אחים) je městská čtvrť v centrální části Jeruzaléma v Izraeli.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Je součástí širšího zastavěného distriktu zvaného Lev ha-ir (Střed města), který zaujímá centrální oblast Západního Jeruzaléma a v jeho rámci tvoří spolu s dalšími menšími obytnými soubory podčást zvanou Nachla'ot. Na severu hraničí s čtvrtí Zichron Josef. Leží v nadmořské výšce téměř 800 metrů, cca 2 kilometry západně od Starého Města.[1][2] Populace čtvrti je židovská.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Čtvrť Nachalat Achim vznikla okolo stejnojmenné synagogy, kterou zde založil spolu s okolní čtvrtí rabín Nisim Eljašar. Byl jedním z předních obchodníků s pozemky. Poté, co zemřel jeho syn Jerucham Šabtaj Eljašar, rozhodl se rabín na jeho počest poskytnout pozemky na svahu mezi dnešními ulicemi Rechov Usiškin a Rechov Gan Sacher. Stavební parcely pak byly nabídnuty jemenitským Židům. Obytný soubor byl zpočátku nazván Jerucham. V roce 1922 zdejší obyvatelé přikoupili další stavební pozemky, na kterých pak pokračovala bytová výstavba, nyní již pod názvem Nachalat Achim. Nová čtvrť vyrostla roku 1924. V roce 1937 byla otevřena rozšířená budova náboženské školy. V současnosti jde o jednu z nejdražších čtvrtí v Jeruzalémě.[3][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nachalat Achim, Jerusalem, Israel [online]. Google Maps [cit. 2011-06-14]. Dostupné online. (anglicky, hebrejsky) 
  2. amudanan.co.il [online]. amudanan.co.il [cit. 2011-06-14]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  3. Neighborhoods [online]. jerusalem.muni.il [cit. 2011-06-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-07-11. (anglicky) 
  4. Nachalat Achim [online]. eifermanrealty.com [cit. 2011-06-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-30. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]