Kneset Jisra'el

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kneset Jisra'el (hebrejsky: כנסת ישראל, v jidiš: Kneses Jisroel, doslova Shromáždění Izraele) je městská čtvrť v centrální části Jeruzaléma v Izraeli.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Je součástí širšího zastavěného distriktu zvaného Lev ha-ir (Střed města), který zaujímá centrální oblast Západního Jeruzaléma a v jeho rámci tvoří společně s dalšími ultraortodoxními bytovými komplexy v blízkém okolí soubor sedmi takových malých čtvrtí nazývaných v jidiš der Steterlach. Zároveň stojí nedaleko čtvrti Nachla'ot, která je sama složena s mnoha menších bytových souborů. Leží v prostoru okolo ulice Rechov ha-Naciv v nadmořské výšce okolo 800 metrů, cca 1,5 kilometru západně od Starého Města.[1][2] Populace čtvrti je židovská.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Vznikla od konce 19. století jako soubor bytů ve veřejném vlastnictví, které slouží pro ubytování chudých rodin ultraortodoxních Židů. Výstavbu prováděl výbor aškenázských Židů z peněz, které darovali Židé z USA. Čtvrť vyrostla ve třech etapách a sestává ze tří samostatných urbanistických souborů.

  • Kneset Alef vznikl v roce 1893 a tvoří ho skupina 13 přízemních domků soustředěných okolo centrálního dvoru se synagogou Bejs Rachel uprostřed. V ní se modlil rabín Arje Levin.
  • Kneset Bet (v jidiš Kneses Bejs) je datován na počátek 20. století a jde o patrové domy, opět postavené okolo středového nádvoří. Potřeba jeho výstavby se objevila bezprostředně po dokončení předchozího souboru Kneset Alef. V roce 1908 byla proto zakoupena sousední parcela a na ní došlo k výstavbě nových bytů.
  • Jako poslední pak po první světové válce přibyl Kneset Gimel. Ve srovnání s předchozími soubory byly zdejší byty o něco prostornější. Žil tu rabín Hilel Lieberman

Celkově v Kneset Jisra'el žilo v roce 1929 125 rodin. V roce 2005 již populace stoupla na víc než 200 rodin a čtvrť je výrazně přelidněná.[3]

Sedm ultraortodoxních bytových komplexů, jejichž součástí je i tento, vznikalo od konce 19. století z iniciativy rabína Šmu'ela Salanta a jeho tajemníka, rabína Naftali Cvi Poruše. Původně se uvažovalo o jejich zbudování poblíž hrobky Šim'on ha-Cadik, ale nakonec byly zakoupeny pozemky poblíž čtvrtí Mazkeret Moše a Ohel Moše. Šlo o součást širšího trendu Útěk z hradeb, kdy židovská populace opouštěla přelidněné Staré Město.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tavor, Jerusalem, Israel [online]. Google Maps [cit. 2011-06-15]. Dostupné online. (anglicky, hebrejsky) 
  2. amudanan.co.il [online]. amudanan.co.il [cit. 2011-06-15]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  3. Lev Ha'ir (Machane Yehuda and Nachlaot) [online]. jerusalem.muni.il [cit. 2011-06-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-07-11. (anglicky) 
  4. Chol HaMoed Walking Tour Starting at Rechov Agripas [online]. littmann613.blogspot.com [cit. 2011-06-15]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]