BBC America

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
BBC America
Zahájení vysílání29. března 1998
SíťBBC
ProvozovatelBBC Worldwide (50%)
AMC Networks (50%)
Formát obrazu480i (SDTV)
1080i (HDTV)
SloganOne World
ZeměSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Oblast vysíláníSpojené státy americké
Sesterské kanályBBC World News
Webwww.bbcamerica.com

BBC America je satelitní kanál britské veřejnoprávní televize BBC, respektive její komerční divize BBC Worldwide. Vysílá od roku 1998. Je provozován jako joint venture mezi BBC Worldwide a americkou televizní společností AMC. Ta svůj podíl koupila v roce 2014 od Discovery Communications.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Logo BBC America používané jako on-air logo od roku 2021.

Kanál zahájil vysílání 29. března 1998, vysílající komedie, drama a lifestylové pořady z produkce BBC, ale i ITV nebo Channel 4. V prvních letech vysílání se programové schéma BBC America zaměřovalo právě na lifestylové pořady a toto zaměření se ukázalo jako úspěšné. Večerní schéma například obsahovalo hlavně nové pořady. V roce 2003 BBC America přestala vysílat britskou soap operu EastEnders. V souvislosti s příchodem nového generálního ředitele z Comedy Central kolem roku 2006 také kanál významně rozšířil svůj rozpočet a začal obsahovat více vlastních pořadů.

Program[editovat | editovat zdroj]

Stanice se zaměřuje na vysílání toho nejlepšího z britské produkce BBC a vlastní produkci. Stanice vysílá například Top Gear, Doctor Who, Law & Order: UK (britská verze seriálu Zákon a pořádek), Star Trek: Nová generace, Ramsay’s Kitchen Nightmares (předobraz Ano, šéfe!) a další. Stanice také vysílá o 4 do 8 hodin ráno simultánně program BBC World News. Kanál také v letech 20072011 vysílal zpravodajskou relaci BBC World News America moderovaný ze studia ve Washingtonu. Od roku 2011 dodnes se relace vysílá pouze na kanálu BBC World News a regionálních stanicích americké veřejnoprávní PBS. Stanice také přepojuje na BBC World News v případě mimořádných zpráv.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

BBC America je distribuována v kabelových a satelitních platformách na území USA (společně s kanály Discovery Networks) a dále také na Bermudách, Guamu, Kajmanských ostrovech a dalších zámořských územích. Také má BBC America aplikaci na ITunes a Zune Marketplace. BBC America má také svůj HD simulcast, BBC America HD.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku BBC America na anglické Wikipedii.

  1. LIEBERMAN, David. AMC Networks Pays $200M For 49.9% Of BBC America [online]. Deadline, 2014-10-23 [cit. 2015-02-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]