Baška (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Baška
pohled na staniční budovu z kolejiště
pohled na staniční budovu z kolejiště
StátČeskoČesko Česko
KrajMoravskoslezský
VesniceBaška
Souřadnice
Baška
Baška
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice330241
TraťOstrava - Valašské Meziříčí
Nadmořská výška310 m n. m.
V provozu od1896
Dopravní koleje2
Nástupiště (nástupní hrany)2 (2)
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaMHD na ulici před stanicí
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Baška je železniční stanice na okraji stejnojmenné obce v Moravskoslezském kraji. Leží na jednokolejné neelektrizované trati Ostrava – Valašské Meziříčí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Trať zde byla vybudována v letech 1869-1870 jako součást Ostravsko-frýdlantské dráhy, která byla uvedena do provozu v roce 1871. Tato trať byla vybudována společností K. k. priv. Ostrau-Friedlander Eisenbahn (Císařsko-královská privilegovaná Ostravsko-frýdlantská železnice). V roce 1887 odkoupila úsek z Frýdlantu do Frýdku Severní dráhou císaře Ferdinanda, tím se stala v roce 1888 součástí Dráhy moravskoslezských měst. Nádraží zde vzniklo o něco později v roce 1896.

Budoucnost[editovat | editovat zdroj]

Do roku 2026 by měla být trať v úseku z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm elektrizována soustavou 25 kV 50 Hz, maximální rychlost v úseku Frýdek-Místek - Frýdlant nad Ostravicí by měla dosahovat až 160 km/h.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nádraží se nachází na severním okraji obce. Naproti nádraží se nachází zastávka MHD, centrum obce je vzdáleno cca kilometr od nádraží. Dlouhodobě se uvažuje o přesunutí stanice do centra kvůli lepší dostupnosti pro okrajové části obce. Přístup k nástupištím je možný po přechodu přes koleje.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]