BBC World Service

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
BBC World Service
Spuštěno19. prosince 1932
VlastníkBBC
ŘeditelPeter Horrocks
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Financováníveřejnoprávní
Vysílací čas24 hodin denně
Oblast vysílánícelý svět
Webwww.bbcworldservice.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

BBC World Service (původně BBC Empire Service) je rozhlasová stanice zajišťující britské vysílání do zahraničí. Je provozována v rámci britské mediální společnosti BBC, na rozdíl od zbytku BBC však není financována z koncesionářských poplatků, ale z rozpočtu britského ministerstva zahraničí. Vysílá přes internet, na radiových vlnách AM, a ve vybraných zemích také přes FM. V mnoha státech má BBC i regionální studia, která pokrývají určitou část vysílání v jazyce dané země. V roce 2005 bylo rozhodnuto část těchto studií zrušit, což mimo jiné postihlo i českou redakci, která ukončila vysílání vlastních pořadů koncem roku 2005. České vysílání jako takové (zprávy v češtině) bylo ukončeno v únoru 2006. Z ušetřených prostředků je financována BBC Arabic.

České vysílání BBC[editovat | editovat zdroj]

Broadcasting House.

V Česku byla známá Česká redakce BBC, která do prosince 2005 pokrývala část vysílání BBC World Service pořady v češtině, zejména ve všední dny ráno tříhodinovou relací Dobré ráno s BBC a v podvečer zpravodajskými pořady Svět o páté (v jeho rámci vysílala Interview BBC Václava Moravce) a Svět o šesté.

Pro vysílání českého vysílání BBC World Service (které na FM pokrývají velkou část republiky) dodávala až do 28. února 2013 šest hodin programu denně zpravodajská stanice Českého rozhlasu Rádio Česko.[1] Od 1. 3. 2013 do 23.6. 2023 zajišťovala české vysílání BBC společnost Lagardère Active ČR, provozovatel několika soukromých rozhlasových stanic, pod názvem Radio ZET.[2][3][4][5] Od července 2023 se program na frekvencích české BBC jmenuje Radio Prostor.

Loga[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.ceskamedia.cz [online]. [cit. 2006-03-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-01-18. 
  2. ZET.cz
  3. POLÁK, Lukáš. Posluchači BBC mohli na VKV slyšet v osm hodin poprvé vysílání Lagardère. Digizone.cz [online]. Internet Info, 2013-03-01. Dostupné online. 
  4. AUST, Ondřej. Lagardere s BBC porušuje licenci: vysílá hudbu a program nebere od Českého rozhlasu. Mediář [online]. News Media, 2013-03-01. Dostupné online. 
  5. ČTK. Česká zpravodajská stanice BBC se přejmenuje na ZET. Blesk.cz [online]. Czech News Center, 2015-02-19. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]