Batak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Batak
Батак
Pohled na město od kostela Basila Velikého
Pohled na město od kostela Basila Velikého
Batak – znak
znak
Batak – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška1036 m n. m.
StátBulharskoBulharsko Bulharsko
OblastPazardžická
ObštinaBatak
Batak
Batak
Poloha města na mapě Bulharska
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel2 933 ([1]2016)
Etnické složeníBulhaři
Náboženské složenípravoslaví
Správa
Telefonní předvolba03553
PSČ4580
Označení vozidelPA
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Batak (bulharsky Батак) je město v Bulharsku, ležící ve středním Bulharsku v Západních Rodopech. Jde o správní středisko stejnojmenné obštiny a má zhruba 3 tisíce obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sídlo je starobylé a původně neslo jméno Batevo (Батево), patrně po „bratrských“ uprchlících před Osmany. Po dobytí země Turky bylo v roce 1592 zaznamenáno jako Batak, nejspíše podle tureckého názvu pro močál, který leží severozápadně od města. Po porážce Dubnového povstání byli zdejší občané odzbrojeni a následně turecké jednotky skládající se z bašibozuků (nepravidelné oddíly Pomaků, Arnautů, Čerkesů a Kabylů) pozabíjely všechny zdejší křesťany včetně žen a dětí, celkem přes 2 tisíce lidí (jiné zdroje uvádí až 3 500 obětí masakru v Bataku). Evropskou veřejností to zásluhou novinářů zejména ve Francii a Rusku otřáslo. Tento masakr byl také jednou z příčin rusko-turecké války v letech 1877-1878, která vedla k nezávislosti Bulharska. Zdejší kostel svaté Dominiky (света Неделя) byl po osamostatnění Bulharska přeměněn na památník mučedníků a místo něj byl postaven chrám zesnutí přesvaté Bohorodice podle návrhu českého inženýra Josefa Schnittera. Batak je městem od roku 1964.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Ve městě žije 2 933 stálých obyvatel a je zde trvale hlášeno 3 363 obyvatel.[1] Podle sčítáni 1. února 2011 bylo národnostní složení následující:[2][p 1]

BulhařiRomovéTurci

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Jsou uvedeni pouze ti, kdo národnost deklarovali.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Тримесечни таблици на населението по постоянен и настоящ адрес (по общини и населени места) [online]. Sofie: Главна Дирекция, Гражданска Регистрация и Административно Обслужване, 2016-03-15 [cit. 2017-01-15]. Dostupné online. (bulharsky) 
  2. НАСЕЛЕНИЕ ПО ОБЛАСТИ, ОБЩИНИ, НАСЕЛЕНИ МЕСТА И САМООПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ЕТНИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ КЪМ 1.02.2011 ГОДИНА url = http://www.nsi.bg/census2011/PDOCS2/Census2011_ethnos.xls [online]. Sofie: Национален статистически институт, 2011 [cit. 2015-10-07]. (bulharsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]