BBC Knowledge

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
BBC Knowledge
Zahájení vysílání1. června 1999
Ukončení vysílání2. března 2002
SíťBBC
Formát obrazu576i (16:9,SDTV)
ZeměSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Oblast vysíláníSpojené království
NahrazenBBC Four
Sesterské kanályBBC One,
BBC Two,
BBC Choice,
BBC News 24,
BBC Parliament

BBC Knowledge byl televizní kanál veřejnoprávní BBC. Vysílal od června 1999 do března 2002.

Historie[editovat | editovat zdroj]

BBC chtěla už několik let před spuštěním BBC Knowledge jít do světa digitálního vysílání. První krok se uskutečnil v roce 1996, kdy uzavřela smlouvu na šíření digitálního vysílání se společností Flextech, která také vlastnila satelitní síť UKTV společně s BBC Worldwide, komerční dceřinou společností BBC.

Nastala otázka, jak bude nový kanál s plánovaným názvem BBC Learning vysílat. Jestli pod hlavičkou BBC stejně jako BBC Choice a bez reklamy, anebo s reklamou, jak to chtěl Flextech. BBC nakonec docílila kompromisu, že BBC Choice a BBC Learning budou vysílat jako kanály BBC bez reklam a případné další kanály budou spouštěny pod jménem UKTV, ale budou patřit pod BBC. Těsně před spuštěním se kanál přejmenoval na BBC Knowledge.

Kanál byl spuštěn 1. června 1999 a vysílal 6 hodin denně.

Program[editovat | editovat zdroj]

Do listopadu roku 2001 byl kanál koncipován jako interaktivní televize propojená s internetovými stránkami zaměřená na vzdělávání hlavně dětí a mládeže, ale i dospělých. Hlavními pořady byly Bitesize Etc., spin-off populárního vzdělávacího pořadu Bitesize, který pomáhal a radil mládeži jak úspěšně zvládnout GCSE (General Certificate of Secondary Education, britská obdoba našeho vysvědčení na středních školách) a The Kit, který děti oslovoval online a pomáhal jim adaptovat se s novými technologiemi.

17. listopadu 2001 byl kanál přeměněn na dokumentární kanál, programovaný do tematických zón a nově vysílal 24 hodin denně (dříve dopoledne do 12 hodin o víkendech). Byl také jakousi „testovací půdou“ budoucího kanálu BBC Four, který jej později nahradil. Důvodem této změny byla malá sledovanost kanálu a také nefunkčnost konceptu interaktivního kanálu propojeného s internetem.

Zánik[editovat | editovat zdroj]

Již v říjnu 2000 existovaly plány na nahrazení BBC Choice a BBC Knowledge novými kanály BBC Three a BBC Four. Samotné spuštění nových kanálů BBC plánovala na rok 2001. Tyto plány se ukázaly nereálné, proto byly kanály tzv. rebrandovány, tedy měly změněnou vizuální identitu a program. Nakonec BBC Knowledge ukončil vysílání 2. března 2002.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]